PROIZVODNJA HRANE U BIH

Sarajevo Oct 4, 1999

VLADA ODBILA 65 MILIONA DOLARA BESKAMATNOG KREDITA

AIM, SARAJEVO, 04.10.1999. Federalna vlada, odnosno, njeno ministarstvo poljoprivrede, odbilo je beskamatni kredit u iznosu od 65 miliona australskih dolara. Kredit je kao predstavnik kompanije "Beta meat traders" ponudio australski biznismen Safet Avdic. Australci su bili voljni u Federaciju dopremiti deset do petnaest tura, od po dvije do tri tisuce goveda, koje bi ovdasnji farmeri dohranjivali sa 250 na 500 kilograma. Potom bi goveda bila klana po islamskim propisima (Halal), a meso plasirano na trziste zemalja Bliskog i Srednjeg istoka. Rok za otplatu kredita bio bi pet godina, s mogucnoscu produzetka do jos dvije godine, takodje bez kamata. Medjutim, Federalna vlada je odbila garantirati otplatu kredita i posao je propao. Tako i zelja Australca bosanskoga porijekla da dodje do obnove stocnog fonda i razvoja mesne industrije u BiH. Istovremeno radnici sarajevske industrije mesa Simes i dalje obijaju pragove (ne)mocnika trazeci sredstva za obnovu pogona za klanje i preradu mesa. I nisu jedini na podrucju F BiH.

  • Osjetio sam podozrenje sugovornika iz resornih ministarstava Federalne i kantonalnih vlada, te predstavnika nekih firmi i prema meni i prema kompaniji Beta, kao da smo nekakvi mesetari koji bi da zarade na bh. tragediji. No, tvrdim da bi za uspjesno obavljen posao s Federalnom vladom, Vlada Australije "nagradila" kompaniju Beta sa 0,5 posto para od pomenutih 65 miliona dolara. A ja, kao djelatnik kompanije, sedmicno zaradjujem 600 dolara. Ali, ne mogu se oteti dojmu da za ovdasnje vlastodrsce, realizacija projekta poput ovog predstavlja cak i teret. Cini mi se i da im vise odgovora i dalje oslanjati se na donacije nego uci u komercijalni kredit i zdravu trzisnu utakmicu - kaze Safet Avdic.

A, pomocnik federalnog ministra poljoprivrede, Mensur Ribic, kaze da je donacija sve manje, te da opredjeljenje Vlade nikad nije ni bilo da se uzda iskljucivo u donacije. Australsku ponudu ne komentarise.

A sto se tice donacija, podsjetimo da uopce nisu pomogle agrar u F BiH. Stoka je najcesce donirana povratnicima i to u ruralnim sredinama, koji se i danas "hvataju za glavu" kako ce plasirati na trziste mlijeko, sir. Izvjestan broj doniranih krava odmah bi zavrsio pod nozem ili sjekirom, a meso osuseno i prodano na pijaci. I donirana goveda uopce nisu faktor "odrzivosti povratka". Razlog - niti jedna mljekara nece svoje cisterne pretvarati u "krntije" saljuci ih u otkup mlijeka od "malih" farmera, s brda na brdo. Direktor Sarajevske mljekare Azem Kaljanac kaze: "Nas zanimaju samo farmeri koji imaju najmanje pet krava".

Pomocnik federalnog ministra Ribic smatra da agrar u F BiH mogu, kao na Zapadu, podici samo krupne farme. Kaze da se na Zapadu poslije Drugog svjetskog rata broj farmera stalno smanjivao, ali su se domacinstva ukrupnjavala. Bivse jugoslovenske agrarne reforme su u bivsoj Jugoslaviji "rascjepkale domacinstva na nemocne cestice".

Sta je onda osnovni uzrok odbijanja australske ponude? Sve i svasta, bar kada se covjek obrati za misljenje politicarima. Jedan od duznosnika Vijeca ministara BiH nam je cak pominjao upozorenje MMF-a, da se veoma oprezno ulazi u kreditne aranzmane koji se ne ticu ulaganja u obnovu infrastrukture, a posebice u poslove sa tvrtkama u privatnom vlasnistvu. Mensur Ribic je glede posla s kompanijom Beta postavio pitanje iz kojih sredstava bi farmeri nabavili hranu za tov stoke!? U sarajevskom UPI-ju (Ujedinjenoj poljoprivrednoj industriji) su "zabrinuti" da li bi se australska goveda mogla aklimatizirati. Inace, nezvanicno doznajemo da je UPI bio konsultant Federalnog ministarstva poljoprivrede, prilikom razmatranja Avdiceve ponude. Pa posto je od ovog nekadasnjeg giganta ostalo tako malo, ocito da se ponasaju po onoj narodnoj: "Neka komsiji crkne krava!"

A ministar poljoprivrede u Vladi F BiH Ahmed Smajic kaze, izmedju ostaloga, jasno i glasno: "Mi nemamo para niti mozemo dati garancije za otplatu kredita. Ovdje se radi o cisto komercijalnom poslu. Mi mozemo samo sugerirati, davati prijedloge i pruzati podrsku. Sve ostalo je na zainteresovanim subjektima, odnosno nasim uvoznicima i trzistu".

Najvise odusevljenja za projekat kompanije Beta nam je iskazao samo Nezir Tanovic, direktor poljoprivrednog instituta UPI, koji kaze da farmeri prakticno tim projektom prodaju bas stocnu hranu, koju "gurajuci" u goveda pretvaraju u meso.

  • To je jako dobar koncept. Predstavlja model profitabilne proizvodnje bez pocetnog kapitala. Naime, goveda placa Vlada Australije, a farmeri bi imali cak i obezbijedjeno trziste za meso - kaze Tanovic.

Avdicu su se minulih dana javljali pojedinacno farmeri iz Gracanice, Gradacca, Sanskog mosta, Bosanske krupe. No nije ih se javio dovoljan broj za prijem tri tisuce grla, tako da ni sa njima nije mogao uci u posao. Kaze da je steta sto razliku do tri tisuce grla nije preuzela neka drzavna farma.

  • Odlazim iz BiH razocaran, zelio sam injekcijom od 65 miliona dolara dici agrar na podrucju F BiH, no!?

Kaze da je cetrnaesti dan po okoncanju rata na Kosovu sklopio sporazum sa Poljoprivrednim institutom pri Pristinskom univerzitetu, o dopremi stoke na Kosovo, kojeg bi trebala operacionalizirati prva stalna i legitimna kosovska vlada, u Federaciji ni tri godine nakon rata nije uspio.

Boris JOVANOVIC (AIM, Sarajevo)