BOLJI DANI ZA POVRATNIKE

Sarajevo May 7, 1999

NAKON SMJENA NA CELU OPCINE BUGOJNO

AIM, Bugojno 05.05.1999. Kada je Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH, ambasador Carlos Westendorp u veljaci ove godine suspendirao ozloglasenog bugojanskog nacelnika Dzevada Mlacu, s tim da ce, kako je tada bilo najavljeno, suspenzija biti revidirana nakon ozujka, prognani bugojanski Hrvati tu su odluku primili sa zadovoljstvom i nevjericom istovremeno: strahovalo se, naime, da ce Mlaco nakon 30. ozujka biti vracen na celnu funkciju te opcine. To se, medjutim, nije dogodilo jer je Mlaco 25. veljace, po instrukciji s viseg mjesta (centrala SDA) , podnio ostavku s obrazlozenjem da je nacelnicka funkcija "nespojiva s zastupnickom funkcijom u Domu naroda Skupstine BiH", kao da te dvije funkcije nije do tada obavljao istovremeno, bez obzira na njihovu koliziju. No, dajuci ostavku Mlaco je spasavao sto sebe sto svoju SDA stranku, od novog politickog udara medjunarodne zajednice.

Sta je bilo presudno da se Visoki predstavnik odluci za smjenu prvog covjeka bugojanske opcine kog domicilni Hrvati smatraju ratnim zlocincem? Mlaco je poznat kao lokalni mocnik koji se konstantno suprotstavljao povratu bugojanskih prognanika, koji nije postivao izborne rezultate uzurpirajuci kompletnu vlast u gradu, onaj zbog kojeg je bugojanska opcina dvije godine bila pod ekonomskim sankcijama radi nezakonitog koristenja privatnih nekretnina i zemljista. Sve je kulminiralo Mlacinim napadom na ombudsmena Federacije BiH, Branku Raguz, rodjenu Bugojanku, sto je u OHR-u okvalifikovano kao "podrivanje institucije ombudsmena na stetu gradjana F BiH".

Ubrzo nakon Mlacinog odlaska, odnosno smjene, sastalo se Opcinsko vijece Bugojna i za vrsioca duznosti nacelnika izabralo Mustafu Strukara, vijecnika SDA, po struci neuropsihijatra, kojem su jednoglasnu podrsku dali i vijecnici bugojanskog HDZ-a. Bugojanski zupnik fra Miro Majdancic smatra da je ucinjen znacajan pomak i da ce to imati psiholoski povoljan odjek na potencijalne povratnike u grad. Ravnatelj Prve osnovne skole koja je trenutno smjestena u Zupnom uredu, Stipe Saric, naglasava kako ocekuje da ce se sada u Bugojnu provoditi Aneks VII Daytonskog Mirovnog sporazuma, o povratku svih na svoje. Predsjednik Opcinskog vijeca Ivo Mrso kaze pak da je medjunarodna zajednica napokon shvatila da je Mlaco bio kocnica napretka, te da je Bugojno zbog njega bilo "crna rupa" u Federaciji BiH. On takodjer smatra da je suspenzija bila blaga kazna za sve Mlacine grijehe dodajuci kako se "sa dolaskom Mustafe Strukara osjeca nova politicka klima". Istovremeno, novoizabrani predsjednik bugojanskog HDZ-a, Ivica Zelic, istice da "vec lijepe rijeci ohrabruju i razbijaju tamne Mlacine oblake". Zelic istice novu kooperativnost u Bugojnu navodeci da se svakog cetvrtka sastaje sa Strukarom kako bi razgovarali o problemima i trazili rjesenje, sto se nije moglo ni zamisliti za Mlacine vladavine. O planovima za buducnost predsjedik bugojanskog HDZ-a veli i da su osnovni ciljevi hrvatske politike u Bugojnu u ovom trenutku "da se vrati jedna od tri skolske zgrade kako djeca ne bi vise pohadjala skolu u zupnom uredu, da se sazna istina o sudbini 21 nestalog bugojanskog Hrvata tijekom sukoba s Armijom BiH, te brza obnova, povratak i zaposljavanje".

Inace, pomenutu Prvu osnovnu skolu u Bugojnu pohadja oko 170 djece u svih osam razreda, a broj ucenika se stalno povecava sto dokazuje sve veci povratak izgnanih Bugojanaca. Prema podacima ovdasnjeg Informacijskog centra u ovoj opcini trenutno zivi oko 2.300 Hrvata, a zelju za povratkom izrazilo je 2.718 hrvatskih obitelji, 556 srpskih i 275 bosnjackih. Pomocnik opcinskog nacelnika za povratak i obnovu, Ljuban Vidovic istice da se ove godine planira povratak oko 15.000 prognanika u 26 bugojanskih naselja, a predvidjena je i obnova 1.676 kuca od cega 1.140 hrvatskih, 385 srpskih i 201 bosnjacka. Za razliku od prosle godine koja je bila proglasena "godinom povratka", Vidovic kaze kako postoje naznake da bi ova godina mogla postati stvarnom godinom povratka zahvaljujuci aktivnijem ukljucivanju medjunarodne zajednice u taj proces i spremnosti novog celnog covjeka bugojanske opcine da podrzi povratak svih a svoje. Iako je na funkciji opcinskog celnika tek nepuna dva mjeseca, Strukar smatra da su napravljeni mnogi znacajni pomaci, posebno zahvaljujuci saradnji sa medjunarodnom zajendicom i prisutnosti osobnog izaslanika Visokog predstavnika UN za BiH, Ulricha Buchera, s kojim se svakodnevno kontaktira. Uslijedilo je i nekoliko posjeta clanova federalne Vlade, a kontakti su ostvareni i sa celnicima opcina u kojima zive prognani Hrvati: Livno, Prozor-Rama, Jajce i Tomislav Grad.

Od dolaska na novu funkciju Strukar je dva puta posjetio Livno, a u Bugojnu je boravio i nacelnik opcine Livno, Stipe Barun. Razgovaralo se o mogucnostima povratka prognanih bugojanskih Hrvata i obnovi njihovih kuca, a dogovoreno je da se predstavnicima medjunarodne zajednice predlozi obnova hrvatskih kuca u Bugojnu cime bi se omogucio dvosmjerni povratak. Naime, u Livnu zivi oko 1.700 bugojanskih Hrvata koji zauzimaju oko 250 kuca domicilnih Bosnjaka. U proteklom periodu Bugojno su poceli posjecivati i bugojanski Srbi koji zive u opcinama Bratunac i Srebrenica, njih oko 40, ali i blizu 80 bugojanskih Hrvata koji se sa statusom izbjeglice sada nalaze u Dalmaciji i drugim dijelovima susjedne Hrvatske. U razgovoru sa predstavnicima opcinskih vlasti oni su saznali da ce aktivnosti na implementaciji Aneksa VII Daytonskog Mirovnog sporazuma biti intenzivirane te da ce se veca paznja posvetiti i povratku gradjana srpske nacionalnosti.

Inace, od ukupno 7.000 raseljenih bugojanskih Srba, oko 2.000 njih do sada se prijavilo za povratak - oko 330 prijava za povratak stanarskog prava, a 230 za povrat privatnih kuca, a na podrucju ove opcine unisteno je 150 srpskih kuca, a dinamika povratka zavisit ce od prispjeca donacija za njihovu obnovu. U bugojanskoj opcini prije rata bilo je zaposleno oko 17.000 radnika, a sada manje od 4.000 od kojih najveci broj radi tek povremeno. Najvece poduzece u opcini bila je tvornica uredske opreme Slavko Rodic koja je u BiH imala osam proizvodnih pogona i zaposljavala oko 7.000 ljudi. Za obnovu stambenog fonda i gospodarstva, po nekim procjenama, Bugojnu je potrebno oko 40 miliona DEM, a vecinu tih sredstava obecale su obezbjediti medjunarodne organizacije, ali pod uvjetom da Bugojno "otvori vrata" za povratak prijeratnih stanovnika srpske i hrvatske nacionalnosti. "Zelim naglasiti da je povratak stanovnika srpske i hrvatske nacionalnosti proces, a prema Daytonskom sporazumu svako ima pravo vratiti se u svoj prijeratno mjesto stanovanja", kaze Strukar dodajuci kako je u Bugojnu vec stvorena povoljna politicka klima za povratak, a uskoro se ocekuje i obecana pomoc medjunarodne zajendice. Strukar istice i to da ce ubuduce stizati dobre vijesti iz Bugojna, te napominje kako se jedanput tjedno sastaje sa svojim suradnicima - predsjednikom Opcinskog vijeca Mrsom i predsjednikom bugojanskog HDZ-a Zelicem. "U opcinskoj administraciji trenutno radi 21 Hrvat i dva Srbina i obavljaju svoj posao bez ikakvih zapreka", kaze Strukar podsjecajuci da u Bugojnu vec dvije godine djeluje multietnicka policija u cijem sastavu se nalaze i policajci hrvatske i srpske nacionalnosti.

Ovih dana je pred Opcinskim sudom u Bugojnu zavrsen dokazni postupak protiv osam Bosnjaka koji se terete za krivicno djelo terorizma, koji su u Mlacino doba bili zasticeni od izricanja pravde. Clanovi Sudbenog vijeca zakazali su nastavak postupka za 13. svibnja ove godine. Sudbenim vijecem ce predsjedavati sudac Andjelko Marjanovic, a izricanje presude moglo bi uslijediti krajem mjeseca. Govoreci o novoj politickoj klimi koja se stvara u Bugojnu, novi opcinski nacelnik kaze kako je bio posebno radostan i zadovoljan sto su za Dan nezavisnosti BiH (1. ozujka) na svecanoj akademiji u Bugojnu pojavili sudjelovali i hrvatski tamburasi sa zupnikom fra Mirkom Majdancicem. "Poslao sam mu zahvalnicu i fotografije sa akademije, mislim da su to pravi koraci za stvaranje ukupne pozitivne klime u Bugojnu", kaze Strukar dodajuci da su, u sklopu proslave uskrsnjih blagdana, po prvi put u Bugojnu koncert odrzali i clanovi hrvatskog kulturnog drustva Napredak, podruznice Zenica, kom su prisustvovali i predstavnici izvrsne i zakonodavne vlasti Bugojna, s njim na celu, sto je do sada bilo nezamislivo.

Nedzad VREBAC (AIM)


Get Your Private, Free Email at http://www.hotmail.com