TURCI - IZMEDjU ETNICKOG MIRA I NACIONALIZMA

Sofia May 15, 1999

AIM Sofija, 15.05.1999

U jedno isto vreme dvojica lidera proturskih partija u Bugarskoj nasla su se u vrhu novinarskih emisija. Predsednik Pokreta za prava i slobode (DPS) Ahmed Dogan je svojim istupanjem u parlamentu podrzao vladinu odluku o davanju bugarskog vazdusnog prostora avionima NATO. Adem Kenan, lider neregistrovane Turske demokratske partije, zatrazio je da se u Bugarskoj stvore dve autonomne oblasti. Oba politicara predstavnici su turske zajednice, a organizacije ciji su oni lideri olicenje su razlicitih raspolozenja medju tim stanovnistvom.

Pod motom "Bugarski model etnickog mira" partijski lideri DPS vec mesec dana obilaze zemlju da bi razjasnjavali stanovnistvu savremene principe miroljubive koegzistencije razlicitih etnosa. Obilazak ce zavrsiti krajem maja seminarom u Razgradu. Po~etak tog poduhvata obelezen je pojacanom aktivnoscu Ahmeda Dogana i njegove partije. Dugo se vremena cinilo da DPS drema po strani i ne slusa prepucavanja izmedju velikih igra~a

  • vladajuceg Saveza demokratskih snaga (SDS) i Bugarske socijalisticke partije (BSP) o pitanju za ili protiv rata u Jugoslaviji, kao i da li da podrzimo operaciju NATO i zemalja EU.

Doganova zvezda, medjutim, ponovo je zasijala na politickom nebu prilikom ratifikacije sporazuma izmedju Bugarske i NATO o prepustanju dela vazdusnog prostora zemlje. Posle dugog sutanja on je iznenada istupio u podrsku pozicije vladajucih snaga u korist NATO. "Kada moramo da biramo izmedju dva zla, prirodno je da izaberemo ono manje i da procenimo kakvu bi smo korist mogli da izvucemo. Sada imamo sansu ili da uhvatimo poslednji voz za Evropu, ili da se nadjemo u teskoj izolaciji od Evrope", izjavio je on i dao svoj glas u podrsku pozicije vecine.

U svom opsirnom istupanju pred parlamentom Dogan je pokusao da sugerise svojim kolegama poslanicima da problem nije toliko u aktu prepustanja vazdusnog prostora (jer je to na neki nacin bila predodredjena odlika), vec u tome da se situacija maksimalno iskoristi. Bugarski model svodi se na nekoliko reci - balans, tolerancija, dijalog, saglasnost, partnerstvo. Upravo to su principi na kojima se gradi bugarski model resavanja etni~kih konflikata koji je ujedno i za{titni Doganov znak. Problemi medju politickim snagama su mogu}ni, ali raspirivanje neprijateljstava izmedju Bugara i Turaka - to ne.

Reakcija Sokola, kako jos nazivaju lidera DPS, bio je i signal da je potpuno moguce ocekivati otopljavanje u odnosima izmedju SDS i DPS koji su inace pred parlamentarne izbore 1997. godine u potpunosti prekinuti. "Morao bih da podsetim kuda je krenulo Kosovo posto je organizacija Ibrahima Rugove duplirana sa OVK Adema Demacija", rekao je Dogan. Bila je to vise nego ocigledna aluzija, upucena premijeru Kostovu zbog dupliranja DPS u okviru SDS sa liderom otcepnikom Ginerom Tahirom. Moguce je da je otoplavanje odnosa izmedju Dogana i Kostova izazvano predstojecim lokalnim izborima i da se dve organizacije ponovo dogovore o zajednickom nastupu. Ovaj princip izbalansiranosti i koaliranja sa ostalim partijama politi~kog spektra takodje je zastitni Doganov znak koji ne propusta priliku da ukaze na odlicne odnose izmedju Bugara i Turaka.

Ideju o stvaranju dve autonomne oblasti - Rodopi i Ludogorje, lansirao je pre par dana Adem Kenan. I on je dugo vremena mirovao u senci, ali je zbog razvoja krize na Kosovu izasao na videlo. Kenan koji je bivsi poslanik DPS iz doba Velikog narodnog sobranja, zalozio se za promene ustava koje bi pruzale ve}a prava manjinama. Prema njemu trebalo bi da Bugarska postane federacija, a zvanicni jezik ne bi trebalo da bude bugarski jer u nekim rejonima zemlje bugarski i turski moraju da budu ravnopravni.

Kenan poziva na uklanjanje zabrane o registraciji partija na etnickoj osnovi. Njegova Turska demokratska partija jos uvek nije registrovana. Ranije je to pitanje bilo u nadleznosti drzavnog tu`ioca Ivana Tatarceva, sada se njime bavi njegov naslednik Nikola Filcev.

Upravo Filcev je naredio da 5. maja pozovu Kenana na saslusanje motivacijom "radi sprecavanja krivicnog dela". Kenan je upozoren da prekine svoju nezakonitu delatnost. "Pozicija g. Kenana, izrazena u bugarskoj stampi u protivrecnosti je sa ustavnim poretkom u zemlji posto je shodno clanu 2. Bugarska jedinstvena drzava i na njenoj teritoriji nije dopusteno stvaranje autonomnih nacionalnih formacija", objasnio je drzavni tuzilac Filcev.

Lider TDP ima svoje tumacenje po tom pitanju, kao i po mnogim drugim. Prema njemu ratifikacija Konvencije o zastiti manjina pruza mogucnost za trazenje takvih autonomija. Tim vise da prema njemu negde 40% stanovnistva zemlje cine muslimani. Za sada, medjutim, TDP nema realnog ucesca u politickom zivotu i nije jasno kolika je u stvari podrska na koju moze racunati. Kenan ne krije svoja nadanja da ce uskoro srediti pitanje registracije partije, ali tesko da bi se to dogodilo obzirom na aktuelno zakonodavstvo. Tako ce lideru TDP ponovo ostati prilika da stvara zbivanja za novinarske emisije i da ostavlja utisak nacionalisti~kim nastupima. Nije jasno u kojoj bi meri svojim akcijama mogao da izazove pometnju izme|u Bugara i Turaka. Za sada je ocigledno da realne politicke snage u parlamentu uspevaju da pronadju jace argumente u prilog ocuvanja etnickog mira u Bugarskoj.

AIM Sofija

GEORGI FILIPOV