POLITIKA U IGRI RIJECI

Sarajevo May 14, 1999

NAKON SJEDNICE FORUMA FEDERACIJE BIH

AIM, Sarajevo, 14.05.1999. Jaz izmedju HDZ BiH, odnosno predstavnika ove stranke u vlasti i Medjunarodne zajednice i dalje se produbljuje. Tek sto se slegla prasina oko kritika specijalnog americkog posrednika Roberta Gelbarda na racun Ante Jelavica, clana Predsjednistva BiH i predsjednika HDZ-a, hrvatski predstavnici u vlasti Federacije ponovo su dolili ulje na vatru. Ovoga puta to je ucinio dopremijer federalne Vlade Dragan Covic, odbijajuci da potpise zakljucke sa sjednice Foruma Federacije, koja je odrzana u utorak u Sarajevu. Nesporazumi na liniji Covic - OHR, ovoga puta trajali su samo dva dana, jer je dopremijer Vlade svoj potpis ipak stavio na pomenuti dokumenat, dva dana kasnije.

Sjednicu Foruma organizirali su OHR i Vlada SAD, a koordinatori su bili Zak Klajn, zamjenik Visokog predstavnika za BiH i Ricard Kauzlaric, ambasador SAD u BiH. "Vrijeme za BiH istice, a dogadjaji na Kosovu zahtijevaju nove resurse, paznju i nove napore Medjunarodne zajednice", rekao je Klajn otvarajuci sjednicu na cijem dnevnom redu su bila pitanja iz domena privatizacije, platnog i monetarnog prometa, zaposlenosti, javnih komunalija. Sjednica je organizirana u cilju doprinosa odrzavanju predstojece Donatorske konferencije u Briselu i vracanja paznje potencijalnih donatora na BiH. "Neuspjeh u rjesavanju ekonomske krize imace ozbiljne, dugorocne posljedice za stanovnistvo Federacije BiH. Ekonomski razvoj ce biti onemogucen, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta. Donatorska pomoc je prilicno iscrpljena, i situacija ce se pogorsavati uporedu sa zahtjevima koji proisteknu iz kosovske tragedije", podsjetio je clanove Foruma na samom pocetku Kauzlaric dodajuci da je "Forum osmisljen da bi pomogao uspjeh Federacije BiH, ali uspjeha nece biti sve dok postoje paralelne strukture Herceg-Bosne i Republike Bosne i Hercegovine. Sokiran sam cinjenicom da vodjstvo Federacije BiH nije prepoznalo ni politicku neminovnost ni ekonomsku neophodnost eliminiranja ovih struktura. Vasi poreski obveznici ne bi trebali placati za dvije vojske, ili dva penzijska sistema u jednoj federaciji. Medjunarodna zajednica to nece raditi. Morate djelovati odmah."

Predsjednik F BiH, Ivo Andric Luzanski, za sjednicu Foruma i teme koje su bile na dnevnom redu, rekao je da ce one otvoriti vrata ulasku stranog kapitala, zamjerivsi organizatorima sto su, kako je rekao, kasno poslali pozive za sjednicu.

Kratko obratio i dopredsjednik FBiH Ejup Ganic, izrazavajuci nadu da ce Forum, na koji se dugo cekalo, pokrenuti Federaciju naprijed i "osposobiti njen nervni sistem, koji predstavljaju finansijski tokovi u Federaciji." Sve sto je neregularno u FBiH, produkt je neregularnog finansiranja", dodao je Ganic.

Nakon gotovo desetosatnog rada, koji su vjesto koordinirali zamjenik Visokog predstavnika Zak Klajn i americki ambasador u BiH Ricard Kauzlaric, desio se, slobodno receno, politicki incident. Misleci da je posao priveden kraju, usuglasena sporna pitanja, medjunarodni posrednici, bosnjackim i hrvatskim predstavnicima u vlasti ponudili su zakljucke koji su bili odraz cjelodnevnog rada i truda. Premijer Vlade F BiH, Edhem Bicakcic, te gospoda Klajn i Kauzaric potpisali su ponudjeni dokument, sto je odbio Covic.

Covicev gest, koji je uslijedio, kako je objasnio, iz tehnickih razloga, odnosno, sporne rijeci "unifikacija" u nazivu teksta o reformi penzionih fondova, koji je, inace, usuglasen u cijelosti, ali u kojem se sporna rijec ne spominje, prouzrokovao je vidno nezadovoljstvo i bijes Klajna i Kauzlarica. Po Covicevim rijecima , u cijelom tekstu koji se odnosi na reformu i ukidanje dva penziona fonda (PIO u Sarajevu i MIO u Mostaru), a koji su partneri u vlasti usuglasili, ne pominje se rijec unifikacija, nego reforma i organizacija.

Medjunarodni posrednici Covicev gest okarkterisali su kao opstrukciju, nedostatak volje, sto bi se moglo odraziti na odrzavanje predstojece donatorske konferencije. Njihovo razocarenje sasvim je opravdano ako se ima u vidu cinjenica, da su se partneri u vlasti nakon godinu dana uspjeli ponovo okupiti na Forumu, te da su raspravljali o bitnim pitanjima privatizacije, platnog i monetarnog sistema, ustroju federalne TV i konacno se o tome usuglasiti. Istovremeno, Covic je ocjenio da nema mjesta razocarenju jer je, po njegovoj ocjeni, "dogovoreno 99,9 posto pitanja". S druge strane, ta jedna, za Covica sporna rijec, za Bicakcica je bila "gotovo nevazna".

O eventualnim sankcijama zbog sjednice koja je zavrsena bez pismenog traga i optuzbi koje su ponovo upucene hrvatskim predstavnicima u vlasti nije bilo rijeci I nezvanicno saznajemo da ih vjerovatno nece ni biti jer su "nesporazumi" brzo otklonjeni. Utisak je, medjutim, da je predstavnicima OHR-a i Vlade SAD-a u ovim trenucima i te kako vazno bilo da se Forum okonca konkretnim, pismenim zakljuccima i da ih je Covic razocarao. Nema sumnje, igre rijeci i dalje se nastavljaju, a gotovo identican scenario vidjen je nedavno i u Domu naroda Parlamenta BiH prilikom (ne)usvajanja Zakona o himni, kada je takodjer jedna rijec u samom nazivu zakona bila sporna. Ne samo za hrvatske vec i srpske delegate ovog Doma.

Sam cin nepotpisivanja zakljucaka Covic je objasnio rijecima: "Ne zelim da potpisujem ono sto se nece moci sprovoditi", dodavsi da se sve drugo dogovoreno moze primjenjivati bez obzira na potpise koji nisu uslijedili.

Namece se pitanje, koliko su ustvari ti potpisi i vazni? Ovo, tim prije sto je do sada toliko toga potpisano, a malo sta realizovano. S obzirom na to da se igre bez granica federalnih partnera i dalje nastavljaju, i Bicakcic i Covic su izrazili nadu da ce se nastaviti dogovori i prevazici postojeci problemi. Do tada, posljedice ovakog ponasanja, na sto su ukazali medjunarodni posrednici i dalje ce ispastati gradjani Federacije i Bosne i Hercegovine.

A sto se tice konkretnog Foruma Federacije BiH, OHR bio uporan u nastojanju da se zakljucci potpisu, sto se i desilo, istina par dana nakon same sjednice. Dopremijer Vlade F BiH, Dragan Covic potpisao je sve dokumente Foruma, pa tako i onaj sporni o reformi penzionih fondova. "Potpisao ih je uz manje modifikacije, koje su neznatne", izjavio je za "Oslobodjenje" Visoki predstavnik UN za BiH, ambasador Carlos Westendorp. Paragraf, koji je konacno potpisan i usuglasen, iz dokumenta sa Formua FBiH koji se odnosi na reformu penzionih fondova, u svom nazivu nema rijeci unifikacija i glasi "Transformacija, organizacija i objedinjavanje penzionih fondova".

Mirjana Micevska AIM Sarajevo