'PAKT O STABILNOSTI VERIFIKUJE OKUPACIJU'

Sarajevo Jul 27, 1999

Intervju: Nikola Polasen, razrijeseni Predsjednik Republike Srpske

Banjaluka, 27. juli 1999. (AIM)

  • Gospodine Poplasen, na zadnjem zasijedanju Narodna skupstina RS je povukla Dekleraciju kojom predhodno nije priznala odluku Visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa o vasoj smjeni sa mjesta predsjednika RS. Da li i dalje mislite da ste legitimni predsjednik RS?

Niti predhodno, niti ovo misljenje Narodne skupstine RS nije zakonska odluka kojom se podrzava ili smjenjuje predsjednik RS. Izbor i opoziv predsjednika RS morao bi ici drugom procedurom ukoliko bi se postovao Ustav i zakon. Razlozi za moje neprihvatanje odluke gospodina Vestendorpa jos uvijek stoje. Naravno, problem rada skupstine nije u njenim legitimnim stavovima, a ovo je legitiman stav Narodne skupstine, nego u brojnim krsenjima Ustava i zakona kod razlicitih pitanja i tolerisanja krsenja Ustava od strane vlade i cutanja skupstine u tom pogledu. To je problematicna dimenzija rada Narodne skupstine. U problematicnu dimenziju rada spada i poslanicka vecina u kojoj dominira Stranka demokratske akcije (SDA), koja deklerativno i prakticno radi protiv Ustava i zakona RS, ruseci je na jedan neprimjeren nacin.

  • Poslednju sjednicu NS su clanice koalicije Sloga ocjenile kao veoma plodnu, jer su se na dnevnom redu nasli mnogi prijedlozi izmjena i dopuna zakona. Prije te sjednice g. Vestendoprp je donio odluku po kojoj se zakoni, usvojeni na sjednici Parlamenta, mogu naci u Sluzbenom glasniku bez potpisa predsjednika RS. Sta to znaci?

Podsjeticu vas da je g. Vestendorp poslao g. Draganu Kalinicu, u vrijeme kada je bio predsjednik NS RS, pismo u kojem ga upozaorio da se zakoni koje predhodno verifikuje parlament ne mogu naci u Sluzbenom glasniku bez potpisa predsjednika RS. Tu fukciju je tada obavljala gospodja Plavsic. Sada salje meni pismo suprotnog sadrzaja, sto nije u skladu sa Ustavom RS. Iz ovog se jasno vidi ko ne postuje Ustav i zakone RS. Zakoni se moraju postovati onda kada ih usvoji poslanicka vecina, na nacin predvidjen Poslovnikom o radu Skupstine i ako nisu u suprotnosti sa Ustavom RS.

  • Da li Vi uopste obavljate predsjednicku duznost? Koje poslove radite?

Ja obavljam sve funkcije predsjednika RS, izuzev onih fukcija koje predstavljaju predstavljanje RS.

Problem blokade rada fukkcije predsjednika RS postavio se i prije odluke Vestendopra. Ta blokada bila je ocita od strane Vlade RS, sto ne zacudjuje obzirom da Vlada RS ima marionetski karakter i ne radi ni po Ustavu, ni po zakonu, niti u interesu RS.

  • U dva navrata ste pomilovali veci broj osudjenika. Po ocjeni ministra pravosudja nezakonito. Do sada ste se javno zalagali za zakonitost?

Tacno u Ustavu RS pise da Predsjednik RS donosi odluku o pomilovanju. Nikakve uslove Ustav ne postavlja za to. Predsjednik Republike moze da koristi sve instrumente, razlicita misljenja, a i ne mora. Prema tome radi se o potuno legalnoj odluci i opstrukciji od strane ministra pravosudja, zbog cega je i tuzen sudu od strane kabineta Predsjednika RS.

  • Takodje ste izvrsili unapredjenje jednog broja vojnih starjesina. Kancelarija Visokog predstavnika ocjenila je vas potez kao nelegalan. Da li je ova vasa odluka priznata?

Unapredjenja starjesina Vojske RS su realizovana i ta odluka fukcionise. Tu nema nista sporno.

  • Kakav su Vasi odnosi sa potpredsjednikom RS gospodinom Mirkom Sarovicem?

Dobri i korektni.

  • Sta mislite o tajnim optuznicama Haskog suda? Strahujete li da ste i Vi na tajnom spisku?

Bilo kakava optuznica koja bi isla prema meni mora biti cist falsifikat na goloj ledini. To vam je isto kao sto ovih dana citam u stampi da sam silovao neke u Vogosci, ili Prijedoru, iako u to vrijeme nisam fizicki bio prisutan na tim mjestima.

Sto se tice straha, ja se bojim samo Boga i nikoga drugog. Na optusnicama Haskog tribunala moze biti svaki Srbin. Te optusnice u stvari i ne postoje, naprosto se po potrebi doda ime i konstruisu dogadjaji. Tu se radi o jednom politickom procesu koji nikakve veze nema ni sa istinom, ni sa pravdom, ni sa utvrdjenjem cinjanicnog stanja.

  • U jednom dijelu politicke javnosti postoji misljenje da ste pod velikim uticajem g. Vojislava Seselja. Kakvi su vasi odosi?

U jednom dijelu politicke javnosti postoje i druga razlicita misljenja. Ja sam sa g. Seseljem u vrlo dobrim odnosima saradnje i medjusobnog razumijevanja i u svakodnevnom kontaktu.

  • Idemo u susret samitu Pakta o stabilnosti jugoistocne Evrope. Sta ocekujete od samita?

Samit "de jure" treba da verifikuje potpunu slobodu okupacije jugoistocne Evrope od strane NATO snaga. S obzirom na vojnu i ekonomsku snagu SAD, ocekuje se takozvana kooperativnost evropskih zemalja, Kanade, Rusije, Japana...Prema tome, zivimo u jednoj fazi o kojoj ce se jednog dana pricati i pisati sasavim drugim terminima. Ja se licno nadam da ce doci do kakvog-takvog, kolikog-tolikog otpora evropskih zemelja i da ta okupacija nece biti dovedena do kraja, kako bi se ostavila neka pora, neki izlaz za revitalizaciju suverenosti nacija i drzava sa podrucja jugoistocne Evrope.

  • Gdje je u tome svemu Repubika Srpska?

Gdje je i ranije bila.

  • U intervjuu za Glas Srpski izjavili ste da mediji u RS lice na medije u nacistickoj Njemackoj tridesetih godina. Sta ste mislili pod tom konstaticojom? Da li ste mozda promijenili misljenje o drzavnim i alternativnim medijima?

Proslo je izvjesno vrijeme i sada su mediji u RS kao cetrdesetih godina u Njemackoj. Alternativni mediji ne postoje. To je jedna zgodna nominacija za propagandu prema nedovoljno upucenim ljudima i za pravljenje sliva novca za one koji finansiraju ovo sto se dogadja u svijetu i na prostoru Balkana preko takozvane ideologije ljudskih prava i novog svjetskog poretka. Sto se tise evolucije medija u RS, ta evolucija ide u pravcu ka sve potpunijoj totalitarizaciji.

  • Izvori bliski krugovima Srpske demokratske stranke (SDS) tvrde da se sprema rekonstrukcija vlade RS. SDS je vas koalicioni partner. Sprema li se rekonstrukcija Vlade?

Ne sprema se rekonstrukcija vlade. To je stalni medijski pokusaj da se razbije koalicija SDS i SRS-a. To je falsifikat i nema realnih osnova. Ustav predvidja samo izbor, a ne rekonstrukciju postojece Vlade. Rekonstrukcija je protivustavna kategorija.

Olga Lola Stanic (AIM)

b