POREZNI UDAR NA NOVINE

Zagreb Oct 13, 1999

AIM, ZAGREB, 13.10.1999. Financijska policija Ministarstva financija Republike Hrvatske ovih je dana u obilasku novinskih izdavažkih ku+a. Namjera im je tek jedna: naplatiti PDV (porez na dodanu vrijednost) na primjerke novina koje nisu prodane, dakle na remitendu. Iznose koje ovom prilikom tra§e od novinskih nakladnika sukladni su onim silnim iznosima koje neovisni listovi pla+aju raznim hadezeovim du§nosnicima zbog "ducevnih boli" koje trpe zbog pisanja o njima, pa bi izdavaži novina na ražun Ministarstva financija trebali uplatiti milijune kuna. Ovom akcijom zapožeo je joc jedan krug pritiska vlasti na nezavisne medije, jedinstveni su u ocjeni ove akcije izdavaži.

Financijska policija najprije je zakucala na vrata tjednika Nacional, sa zahtjevom za naplatu 2 milijuna kuna (vice od pola milijuna njemažkih maraka) PDV-a na remitendu. "Financijska policija permanentno je u Nacionalu", ka§e Ivo Pukani+, glavni urednik i ve+inski vlasnik ovoga tjednika. "Ovih dva milijuna kuna §ele naplatiti kao PDV na remitendu samo za primjerke iz procle godine, a po njihovim procjenama toliko bismo PDV-a trebali platiti i za ovu godinu. Budemo li to morali platiti, istoga trena mo§emo zatvoriti du+an."

Iz Porezne uprave su se oglasili izjavom da je Pravilnik o dopuctenom manjku, prema kojem napla+uju i remitendu, star godinu i pol, a razlog njegove primjene je cto Porezna uprava ne mo§e utvrditi stvarne vickove (remitendu) kod prodaje tiskovina. Naime, PDV je porez na potrocnju koju pla+a krajnji potrocaž, i stoga je ovakva odluka Ministarstva financija joc nejasnija izdavažima. S druge strane, problemom remitende u Hrvatskoj se pretecko baviti, pa žak i nemogu+e, kako ka§e direktor Novog lista, dnevnih novina iz Rijeke. "Ne postoji mogu+nost provjeriti svu remitendu kod svih distributera i prodavaža. Naplata PDV-a je neorganizirana, ali to nije problem izdavaža", govori Mance.

Pukani+ je nebrojeno puta objasnio koliko su i kakvih sve neprilika imali s poduze+em Tisak, najve+im distributerom novina u Hrvatskoj. Naime, zadatak je Ministarstva financija da samo provjerava kolika je stvarna remitenda pojedinih tiskovina, te koliko se takvih primjeraka unictava. Pukani+ je tra§io da doDje netko iz Ministarstva i provjeri cto se stvarno dogaDja s remitendom koju obražunava tisak, a za takav zahtjev imao je nekoliko objacnjenja. Naime, dok je ve+inski vlasnik Tiska bio hadezeov tajkun Miroslav Kutle, bilo je nemogu+e ustanoviti cto je stvarno remitenda, a cto je uve+avanje remitende kako bi morali manje platiti izdavažima. Ministarstvo financija nikada nije nikoga poslalo da to provjeri, pogotovo ne u vrijeme vlasnictva Miroslava Kutle, ali zato je sada poslalo Financijsku policiju da naplati PDV jer, eto, ne znaju kolika je stvarna remitenda.

"U cijelom ovom služaju samo je jedna dobra stvar", sla§e se Heni Erceg, glavna urednica splitskoga tjednika Feral Tribune. "Požne li se napla+ivati PDV na remitendu, u tom bismo služaju mi saznali kolika nam je stvarna remitenda jer od Tiska ne mo§emo dobiti taj podatak, pa ne znamo koliko nam uzimaju i kradu." No, cto +e eventualno sjedanje Financijske policije na ražun poduze+a znažiti za samo poslovanje Feral Tribune? "Morat +emo staviti kljuž u bravu. Sjedne li Financijska policija na nac ražun, za nas to znaži gacenje pocto nama ionako netko stalno sjedi na ražunu. Andrija Hebrang, Marica Mectrovi+ i ostali i inaže potra§uju žetiri milijuna njemažkih maraka od Ferala zbog silnih ducevnih boli koje smo im nanijeli nacim pisanjem." Svaki novi izdatak za Feral znaži katastrofu.

Nicta bolja situacija nije ni u Europapress Holdingu, najve+em novinskom izdavažu u Hrvatskoj. Vlasnici petnaestak izdanja, meDju kojima najtira§nijih tjednika raznih profila - Globusa, Arene, Mile i Glorije..., te hrvatskih izdanja Playboya i Cosmopolitena, ali i danas najtira§nijeg dnevnika, Jutarnjeg lista, dr§avi bi trebali platiti 20 milijuna kuna (5,1 milijun maraka). Istodobno, samo dug Tiska prema Europapress Holdingu do sada je dostigao 44 milijuna kuna (vice od 11 milijuna maraka). Uzme li se u obzir da je za pokretanje Jutarnjeg lista, najambicioznijeg novinskog projekta tokom zadnjih deset godina u Hrvatskoj, utroceno oko 13 milijuna maraka, razmjeri dugovanja i potra§ivanja te njihova stvarna vrijednost vice je nego skandalozna.

U nicta boljoj situaciji ne nalaze se ni manji izdavaži, poput ve+ spomenutih tjednika Nacional i Feral Tribune. Naime, dug Tiska prema Nacionalu odavno je precao tri milijuna kuna, koliko su izražunali da im duguju samo za proclu godinu, a Feral, osim problema s Tiskom, ima i stari nerijeceni dug sa distributivnom mre§om Slobodne Dalmacije, najjažim distributerom na obali i po otocima. Zajedno, ta Feralova potra§ivanja prelaze ono cto Nacionalu duguje Tisak. "To nema veze s normalnom poslovnom politikom, to graniži s kriminalom", ka§e direktor Novog lista Zdenko Mance.

Nitko od izdavaža, naravno, nema novaca za platiti bilo kakva potra§ivanja, pogotovo ne ovakve milijunske iznose kakvih su se sada sjetili Ministarstvo financija i njegova policija. "Kad bismo i htjeli to platiti - a ne+emo - mi nemamo od kuda. Nemamo novac, i ne+emo platiti", bio je rezolutan u svojoj izjavi za Radio 101, "Nacionalov" urednik Pukani+. "Vice ne znaju cto da rade pa su se dosjetili ovog pravilnika. Ali pljažku ne+emo pla+ati". Sližnog je stava i Heni Erceg. "Dva mjeseca pred izbore nedostaje im novaca, pa istim hicem pokucavaju napuniti bud§et i pogasiti ono malo nezavisnih medija cto joc egzistiraju nakon cto su nas opljažkali i doveli do ruba egzistencije. Ne+emo platiti, makar nas zaustavili u izla§enju", ka§e Erceg.

Zanimljivo je da su dr§avni mediji o cijelom skandalu cutjeli, a svoje probleme s Financijskom policijom priznao je tek Vjesnik, tek kad je cijeli služaj izbio u javnost. Tira§no bijedni Vjesnik trebao bi platiti žak sedam milijuna kuna tog poreza, cto svojom izjavom potvrDjuje i njegov direktor Ivan Bo§iževi+, naglacavaju+i da žak ni Vjesnik ne zna kolika mu je prodana tira§a, a kolika remitenda. No, Vjesnik, u vlasnictvu nikoga drugoga doli Vlade RH, ne propucta spomenuti kako s remitendom ima "mutnih polulegalnih poslova", a da najnovija akcija Financijske policije nije "nicta drugo nego nastojanje da se uvede financijska disciplina u izdavactvu".

U svom namjernom sljepilu, Vjesnikovi novinari odlaze do dna, oboga+eni izjavom glavnog inspektora Financijske policije Zdravka Zrinuci+a kako zakon obavezuje izdavaže da obavjectavaju poreznike o broju neprodanih primjeraka novina, a ako to ne užine, "znaži da nemaju remitendu". Zrinuci+ nadalje tvrdi da ne shva+a zacto se u pojedinim medijima odjednom postavlja pitanje pla+anja PDV-a na remitendu kad nitko od izdavaža nije dobio rjecenje Financijske policije da treba necto platiti. No, Zrinuci+ nema objacnjenja - od kuda onda svi izdavaži znaju koliko trebaju platiti ako nema nikakvih rjecenja? Kako, na kraju, sam Vjesnik zna koliki mu je dug, ako nema nikakvih rjecenja?

Kolumnist Nacionala Sre+ko Jurdana cijelu je akciju nazvao poreznom drskoc+u bez presedana i drumskom pljažkom u vidu dr§avne naplate duga izmicljenom u ckegrinu laboratoriju za proizvodnju financijskih žudovicta. Naime, u trenutku kada se ne zna koliko joc novca ima u proražunu, kada se ne zna koliko +e novca joc sti+i, kada se ne zna cto je s proražunom za idu+u godinu, kada se ožekuje raspuctanje Sabora jer slijede izbori, a tim raspuctanjem nestaje i svaka kontrola potrocnje proražunskog novca

  • dodatni milijuni na ražunu Ministarstva financija nikako se ne mogu opravdati pukim "uvoDjenjem financijskog reda". No, to svi znaju, ali instrumente prisilne naplate ima samo dr§ava. Izdavaži se tek mogu nadati da do naplate ne+e do+i prije izbora.

MILIVOJ ÒILAS

1

5