BEZ VELIKIH RIJECI I PODRSKE

Sarajevo Mar 11, 1999

REAKCIJE U FEDERACIJI BiH NA BRCKO I DESAVANJA U RS

AIM, Sarajevo 11.03.1999. Arbitraznom odlukom za Brcko ovaj be-ha grad dobio je status "distrikt Bosne i Hercegovine", a sa vlastitom autonomnom multietnickom vladom, izabranom skupstinom, Izvrsnim odborom, sudstvom i policijom, a sve pod ingerencijama centralnih institucija vlasti BiH. Neki ovo pokusavaju
tumaciti i kao treci entitet u BiH, no ambasador Carlos Westendorp, Visoki predstavnik UN za civilna pitanja u BiH odlucno odbija takva vidjenja! Sve pobrojane strukture vlasti mogle bi biti formirane do kraja godine, putem demokratskih izbora koji ce se obaviti pod nadzorom OSCE-a i za koje ce svoje kandidate moci dati sve zainteresovane politicke partije iz cijele BiH. Podrucje distrikta bice svojevrsni "kondominijum", kazao je Westendorp. Gradani Brckog nece morati sluziti niti jednu od entitetskih vojski, a distrikt ce imati i vlastite zatvore. Zona distrikta bice demilitarizirana, a Vojska Republike Srpske imace pravo prolaziti kroz ovaj teritorij, ali uz predhodnu saglasnost SFOR-a. U Brckom ce i dalje, kako je kazao ambasador Westendorp, ostati medjunarodni supervizor Robert Farrand kako bi nadzirao implementaciju arbitrazne odluke i u sprovodenju ove odluke moze ga sprijeciti samo "glecer sa Arktika ili tajfun Cunami", kako veli sam supervizor.

Jedan americki diplomat, blizak visegodisnjim pregovorima o statusu Brckog izjavio je da je ovakva odluka, kojom "nisu uvazeni maksimalisticki zahtjevi niti jednog od entiteta ocita pobjeda svih onih koji, uz uvazavanje postojanja dvaju entiteta, insistiraju i na uvazavanju postojanja cjelovite drzave". Generalni sekretar NATO-a, Javier Solana zadovoljan je odlukom i pozvao je sve strane da prihvate da "medunarodna arbitraza bude definitivna i da postuju takvu odluku", dodajuci da je "SFOR u BiH preduzeo sve neophodne pripreme da se obezbjedi sigurnost u i oko Brckog, te se ocekuje i puna saradnja svih strana". No, ovakva odluka za Brcko i dalje ovaj grad ostavlja kao sredstvo ucjene za sve strane u BiH. Naime, generalna tajnica SAD, Madeleine Albright kaze da ovu odluku obje strane moraju shvatiti ozbiljno i "voditi racuna o tome da ukoliko jedan strana ne bude radila na impementaciji odluke, Brcko jos uvijek moze biti dodijeljeno drugoj strani".

U Sarajevu se arbitrazna odluka prihvata, naizgled, odmjereno - nije zadovoljavajuca, no bolja je nego je mogla biti, a po kriticki raspolozenim posmatracima - ima sasvim dovoljno mjesta da oni koji su najavili ostavke to i urade: "Pa, Brcko nije izuzeto iz Republike Srpske, tako i Izetbegovic, Silajdzic i njihovi istomitljenici komotno mogu podnijeti ostavke, kako su i obecali", moglo se cuti neposredno nakon objavljivanja odluke.

"Brcko je spaseno od potpune nepravde. Nismo dobili zadovoljavajuce rjesenje, ali smo dobili ono najmanje lose", kazao je bosnjacki clan Predsjednistva BiH i predsjednik vladajuce stranke u Bosnjaka, Alija Izetbegovic. On je izrazio nadu da ce ovakva odluka "koristiti stabilizaciji drzave BiH i da ce se ostvarivati u interesu svih naroda BiH, a prije svega gradjana Brckog". "Ovakvom arbitraznom odlukom dobili smo manje nego smo trazili", kazao je sef federalne komisije za arbitrazu,Ejup Ganic, te dodao da ce ova odluka biti sigurno jedan od najznacajnijih u novijoj istoriji BiH. "Ova odluka ublazava dosadasnju nepravdu i okrenuta je ka buducnosti. Ona predstavlja pobjedu za sva tri naroda u BiH i potvrdjuje da BiH ima buducnost", veli Ganic podsjecajuci da je ideja o Brckom kao distriktu stara koliko i arbitrazni proces te da se pominjala tokom ranija dva arbitrazna zasjedanja, u Rimu 1997. i u Becu 1998.

Vijece ministara BiH je na hitnom sastanku "jednog broja clanova Vijeca" i grupe pravnih eksperata, kako pise u saopastenju sa ovog sastanka, konstatovalo je da odluka za Brcko "ima punu utemeljenost u Daytonskom Mirovnom sporazumu i u Ustavu BiH: "Ovakva odluka zahtijeva od Vijeca ministara BiH da, bez odlaganja, realizuje sve svoje obaveze koje proizilaze iz ovakve odluke. Posebno je vazno da Vijece ministara BiH u najskorije vrijeme pristupi pripremi potrebnih propisa i preduzimanju drugih mjera iz svoje nadleznosti, sto ce doprinjeti da se arbitrazna odluka realizuje u cjelosti i u okviru utvrdjenih rokova", saopsteno je iz kabineta kopredsjedavajuceg VM BiH, Harisa Silajdzica. VM ce, kaze se dalje, "pruziti doprinos u osiguranju sredstava i drugih uvjeta za obnovu i ekonomski razvoj distrikta BiH - Brcko".

Federalni premijer Edhem Bicakcic odluku za Brcko ocjenjuje kao "podstrek svim organima koji se bore za cjelovitu BiH": "To je rjesenje koje moze biti dobro ako i dalje radimo na konstitutivnim pitanjima, pitanjima povratka i i rekonstrukcije kuca i privrede u Brckom. To sto je ovaj grad izvan i jednog i drugog entiteta ne znaci da obaveze entiteta prestaju, naprotiv, one treba da su joa viae izrazene u pogledu konkretnije podrake povratku i obnovi", kazao je on iznoseci i nadu da ce supervizor Farrand "sada imati finansijske fondove kojima ce
snaznije pomoci povratak i obnovu Brckog".

Predsdjednik Federacije i visoki funkcioner HDZ BiH, Ivo Andric - Luzanski izjavio je povodom odluke za Brcko da on, kao ni drugi funkcioneri HDZ-a u BiH nisu iznenadjeni iako ovakva odluka ne zadovoljava u potpunosti zelje i ineterese hrvatskog naroda u opcini Brcko, ali ni u cjelini: "No, uvjeren sam da ona predstavlja znacajan pozitivan iskorak u daljoj stabilizaciji mira u BiH. Vjerijem da ce ista biti ohrabrenje izbjeglim i raseljenim Brcacima za ozbiljniji i masovniji povratak u vlastite domove, a vrijeme koje je pred nama pokazace koliko su nasa ocekivanja realna."

Ministar inostranih poslova pri Vijecu ministara BiH i jedan od celnika be-ha HDZ-a, Jadranko Prlic, kaze da je ovakva odluka kompromisna i da bi, dugorocno gledano, trebala biti "doprinos trajnom miru u BiH": "Odluka je u kontekstu potrebe da se zaokruzi Daytonski Mirovni sporazum, a sama cinjenica da je postupak arbitraze trajao vite od tri godine ilustruje tezinu odluke koju je trebalo donijeti", rekao je Prlic.

Potpredsjednik Alternativnog ministarskog vijeca BiH i jedan od potpredsjednika GO SDP BiH izjavio je da Avlada u sjeni pozitivno ocjenjuje odluku o Brckom te zahtjeva od medjunarodne zajednice da u najkracem roku budu definirani principi njene primjene i implementacije, s obzirom da je medjunarodna zajednica do sada pokazala visoki stepen nespremnosti u provodjenju donesenih odluka.

U Novoj hrvatskoj inicijativi, stranci koja je za arbitrazno saslusanje pripremila i temeljiti elaborat uredenja Brckog kao dostrikta, kazu da je odluka "pravedna i hrabra", te da "ovakva odluka otvara mogucnost svim narodima i gradanima Brckog da se konacno vrate svojim kucama, i poslu i da ravnopravno i slobodno izgrade Brcko kao ekonomski prosperitetno podrucje i civilno drustvo". U NHI dalje smatraju da ovakva odluka "nije suprotna pravima i interesima srpskog naroda u BiH".

Bosanska stranka smatra da ovakvo rjesenje za Brlcko "predstavlja polaznu osnovu centrista politicke buducnosti BiH i svega onoga za cim tezi posdaytonska BiH". Republikanska stranka BiH zadovoljna je odlukom i smatra je "prvim korakom u integraciji BiH".

Savez logorasa pozdravlja odluku uz ocjenu da ona predstavlja "elementarni smisao arbitraze": "Brcko je oduzeto od RS jer se u njoj stite ratni zlocinci, opstruira Daytonski sporazum, a i prvi ratni logori su formirani upravo u Brckom". Predsjedik asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Vlatko Dolecek ocjenjuje da je odluka ohrabrujuca za sve snage koje su za prirodnu reintegraciju BiH": Ne smatram da je ova odluka rjesenje sa kojim nema pobjednika i pobjedenih. Pobjednici su oni koji se zalazu za reintegraciju BiH, a porazene su snage koje i javno i tajno rade na disoluciji BiH... Ovom odlukom je omoguceno da Brcko postane tacka oko koje ce se, poput koncentricnih krugova, siriti proces reintegracije, a ovakvo Ovenovo rjesenje za Brcko pomoci ce i rjesenje problema konstitutivnosti sva tri naroda u cijeloj BiH", kaze Dolecek.

Da na kraju kazemo i to da su, nakon arbitrazne odluke za Brcko sastali i direktori sarajevskog Kamernog teatra 55 i tuzlanskog Narodnog pozorista i da su dogovorili "reanimaciju Susreta profesionalnih pozoriata BiH sa domacim dramskim stvaralastvom u Brckom". Predstavnici ova dva pozorista zakljucili su da se nakon arbitrazne odluke "stekao pozitivan ambijent za nastavljanje teatarske tradicije koja je porodila brojne vrsne glumacke i rezijske talente na pozornicama upravo Brckog", a istovremeno su i delegirali predstave za eventualne ovogodisnje susrete - "Djelidba" Skendera Kulenovica i "Hasanaginica" Nijaza Alispahica. Podrsku za ovakvu inicijativu dalo je i federalno MInistarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Na drugoj strani BiH premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, podnio je ostavku na mjesto sefa Vlade jer se "licno osjecam odgovornim za izuzimanje Brckog iz RS", kazao je Dodik. Iz Ureda Visoko predstavnika UN za BiH ovim povodom izrazavaju zaljenje zbog Dodikove ostavku i nadu da ce on promjeniti svoje misljenje: "Republika Srpska sada treba jako vodjstvo i nadamo se da ce Dodik promjeniti svoje misljenje", rekla je portparol OHR-a Alexandra Stiglemayer. Ona je dodala i to da OHR smatra da arbitraznom odlukom nisu naruseni interesi RS, te da se ovom odlukom stiti integritet i teritorijalna cjelovitost RS. Ovakvu Dodikovu odluku sada treba jos da prihvati ili odbije Narodna skupatina RS, a poslanici SDA-koalicije u ovoj Skupatini najavljuju da nece prihvatiti Dodikovu ostavku: "Predsatavnici vlasti u RS obavezali su se na prihvatanje i implementaciju odluke o Brckom i ostavkama se ne moze vraiti pritisak", izjavio je poslanik SDA koalicije u NS RS, Sulejman Tihiñ. Istovremeno NHI ocjenjuje nepotrebnim ovakav Dodikov potez ali i pozdravlja njegovu dosljednost.

U tekstu konacne Arbitrazne odluke, koja je podijeljena novinarima pisalo je izmedju ostalog i to da "Poplasen mora snositi odgovornost za ishod ove odluke. Samo nekoliko dana prije ove odluke u stampi je citirana izjava gospodina Poplasena u kojoj on prijeti kako ce na nepovoljnu odluku u ovom postupku odgovoriti vojnim putem".

Stoga, Westendorpovu odluku o opozivu Nikole Poplasena pozdravili su u OSCE: "Kao sto je poznato, Poplasen je konstantno odbija da za mandatara Vlade RS predlozi Milorada Dodika i to moze biti protumaceno samo kao sracunati pokusaj da se promjeni izborni rezultata"; NATO: "Ovakvu odluku Westendorp je donio zbog Poplasenove konstantne zloupotrebe vlasti i opstrukcija u provodenju Daytonskog Mirovnog sporazuma u BiH" i druge medunarodne organizacije prisutne u BiH.

Opoziv Nikole Poplasena je u Federaciji BiH primljen, gotovo kao i odluka o Brckom, suzdrzano iako bi se iz nekih od reakcija moglo primjetiti i pomalo zadovoljstva. Portparol SDA Adnan Jahic izrazio je cudjenje zasto ovakva odluka nije donijeta i ranije: "Mjesec dana nakon imenovanja bilo je evidentno da je haos jedini politicki ambijent u kom Poplasen moze da egzistira. Mi izrazavamo nadu da ce ambasador Westendorp smoci snage da tu odluku u potppunosti provede u djelo te tako osujeti dalju opstrukciju desnicarskih snaga koje ce vjerovatno pokuasati da osujete takvu odluku". Istovremeno savjetnik bosnjackog clana Predsjednistva BiH, Alije Izetebegovica, za vanjsku politiku, Mirza Hajric, Poplasenovu smjenu prokomentarisao je kao "uklanjanje vodja koji su prijetnja stabilnosti i miru BiH", te da su takvi procesi jedini nacin demokratizacije zemlje i implementacije Daytonskog Mirovnog sporazuma, Hajric dalje dodaje da je "Poplasen eksponat u muzeju niza vostanih figura iz RS". Predsjednik Nove hrvatske inicijative i ex clan be-ha Predsjednistva Kresimir Zubak kaze da su u ovoj stranci zadovoljni ovom odlukom te porucuju: "Neka proces provedbe Daytonskog sporazuma ide dalje". Predsjednik Socijaldemokratske partije - Socijaldmeokrata BiH, Zlatko Lagumdzija izrazava nadu da su "svi shvatili poruku" i dodaje: "Niko nema razloga za euforiju. Ovaj pozet je tek stvaranje pretpostavki za stvarnu normalizaciju stanja u BiH. Daleko smo od vremena u kom ce u BiH postojati pobjednici jer smo jos uvijek svi gubitnici. No, ovakvi i slicni potezi daju nam sansu da se okrenemo stvarnom zivotu. Oni koji euforicno pozdravljaju ovaj cin nemaju razloga da budu sretni jer je nesreca da zivimo u zemlji u kojoj se donose takve odluke", veli Lagumdzija. Generalni sekretar Stranke za BiH, Safet Halilovic podsjeca da je ova stranka i u vrijeme predizborne kampanje ukazivala na Poplasena kao na nekoga "ko djeluje protiv Daytonskog Mirovnog sporazuma": "U medjuvremenu je postalo i te kako jasno da Poplasen svoju politiku temelji na nacionalnoj segregaciji i na otvorenom opstruiranju zajednickih organa BiH i zajednickog rada na buducnosti zemlje... Odluka Visokog predstavnika Carlosa Westendorpa je ocekivana i trebala je doci i ranije", kaze Halilovic. Zanimljiva je izjava kopredsjedavajuceg Vijeca ministara BiH, Svetozara Mihajlovica, data za jedne sarajevske novine: "...Protekla situacija koja se desavala u RS sigurno je izazvala odredene reakcije Visokog predstavnika UN u BiH i on je iskoristio svoje ovlasti. Nadam se da cemo u narednom periodu izaci iz kriza koja su u posljednje vrijeme prisutne u RS, ne ocekujem neke velike dogadaje, ali ocekujem da ce javnost to prihvatiti dostojanstveno i da ce se funkcija predsjednika RS odvijati u skladu sa Ustavom RS", kaze Mihajlovic.

U svakom slucaju, mora se priznati da je medunarodna zajednica, kroz Ured Visokog predstavnika u BiH, veoma mudro vukla poteze - prvo je Pplasenu oduzela komandu nad vojskom, a potom je istog dana donijela dvije velike odluke. Analiticari kazu da je najvise platio narod - osiromasen, ojadjen opet ne zna sta da misli i sta da ocekuje.

Rubina CENGIC AIM Sarajevo