HADEZOVI PREDIZBORNI TV TRIKOVI

Zagreb Oct 1, 1999

AIM, ZAGREB, 1.10.1999. Hrvatska radiotelevizija i na predstojecim ce izborima biti jak adut u pokusaju HDZ-a da se zadrzi na vlasti. Prosli tjedan objavljen je nacrt pravila po kojima ce HRT pratiti predizbornu kampanju. Autori su hadezeovski clanovi Vijeca HRT-a, tijela koje bi formalno u ime javnosti trebalo nadzirati rad drzavne tv i radio kuce. Opozicijski predstavnici su jos ranije napustili Vijece, dijelom i zbog protesta sto su hadezeovci instalirali svoje ljude unutra i u obliku predstavnika kulturnih udruzenja (pisaca, glumaca, Akademije, sveucilista...), te HDZ moze vecinom glasova modelirati televiziju po vlastitoj mjeri, a da sve ostane u okviru zakona.

Za precenje izbora odlucili su primijeniti model koji na prvi pogled zvuci nepristrano: sve stranke i kandidati imat ce jednako besplatno vrijeme za predstavljanje, a svi ce moci pod istim uvjetima kupiti koliko god hoce reklamnih spotova i polusatnih sponzorskih emisija. U praksi, medjutim, taj model izrazito favorizira HDZ. Predstavljanje "milijun" stranaka koje ce sudjelovati na izborima - od kojih ce se mnoge tek aktivirati tek uoci izbora - ucinit ce kampanju beskrajno dosadnom i nerazumljivom biracima. Pogotovo sto ce posebne emisije imati istu dramaturgiju: jednake voditelje koji ce svima postavljati ista unaprijed dogovorena pitanja.

Jedan dio predizbornog programa stranke ce moci i same rezirati i urediti po svojoj volji. Ocekuje se da ce se eterom siriti zvuci tamburica i podvriskivanje folklornih ansambala. A nad cijelom tom bizarnom guzvom dominirat ce brojni spotovi i emisije sto ce ih zakupiti najbogatiji HDZ, kojem su na raspolaganju veliki, nekontrolirani financijski resursi. Model je prekopiran s Miloseviceva RTS-a, komentiraju upuceniji hrvatski opozicionari. Nisu morali gledati preko plota, sistem je vec uspjesno primijenjen 1995. i 1997. na izborima u Hrvatskoj.

Primjerice, na predsjednickim izborima 1997., Tudjman je kao predsjednicki kandidat zakupio 9121 sekunda tv programa, prema samo 136 Gotovcevih, i 30 Tomcevih sekunda. Tudjman se pojavio u 66 reklamnih spotova, te u tri posebne polusatne emisije, koje su na programu bile u udarno vrijeme prije izbora. HDZ se koristio i svim mogucim dodatnim trikovima: emitirao je spotove s estradnim zvijezdama obucenim u uniforme Hrvatske vojske. Dok ih je Ustavni sud stigao zabraniti, poruka o "jedinstvu partije i vojske" vec je bila poslana. Potkraj kampanje iz HDZ-a je proturen jedan naizgled nestranacki spot, u kojem su humoristi s OTV-a, lokalne zagrebacke televizije, ismijavali zelju politicara za vlascu. No kao slucajno, ismijavani su samo opozicijski kandidati. Ustavni sud je, prekasno, zabranio i taj spot.

I ove godine se u pravilima obecava da ce u informativnim emisijama HRT tretirati nepristrano sve politicke snage. To opce pravilo vazilo je i ranije. Ali prema istrazivanjima nakon izbora 1997., ustanovljeno je da je besplatno predstavljanje HDZ-a odnijelo samo dva posto ukupne televizijske prezentacije te stranke. Preko placenih spotova HDZ je osvoji 51 posto prostora, dok je cak 47 posto otpalo na informativne emisije, gdje je registriran svaki, makar i protokolarni nastup clanova vladajuce stranke. Ostalim parlamentarnim strankama ostalo je besplatno predstavljanje (64 posto), gdje su potonule u moru izvanparlamentarnih strancica koje su na besplatnim terminima (96 posto) temeljile svoju medijsku kampanju. Parlamentarne opozicijske stranke potrosile su 28 posto svog vremena na placene reklame, a samo su se u tri posto ukupnog vremena pojavljivale u "neutralnim" informativnim emisijama.

Ove godine u pravilima se po prvi put nacelno navodi da drzavni funkcionari-kandidati ne smiju imati povlasten polozaj u odnosu na druge sudionike izbora. Njihove redovite aktivnosti ne mogu biti koristene u stranacke svrhe. No to se znalo i ranije, pa su svejedno ekranima defilirali hadezeovci kao ministri, saborski zastupnici, zupani ili gradonacelnici i kao takvi otvarali nebrojene vodovode i plinovode (koji cesto nikad nisu proradili), ceste duge sto metara, skole i bolnicka krila(!). Kamere drzavne televizije bile su tu da obiljeze trenutak rezanja vrpce.

Forum 21, udruzenje novinara disidenata s HRT-a i opozicijske stranke, predlozili su da se mogucnost reklamiranja ogranici, a besplatno vrijeme podijeli prema postotku glasova koji su stranke dobile na proslim izborima. Medijska prezentacija tako bi se koncentrirala na nakoliko jacih stranaka koje uz HDZ imaju sansu osvojiti znacajne postotke glasova. Iako bi HDZ i tu imao manju prednost - jer je osvojio najvise glasova - kako stvari sada stoje, prijedlog nema izgleda na prolaz. HDZ se, takodjer, nije zaboravio pobrinuti da koju mrvicu u predizborno vrijeme dobiju i privatne televizije - naglo su prepolovljene cijene koje one moraju placati za koncesije i frekvencije. To ce znacajno rasteretiti njihove troskove, a HDZ- u povecati naklonost i onih televizija koje nisu pod njegovom izravnom kontrolom.

Mir na HRT-u osigurava se i parlamentarnom akcijom kojom se vraca pravo drzavnoj televiziji da uz pretplatu emitira i po devet minuta propagandnog programa u satu programa (na prvom i drugom tv programu), te 12 minuta na trecem programu. Ljetos je naime vrijeme skraceno na samo cetiri minute na svakom programu, jer se htjelo pogodovati Novoj TV, prvoj privatnoj televiziji, bliskoj dijelu HDZ-a, kojoj je dodijeljena nacionalna tv koncesija. Na HRT-u je tada umalo izbio strajk zbog straha da ce morati rezati troskove. No kako Nova TV ne moze stici organizirati pocetak emitiranja prije izbora, olaksice za nju ostavljaju se za postizborno vrijeme.

Uza sve to, Hrvatska televizija 1. listopada krece s novom jesenskom shemom, u kojoj ce emitirati program 24 sata dnevno na sva tri programa. Dominirat ce zabavni program i reprize, pa se smatra da HDZ i tako zeli umrtviti gledaoce i odvojiti ih od politickog aktivizma. Nesto ce se povecati broj vijesti i dnevnika, ali ce se smanjiti kolicina emisija u kojima su sudjelovali opozicijski i nehadezovski predstavnici, koji su u okruglim stolovima i tv-razgovorima cesto argumentima pobjedjivali vladajuce. Sa svim sto je ucinjeno na planu elektronskih medija, HDZ se izlaze riziku da izbori na kraju budu proglaseni slobodnim, ali ne i postenima, kao sto su to medjunarodni promatraci ucinili prije dvije godine. No, nista se nije dogodilo: vlast je ostala u rukama HDZ-a.

IGOR VUKIC