SARAJEVO U RALJAMA REKETA

Sarajevo Jun 23, 1999

POSTENI KRIMINALCI I KRIMINALNA VLAST

AIM, Sarajevo, 23.06.1999. "Nije nikakva tajna da je Ramiz Bajramovic Celo na celu jedne grupe koja se u Sarajevu bavi reketom (iznudom, op.a.). Drugu predvodi Ismet Bajramovic Celo, a trecu Nijaz Karkelja Nisko. I to zna cijeli grad", saopstio je javnosti Ismet Dahic, ministar unutrasnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo. Isti je ministar Vladi Kantona dostavio i imena 14 osoba koje destabiliziraju stanje u Sarajevu i protiv kojih je policija nadleznim tuzilastvima dostavila, ako je dobro izbrojano, 77 prijava. Uzgred, napomenuo je ministar, pomenute su grupe kriminalaca "podijelile grad po interesnim zonama", nastoje 'kupiti' ljude u policiji i omasoviti svoje grupe kriminalaca. Sve, kaze, po ugledu na Zapad.

Prije ravno godinu dana prvi policajac Sarajeva je od kantonalnog tuzilastva zatrazio informaciju o tome sta su ucinili po podnesenim prijavama. Zanimalo ga je sta je sa 14 prijava protiv Ramiza Delalica (nasilnicko ponasanje, iznuda, ubistvo...). ili onima protiv
Ismeta Bajramovica Cele (nasilnicko ponasanje, kradja, napad na sluzbeno lice, nedozvoljena trgovina...) Odgovor, veli ministar, nikada nije dobio. U svom posljednjem saopstenju, MUP tvrdi kako je i Federalno tuzilastvo, glede pomenutih prijava, reklo da se postupci vode nedopustivo sporo i dugo, da se tolerise neodazivanje sudu, tim prije sto se radi o poznatim osobama koje zive i rade u Sarajevu i cak obavljaju privredne djelatnosti (restorani, kafici..). "Opravdano je misljenje da svi gradjani nisu jednaki pred zakonom i da se drugi postupci daleko efikasnije zavrsavaju i efikasnim kaznama postize svrha kaznjavanja", tvrdili su svojevremeno u Federalnom tuzilastvu.

No, dan nakon izjava ministra Dahica, stigao je odgovor onih koje je optuzio kao "tipove pod cijim se starateljstvom uzima reket": "Mi smo posteni gradjani, svi smo bili u Armiji BiH, a ministar Dahic je kriminalac, dilao je cigarete s nama i ima pet poslovnih prostora na tudja imena".

Jedan od "postenih i cestitih gradjana", Nijaz Karkelja, zvani Nisko, je za sarajevske medije s ponosom istakao kako se "u Italiji nakrao boli glava" i tako, posteno, otvorio kafe - piceriju. I sto bi, je li, upitao se dalje, on, Celo I i Celo II uzimali reket kad svi imaju svoje objekte od kojih mogu lagodno zivjeti. Siva eminencija Niske, Cela i slicnih "postenih gradjana", njihov advokat Fahrija Karkin, za kojeg je Dahic, uzgred, rekao kako "svojim klijentima daje upute o tome sta jeste i nije uputno reci", odrzao je konferenciju za stampu. Karkin, koji je i sam svojevremeno zbog nekih nedozvoljenih ratnih rabota bio osumnjicen, najprije je upozorio kako se protiv njegovih klijenata vodi nevidjena kampanja u kojoj su "oni proglaseni rusiteljima Sarajeva, vodjama mafije, kriminalcima..". Potom je podsjetio na cinjenicu da je BiH potpisnik svih konvencija o zastiti prava covjeka koje zabranjuju da se do faze pravomocnosti optuznice objavljuju imena osumnjicenih za krivicno djelo.

Advokat Karkin obrazlozio je kako su cetiri prijave protiv Ismeta Cele podnesene '93. godine, nakon njegovog ranjavanja i izmjestanja iz Sarajeva, pozitivno rjesenje po njegovog klijenta - povucene zbog nedostatka dokaza. Pusten covjek. A dvije krivicne prijave protiv istog Cele, zbog nasilnickog ponasanja "su u postupku" i sudjenja su zakazana.

Glede prijava protiv Ramiza Cele (njih 14), koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog napada na policajca ("namjestili su mu", tvrde Celini), zanimljive su one koje se najvise pominju u stampi. Najprije, ona o pokusaju ubistva pred zgradom Predsjednistva '91. godine. Taj slucaj je odgadjan zbog rata (podsjetimo, Ramiz Delalic je bio komandant jedne od jedinica Armije BiH), a kasnije je glavni svjedok postao "nedostupan jer se nalazi u inostranstvu". Delalic je optuzen i za ubistvo Nikole Gardovica na Bascarsiji, pred sami rat, no, taj je proces "pravomocno okoncan obustavom postupka zbog odustajanja tuzioca 1.februara 97. godine. Kad je tako, ispada da je "hadzija" Ramiz Delalic lagao kada je, tokom rata, na televiziji tvrdio kako je bas on ubio Gardovica, starog svata s Bascarsije!

Sve se dakle svodi na to da su dokazi koje policija podnosi sudijama i tuziocima bili nedostatni, nedovoljni, a iz cega se moze zakljucit kako policija neprofesionalno radi svoj posao. No, prihvatiti takav zakljucak zdravo za gotovo bilo bi brzopleto. Zasto? U svom izvjestaju o radu u prva tri mjeseca ove godine, koji je podnio i Skupstini Kantona Sarajevo, ministar Dahic je sasvim jasno rekao kako se prijeti policajcima, sudijama i tuziocima. Navodno, Mustafa Bisic, kantonalni tuzilac zatrazio je zastitu policije, a i sam Dahic je za medije rekao kako mu je jedan od Cela prijetio: "Spominje neke moje kriminalne radnje, pominje milionske iznose i porucuje da razmislim o tome hocu li ostati ziv".

Pomenuti izvjestaj upozorava kako je za ocekivati da aktivnosti kriminalaca, ako policija-pravosudje-tuzlastvo ne reaguju, porastu. I ako sudije i tuzioci nisu jasno shvatili sta su subjekat i predikat u Ddahicevoj recenici: "Licno, nisam zadovoljan radom sudija i tuzilastva", onda im se to moze citko prevesti: "sudija nije musko" ili "radite svoj posao", bila bi Dahiceva poruka.

Pazljiviji citaoci novina su se vjerovatno zamislili nad Dahicevom javno izrecenom sumnjom kako je Ramiz Delalic za neka od svojih djela "pomilovan". No, pomenuo je ministar, "za svoju tvrdnju nemam dokaza". Pravo je zapravo pitanje stoji li vlast svih nivoa (opstina, kanton, drzava i vrh stranke SDA) iza organizovanog kriminala u gradu? Stoji, reci ce mnogi, ali nece i dokazati.

Ako o sprezi vlasti i kriminala pitate Nijaza Karkelju, zvanog Nisko i Nacelnik, koji je za stanovnike Alipasinog Polja, Butmira i Hrasnice "narodni heroj", reci ce - nema je! To ce i obrazloziti: "Kako bih osam dana proveo u zatvoru, a da vrh vlasti stoji iza mene!?" No, isti taj Nisko kojeg vlasti, valjda olicene u SDA - zatvaraju, opet ce glasati za SDA. Ima da mase balonima i zastavama koje ce, kada bude vrijeme izborima, kamionima stici pred njegovu "Princezu". Jer, ako pobijedi SDP, "komunjare" ce mu "bagerima doci pred radnju i srusiti je". Uzgred, kako se ono zove covjek koji drzi kljuceve sehare SDA i brine o pravcima kretanja kamiona s predizbornim propagandnim materijalom es-de-a?

Opet, profesionalac" Dahic "ne dijeli dojam kako iza Cela stoji neko iz vlasti". "Stati iza djela kriminalaca moze samo kriminalac", kaze
ministar koji je i sam clan SDA, ali nije u njenim stranackim tijelima. Zanimljivo - Nisko ce puhati u balone SDA i mahati zastavama partije ciji je clan i ministar policije koji ga, radeci svoj posao, pokusava strpati u zatvor. Dojam je da Dahic vrlo dobro zna koliko je sati i odakle vjetar puse, ali ce, za sada, te spoznaje zadrzati za sebe.

Sudeci po nacinu na koji se odvijaju stvari, iza ministra Dahica cvrsto su stali OHR, IPTF...Imaju sve papire u kojima su jasno opisane aktivnosti "casnih i postenih gradjana Sarajeva, prvoboraca Armije BiH". Oglasili su se i saopstenjem u kojem jasno pisu kako su "optuzbe protiv Ramiza Cele odbacene nakon sto su svjedoci povlacili svoja svjedocenja jer su bili pretuceni, zastrasivani ili im je zaprijeceno". OHR je saopsenjem pozvao "vlasti na svim nivoima da ispune svoje obaveze prema javnosti agresivno iskorjenjujuci kriminal i rigorozno kaznjavajuci krsioce zakona, ukljucujuci i one sa politickim vezama". Zapravo, prava adresa za ovo saopsenje OHR je: Centrala SDA, Mehmeda Spahe 14, Sarajevo.

Za razliku od OHR-a, bivsi borci i "borci"' poceli su s pisanjem peticija u korist pritvorenog Ramiza Delalica, prijete da ce protestirati ispred Centralnog zavora, a "Zelene beretke" se oglasavaju saopstenjem: "Trazimo od organa uprave kao i od izvrsne sudske vlasti, te sredstava informisanja da zauzmu jedan tolerantniji stav dok se ne okonca istraga i ne dokazu pomenuta krivicna djela", pisu Beretke. Za neupucene recimo da je to udruzenje gradjana koje od Kantona ne dobiva novac za svoj rad, a i kako bi, kad se medjusobno ubijaju ili ranjavaju.

U medjuvremenu, Dahicu i njegovim policajcima stizu telegrami podrske, a prasina s dosijea onih 14 prozvanih gradjana koji destabiliziraju situaciju u Sarajevu, lagano se skida i tek ce se skidati. Hoce li uklanjanju prasine pomoci aktuelni tuzioci i sudije, ili ce na osnovu izjava Nijaza Karkelje Niska o "ministru koji je zajedno sa mnom dilao cigare", kantonalni tuzilac Mustafa Bisic podnijeti krivicnu prijavu protiv Ismeta Dahica, ministra policije? Ili ce, na kraju price o sarajevskim kriminalcima, ispasti kako je supruga Ramiza Delalica bila u pravu kada je rekla "Tresla se gora, rodio se mis!".

Besima AVDIC (AIM Sarajevo)