TUZLANSKI KANTON - KORUPCIJA TRESE SDA BiH

Sarajevo Apr 17, 1999

URUSAVANJE STRANACKE HIJERARHIJE

AIM, Tuzla, 17.04.1999. Nacin na koji vrh SDA Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu zeli smijeniti premijera Vlade TK Hazima Vikala i pojedine ministre iy njegovog okruzenja, te odluka da se poduzmu mjere protiv "onih koji su nanijeli stetu SDA-u" (Izet Hadzic - federalni poslanik o.a.), posljednji je od indikatora urusavanja stranke.

Hazima Vikala, ministre i odgovorne pojedince u Vladi Tuzlanskog kantona, vec skoro godinu dana javnost ovog kraja BiH optuzuje za korupciju i nezakonite radnje. U toku predizborne kampanje prosle godine, slicne su se price pojavile u samom vrhu vladajuce SDA, te njenom ogranku u Tuzlanskom kantonu. Stranka je navodno provjeravala glasine, imala materijalne dokaze sa kojima se o kojima se i danas raspravlja, ali je u predizbornoj kampanji Hazim Vikalo ponovo izabran za predsjednika Vlade Kantona, naravno uz pomoc
pojedinaca iz samog vrha SDA.

Na samom cinu izbora - iza skupstinske govornice - istupio je federalni poslanik iz SDA Izet Hadzic i vijecnike Kantona pozvao da ne glasaju za predlozenu Vladu, "jer je u njoj infltrirana mafija, koja je iz budzeta u privatne dzepove stavila nekoliko miliona maraka". Od tada je tuzlanska javnost u iscekivanju - sta ce vlast uciniti na eliminiranju kriminala i korupcije. Intenzitet rasprava se mijenja u zavisnosti od oglasavanja pojedinih drzavno-stranackih institucija, ali je tema konstantno hit u TK, a ponekad i u Federaciji BiH. Vrh SDA u BiH i Tuzlanskom kantonu u pocetku su "vruc krompir" bacali u ruke MUP-a, tuzilastava, te raznih inspekcija od policijske do finansijske.

Na "blijeda" sopcenja javnost je reagirala intenzivnijim ogovaranjem i pritiskom da se rascisti sa kriminalom i korupcijom. Javna je tajna da su i medjunarode institucije od vrha SDA trazile da se nagadjanja javnosti provjere, te da bude obavijestena o svim transferima pri potrosnji budzeta u Tuzlanskom kantonu. Ti pritisci su izgleda bili jaci na Aliju Izetbegovica i Mehmeda Zilica (federalnog ministra MUP-a) pa su iz njihovih interesnih krugova dolazila ostrija upozorenja, dok je na kantonalnom nivou vlasti - od vladajuce SDA, MUP-a i pravosudnih organa - odgovornost Vikala i kompanije minimizirana, ili cak negirana.

Paradoks se dogodio na dan oglasavanja kantonalnog tuzioca Salcina Dzanica. On je tek nakon krivicne prijave MUP-a Federacije, koja je najavljena u medijima, istog dana (15. marta) izdao saopcenje u kome je ustvrdio da u "Slucaju Vikalo" nije bilo kriminala i koristoljublja, "vec mozda prekoracenja ovlascenja od strane Vikala, te ministara Halida Kovaca i Osmana Sinanovica, te odgovoronog sluzbenika Damira Pirica". Shodno takvim kvalifikacijama "slucaj Vikalo" je spusten na nivo opcinskog tuzilastva i suda.

Spustanje predmeta je izgleda "prelilo casu" vrhu SDA. Tada su - prvo u strogoj stranackoj konspiraciji - sa vrha nalozili guverneru Tariku Arapcicu i predsjedniku KO SDA Adnanu Jahicu da Vikalo i ministri podnesu ostavke. Potom je zasijedao Kantonalni odbor, koji je shodno kvalifikacijama tuzioca Dzanica zakljucio da pomenuti mogu ostati na funkcijama, "jer nije bilo kriminala, a eventualno prekoracenje ovlascenja tek treba ispitati". Na drugoj strani, zestoko je kritiziran Izet Hadzic, koji je pokrenuo cijeli slucaj. Nakon toga, vrh SDA je ponovo uputio "ferman" iste sadrzine, koji je u prvom slucaju imao obol konspirativnosti, ali je u ovom slucaju dato i javno saopcenje.

To je guvernera Arapcica prisililo da "slucaj" preseli u skupstinske klupe Kantona. Vijecnici su se nasli u "neobranom grozdju". Nisu znali koga podrzati - vrh SDA ili katnonalne prvake, ciji su pipci svuda vidljivi. Za trenutak je odluka eskivrana, jer je - nakon citanja zahtjeva dr Ejupa Ganica za smjenu Vikala i ministara - predlozeno da se narednog dana raspravlja o "nepovjerenju Vladi". Do nastavka Skupstine radile su dvije kuhinje - jedna s vrha SDA i druga kantonalna. Sjednica je bila mucna. Vijecnici su u izvjestajima o "kretanju kriminaliteta na Kantonu" ocijenili da takvih radnji nema. Poslije su se trebali izjasnjavati o (ne)povjerenju. Poslije mnogo puza, dogovaranja, obecavanja i ubjedjivanja, "kantonalci" su osigurali glasacku masineriju. Za nepovjerenje se izjasnila opozicija - 19 vijecnika, uzdrzanih je bilo cak 20, dok su samo tri poslanika izglasali nepovjerenje Vladi. Tako je Vikalo, za trenutak ostao "u sedlu".

Samo dan nakon toga ponovo se oglasava vrh SDA BiH, odnosno finansijska policija sa saopcenjem da je podnijela krivicne prijave protiv iste grupe ljudi, ali i jos nekih funkcionera Vlade. Tu je stranacko-zakonodavni proces zastao.

Sta ce biti sa Vikala i kompanije? Cak je i laiku jasno da ce morati otici, samo je pitanje dana i posljedica po njega, ali i mnoge druge interesne krugove, koji se protezu sve do vrha SDA u Sarajevu.

Prema dosada poznatim cinjenicama Vikalo i osumnjiceni ministri su cinili radnje koje su praksa i u drugim kantonima (zupanijama). O tome zorno svjedoce izjave Hazima Vikala da je "pod istim uvjetima i od istog nabavljaca kupovao golfove za Vladu kantona, kao i vrh SDA, federalni MUP i Armija BiH." Beskamatne pozajmice, ili pomoc iz budzeta, davao je mnogim preduzecima, ali je indikaivno da su neka od njih vrlo brzo privtizirana (Frutex Celic te jos neka). Dobavljaci za robne rezerve bila su preduzeca na cijim su celima ljudi iz SDA ili vlasti. U mnogim transferima, slucajno ili ne, uglavnom se pominju isti ljudi, sto upucije na pretpostavku o formiranju tajkunakih dimenzija. Transparentnosti u potposnji budzeta nije bilo, a neki transferi nisu bili poznati cak ni clanovima Vlade kantona.

Kako i zasto se Vikalo drzi unatoc presije vrha SDA BiH? Prvo, Vikalo puno zna, jer je mnoge robno-novcane transfere obavljao sa povjerljivim ljudima iz vrha SDA BiH. Aranzmani su pravljeni po sistemu "korisnih malverzacija", ili u stranackom interesu. Cak ima dosta indicija da se na taj naci iz budzeta finansira SDA. Zato se izgleda iz korumpiranih vrhova vladajucih stranaka mocnici u Federaciji lako dogovaraju o "bosnjackim i hrvatskim" interesnim sferama, koje instaliraju u ustroju drzave, jer tajkuni iz oba vrha lako "koljence" sopstveno stado.

Drugo, Vikalo je radeci po intrukcijama vrha SDA, izgleda primijenio iste principe za formiranje sopstvene interesne sfere. On je u predizbornom periodu pomogao Tariku Arapcicu da u borbi za guvernersku fotelju eliminira bvseg guvernera Seada Jamakosmanovica a Arapcic je potom, Vikalu "izborio" mandat za sastav Vlade kantona. Te akrobacije pomogao je Adnan Jahic, koga su potom guverner i premijer lansirali za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzla. Instaliranje sva trojice zdusno je pomogao i Halid Genjac. Nakon svega, po Tuzli se cuje da su Vikalo i Arapcic, te Vikalo i Genjac povezani relativno blizim rodbinskim vezama, sto je praksa u vladajucim strankama.

Trece, Vikalo je u prethodnom mandatu "zaduzio" mnoge uticjajne polticare u vrhu SDA, te stvorio jaku interesnu strukturu u Kantonu. Izgleda da su stvari otisle tako daleko, da ga vecina respektuje i kada ga npada sam vrh SDA. Najbolji indikator takvoj pretpostavci je cinjenica da guverner Tarik Arapcic, nije smio ili nije htjeo Skupstini da predlozi smjenu Vikala i ministara, vec je Skupstini prakticno porucio - prosudite sami sta da cinite. Na taj nacin pokusao se "prati" i pred vrhom SDA i pred Vikalom, jer se izgleda i on boji eventualnog bumeranga, ukoliko Vikalo po odlasku "progovori".

Vrh SDA BiH je odlucio da smijeni Vikala. S njegovom smjenom se nece eliminirati korupcija, kriminal, niti drugi oblci nezakonitosti. Neregularnosti je u Tuzlanskom kantonu puno i sirok je krug korumpiranih. Hazim Vikalo je nezgodan svejedok i zato tesko odlazi. Nacin na koji SDA BiH zeli smijeniti Vikala i neke ministre, te odluka da se poduzmu mjere "protiv onih koji stete interesima stranke". "Zeljezna" disciplina i boljsevicka poslusnost clanstva vladajuce stranke lupa joj se, izgleda, o glavu.

Vehid JAHIC (AIM Tuzla)