ROMI I SOCIO - EKONOMSKA SITUACIJA NA BALKANU

Skopje Mar 6, 1999

AIM JUNIOR Skoplje

U vreme kada u Makedoniji vlada proces tranzicije, iz godine u godinu krug siromasnjih se povecava. Ovo lako moze da se zakljuci povecavanjem broja porodica koje su korisnici socijalne pomoci - od 13 do 15 hiljada od 1992. godine. Socijalnu pomoc koristi blizu 60 hiljada gradjana. U ovom broju, 25 537 Makedonaca, 13 627 Albanaca, 6 480 Roma i 4 114 Turaka.

Prema poslednjim statistickim podacima u novoformiranoj opstini Suto Orizari, gde je getoizirano romsko stanovnistvo od ukupno 14 301 zitelja, 11 308 je romske nacionalnosti. Oko 2000 njih prima socijalnu pomoc koja mesecno iznosi 1 700 denara, dok za dvoipoclanu porodicu iznosi 2 200 denara, za troclanu 2 800 i 3 600 za cetvoroclanu porodicu i one koje imaju vise clanova. Odnosno, od 45 do 100 DM u zavisnosti od broja clanova u porodici, sto predstavlja sumu koja nije dovoljna ni za osnovnu prehranu. U opstini Suto Rizari za 215 lica je obezbedjen po jedan obrok dnevno u saradnji sa francuskim konzulom. Besplatna ishrana previdjena je sestomesecnim projektom humanitarne orhanizacije "Humani" i trajace do 31. maja 1999. godine.

Inace, u Makedoniji ukupno zivi od 170 do 200 hiljada Roma i rasprostranjeni su po teritoriji cele drzave. Oni su uglavnom smesteni na periferiji gradova i divljim naseljima koja nisu urbanizovana. Jednostvano, Romi u Makedoniji dele sudbinu svojih sunarodnika u ostalim zemljama na Balkanu. A njih na ovim prostorima ima previse, da bi njihova sudbina ostala nezapazena. U Rumuniji zivi 150 hiljada Roma u tri zone: Juznoj, Severnoj i Zapadnoj. Tacnije, u ovoj drzavi je zivelo 25 hiljada romskih porodica koje su u poslednje vreme emigrirale u Grcku i Tursku. Najveci broj Roma u Bugarskoj zivi u gradu Lom i to oko 12 hiljada Roma. Njihova socio - ekonomska situacije je dosta teska i na niskom nivou. Romi u Bugarskoj zive na marginama drustva.

U SRJ broj Roma iznosi od 600 do 800 hiljada. Romske porodice zive u getima i mali je broj korisnika socijalne pomoci. Sto se tice socio - ekonomskog statusa Roma, 82 odsto njih u SRJ zivi u divljim naseljima.

Madjarska ima 600 hiljada Roma, pri cemu treba istaci da je ova drzava u poredjenju sa ostalim drzavama pokazala je zavidnu brigu za potrebe njenih gradjana ove etnicke pripadnosti. Ona je za porodice sa pet clanova podelila pomoc od po 10 hiljada americkih dolara za izgradnju kuca, a za troclane porodice 4 000 dolara. Romi u Madjarskoj se razlikuju od ostalih i time sto koriste socijalnu pomoc i sto socijalni ranici koje placa drzava brane i zastupanju njihova prava i interese. Ukratko Romi u Makedoniji i na Balkanu su uglavnom jos uvek stalez i grupa populacije koja je nedovoljno zasticena od strane samih drzava u kojima zive. Njihova sudbina je jos uvek

vezana za humanitarne organizacije i jednokratnim akcijama koje dugorocno nista ne resavaju.

AIM Skoplje Atixhe SELMAN