BOSANSKI HONG-KONG?

Sarajevo May 27, 1999

BRCKO - DISTRIKT DO KRAJA GODINE

AIM, Sarajevo, 27.05.1999. "Odluka Arbitraznog tribunala po kojoj Brcko postaje distrikt pod upravom Bosne i Hercegovine je konacna i obavezujuca i ne moze se nikakvim aneksima naknadno mijenjati. Za realizaciju ove odluke zaduzen je supervizor Robert Farrand i distrikt ce se formirati najkasnije do kraja 1999. godine", izjavio je za AIM clan Arbitraznog tribunala za Brcko, Cazim Sadikovic. Premda je pomenuta odluka definitivna, Tribunal jos nije raspusten buduci se on moze jos jednom sastati da odluci da Brcko eventualno pripadne jednom od entiteta, ukoliko bi drugi vrsio opstrukciju zazivljavanja distrikta.

PRENAGLASENI ANEKSI

Ovih dana, pa sve do 5.juna ove godine, traje dostavljanje aneksa na odluku za Brcko, a nakon tog datuma nece biti mogucnosti za nove prijedloge i intervencije na odluci. U Republici Srpskoj ovi su aneksi shvaceni i predstavljeni javnosti kao mijenjanje sustine i same odluke. Sadikovic, medjutim, pojasnjava: "Medjunarodna arbitraza, a takav atribut ima i ova o Brckom, podrazumjeva mogucnost da se preostala pitanja rijese brzo i efikasno, u dogovoru strana, da bi se definitivna odluka sto bolje implementirala. Inace, ovakav nacin arbitraze odabrale su same strane, Fedracija i Republika Srpska, a o aneksima ce odluciti supervizor Farrand."

Federalna strana je u Ured suzpervizora vec uputila svoje anekse, a za koji dan to bi trebala uraditi i Republika Srpska. U medjuvremenu je predsjedavajuci Predsjednistva BiH, Zivko Radisic izjavio da je odluka Arbitraznog tribunala za uredjenje Brckog kao distrikta "doprinjela destabilizaciji u RS". On je istakao da Tribunal nema samo pravo da donese odluku, nego i "odgovornost za posljedice koje mogu proizaci iz takve odluke". Arbitar Sadikovic se pak ne slaze sa ocjenom da je ovakva odluka za Brcko mogla destabilizovati RS: "Brcko, doduse, nece vise biti u vlasti entiteta, ali to ne znaci da ga svi narodi u BiH nece moci koristiti, dakle i srpski. Naime, ovaj distrikt ce biti i srpski i hrvatski i bosnjacko-muslimanski., svima ce biti omogucena puna sloboda kretanja, zivota i obavljanja raznih poslovnih aktivnosti", pojasnjava federalni arbitar.

BEZ PODJELA

Arbitar Sadikovic smatra "neosnovanim i tendencioznim" ocjene koje dolaze iz RS, a po kojima "distrikt" znaci "presjecanje RS na dva dijela": "Kako bi se taj entitetski teritorij mogao presjeci kada ce se kroz Brcko moci prolaziti iz svih pravaca, nece biti nikakvih punktova ili kontrola?", pita se Sadikovic . Itovremeno, posebno vaznom smatra cinjenicu da ce po uspostavljanju distrikta "cijela njegova teritorija (cijela prijeratna opcina Brcko - op. aut.) biti zajednicka svojina, takozvani kondominijum koji ce podjednako pripadati i jednom i drugom entitetu". Vlast distrikta bice neovisna od entiteta - imace svoje organe, zakonodavstvo i svoju izvrsnu vlast. "Distrikt Brcko bice jedinstven i nece se dopustiti nikakva podjela na bilo kojoj osnovi, pa ni na etnickoj", kategoricno tvrdi Sadikovic.

Kao jedna od najvecih vrijednosti arbitrazne odluke za Brcko pominje se potpuno otvaranje ovoga grada. To bi, zapravo, znacilo revitalizaciju opcine koja je u posljednje vrijeme bila zatvorena i izolovana, izvan trgovine i saobracaja. Uredjenje na principu distrikta, vjeruje se, omogucilo bi otvaranje luke i rijecnu plovidbu, nesmetano odvijanje zeljeznickog saobracaja i otvaranje pruga Brcko-Banovici i Brcko-Tuzla, a kada se distikt i definitivno formira bio bi moguc zeljeznicki saobracaj izmedju Tuzle i Budimpeste, preko Vinkovaca i Osijeka, teritorija susjedne Republike Hrvatske.

Ovakvo rjesenje statusa Brckog imalo bi veliki znacaj za Tuzlanski i Posavski kanton u Federaciji, za posavske opcine u RS i Semberiji, kao i za zupanije u Hrvatskoj koje tradicionalno gravitiraju ka tom gradu u BiH. Ove promjene i otvaranje posebno bi pogodovalo trgovini, pa se ocekuje i formiranje slobodne carinske zone. Tako bi ovaj grad na Savi uskoro mogao postati bosanski "Hong-Kong".

DONACIJE DISTRIKTU

U distriktu Brcko svaka opstrukcija povratka izbjeglih i raseljenih trebala bi biti proslost. Naime, arbitrazna odluka obavezuje na omogucavanje potpune slobode povratka Brcaka u svoj grad. Ovo se prevashodno odnosi na Bosnjake i Hrvate koji su prije rata, dakle do

  1. godine, bili vecinski zitelji ovoga grada. Njima je dosadasnja vlast RS na najrazlicitije nacine onemogucavala povratak, a sada bi se o tome trebala brinuti i nova vlast, ali i sam supervizor Farrand. "Distrikt ce porevazici dosadasnju praksu da Srbi prebjegli u Brcko koji sada zive u tudjim kucama, ostanu tamo gdje jesu. Kada se oni budu vracali tamo tamo odakle su dosli, oslobodice se stambeni prostor za zakonite vlasnike", naglasava Sadikovic i dodaje da je vlast RS imala mogucnost da sredi stanje u tom gradu, ali je "radila suprotno misleci da ce Brcko uvijek biti samo srpsko".

Sa aspekta provodjenja arbitrazne odluke o Brckom znacajno je da se o buducem distriktu razgovaralo i na posljednjoj Donatorskoj konferenciji za BiH, u Briselu. Zakljuceno je da se dio ukupnih donatorskih sredstava usmjeri na Brcko i tako i ekonomski pomogne zazivljavanje distrikta. To bi bio jedan od zamajaca revitalizaciji grada na Savi, ozivljavanju privrede i postepenom smanjenju nezaposlenosti.

Sto se tice novih stranovnika Brcakog koji se protive Arbitraznoj odluci, Cazim Sadikovic tvrdi da ce se "morati povuci pred odlucnoscu onih Brcaka svih nacija koji se zalazu za suzivot u slozi i toleranciji, kao sto je bilo stoljecima ranije". Brcko je u posljednjih sest-sedam godina bio jednonacionalni, dominantno srpski grad s dosta totalitarnom nacionalnom vlasti. Da li ce posljednja odluka o ovom gradu uistinu nesto promijeniti?

Djuro KOZAR (AIM Sarajevo)