KUCNI LJUBIMCI SERIJATSKI PROPISI

Sarajevo Sep 17, 1999

POLICIJSKI SAT ZA PSE NOVOG SARAJEVA

AIM, SARAJEVO, 17.09.1999. Engleski djelitelji pravde ovih dana su jednom svom drzavljaninu za ubistvo izrekli kaznu zatvora u trajanju od 21godine. Ne bi u tome bilo niceg neobicnog da se ne radi o ubistvu kucnog ljubimca-macke. Na visinu kazne uticala je cinjenica da je ovaj Englez vec jednom pocinio isti zlocin - prije sedam godina ubio je mace.

Istovremeno, daleko od Engleske (koja nikad, kao ni Amerika, nije postala zemlja proleterska) u Sarajevu, prijestonici zemlje Bosne i Hercegovine, (koja je prestala biti proleterska, a po mnogo cemu postaje vjerska) uveden je - policijski sat za pse. Naime, vijecnici jedne od cetiri gradske opctine - Novog Sarajeva - usvojili su Odluku o uslovima drzanja, popisu, registraciji i unistavanja pasa i macaka na svom podrucju. Sar-planince, vucjake, skotske ovcare i druge pasmine velikih pasa njihovi vlasnici mogu izvoditi napolje na kratkom povodcu, sa zastitnom korpom na njusci i - vjerovali ili ne- samo nocu, zimi od 19 sati do 7 ujutro, a ljeti od 21 do 6! To prakticno znaci da ukoliko stanujete u ovoj opstini, morate svog psa staviti u auto i ujutro odvesti u susjednu kako bi, ako nista drugo, obavio nuzdu.

"Zavrnuti genitalije bilo kome kako biste ga sprijecili da obavlja nuzdu, apsolutno je besmisleno i nemoguce", prokomentarisao je revoltirano jedan Sarajlija ovu odluku, a Refet Hadzic, generalni sekretar Kinoloskog saveza BiH, kaze da bi jedino normalno bilo kazniti vlasnike ako njihovi kucni ljubimci vrse nuzdu na ulici, pored sakralnih objekata: "Nije u redu da se zabrani izvodjenje pasa u park, zato sto prljaju izmetom zelene povrsine. Uostalom, ko moze odrediti koji je izmet od psa lutalice, a koji od kucnog ljubimca?".

Bice da izmet nije posrijedi, vec nesto sasvim drugo, nesto mnogo delikatnije, ali i apsurdnije - iza ove odluke krije se postivanje islamskih propisa, hadisa. Naime, kako kaze Hadzic, islam ne dopusta drzanje zivotinja u kuci. Islam dozvoljava samo drzanje pasa za lov, cuvanje, odbranu, kao i svaku upotrebu koja koristi ljudskoj zajednici. Hadis upucuje i na to da se svakom ko bude drzao psa (osim u navedene svrhe) umanjuje nagrada od Allaha.

U samoj opstini pravdaju se da su primijenili neku odluku koja datira jos iz proslog rezima, sto ce reci da se hadis i manifest (islam i komunizam) lako sloze kad su im interesi isti. Kazu i da im je neposredan povod bilo pismo/zahtjev 160 stanovnika Grbavice. Aida Habul, predsjednica Opcinskog vijeca Novog Sarajeva koja i sama ima psa, ali kako ne stanuje u svojoj opsini moze da ga izvodi kad hoce, nije novinarima mogla pokazati listu potpisnika. Nije je, kaze, ni vidjela, tako da nije mogla odgovoriti na direktna pitanja ko su i od kada zive navodni potpisnici peticije na Grbavici. Ona nije mogla reci ni koliko se njihov zivot odvija po islamskim propisima.

Tragom reagovanja na uvodjenje policijskog sata za pse, razgovarali smo sa predsjednicom Udruzenja za sprjecavanje okrutnosti nad zivotinjama SOS, Silvom Ivanisevic Beran. Udruzenje je i javno reagovalo, a njihovi telefoni ovih dana ne prestaju zvoniti - vlasnici pasa i u drugim opstinama strahuju da se ova "posast" ne prosiri na cijeli Kanton Sarajevo.

"Ako se mogao promijeniti citav sistem, zasto se ne bi mogla promijeniti, odnosno zasto se uopste prepisvala odluka (koje se ranije niko nije pridrzavao) koja nije u skladu sa osnovnim pravima na zivot. Trazimo da se oni koji su izglasali odluku javno izjasne sto zele i u kakvoj drzavi zele da zive - sa serijatskim ili gradjanskim zakonima", kaze Silva Ivanisevic - Beran. Nadati se da ce odgovor dobiti na jednoj od narednih sjednica Opcinskog vijeca Novog Sarajeva, kojoj zeli prisustvovati. Ibrahim Dervisevic, nacelnik, najavio je mogucnost korigovanja pojedinih clanova Odluke, ali pod uvjetom da reaguju vlasnici kucnih ljubimaca. Predsjednica pomenutog SOS-a kaze da ce odluku smatrati validnom samo ukoliko se konsultuju sociolozi, psiholozi, psihijatri, veterinari.

U medjuvremenu, AIM je uspio uci u trag zacetku cijele kampanje. Novinari bosnjackog casopisa, Preporod, jos u julu prosle godine opsirno su pisali o ovoj temi postavljajuci pitanje (zapravo izrazavajuci cudjenje) - otkuda psi u muslimanskim kucama i stanovima, pa konstatuju: "Osim pasa lutalica svjedoci smo u posljednje vrijeme sve cesce prisutnosti pasa koje vode njihovi vlasnici, setajuci ih po ulicama, parkovima, stubistima, terasama, ducanima, vozeci se sa njima u tramvajima, a iz stanova se cuje lavez raznih pasa", da bi bez uvijanja otkrili u "kom grmu lezi zec": "Ne bi nas cudilo, niti zabrinjavalo da je to praksa onih koji svoje ime ne vezu za ime Muslimana i Bosnjaka jer je to njihov izum. Na Zapadu je to praksa koja se siri kao i sida". Ali, navodi autor teksta, po islamskim propisima pas spada u neciste zivotinje i u odnosu na covjeka opasne, te zakljucuje: "Ko prihvati islamsko ucenje nema opasnosti da ce stanovati sa psima, jer musliman mora znati za rijeci Allahova Poslanika koji je rekao: Ko bude drzao psa, osim u svrhu cuvanja stoke i usijeva, svaki dan ce mu se nagrada za dobra djela umanjivati koliko brdo Uhud".

Potvrdu Preporodovog pisanja, tako ocito prihvacenu i od strane vijecnika Novog Sarajeva, dobili smo i od Muharema ef. Omerdica, glavnog referenta za vjersko-prosvjetna pitanja u Islamskoj zajednici: "Tacno je da se psi ne smiju drzati u kuci jer su oni, kako je medicina dokazala, rasadnici mnogih bolesti. Postoje mnogi vjerodostojni Poslanikovi hadisi u kojima stoji da je zabranjeno drzati pse u kuci. Poslanik je jednom ocekivao meleka (andjela), ali nije dosao. Poceo se obazirati po sobi i ugledao je psa kako lezi na vratima, pa rekao: "Izbacite psa, jer melek nece uci u kuce u kojima borave psi!".

Ako se ne ukine policijski sat u Novom Sarajevu, oni koje svoje kucne ljubimce smatraju clanovima porodice, morat ce seliti zajedno s njima u druge opcine. Samo ako stignu prije meleka!

Zeljka GUTALJ (AIM, Sarajevo)