CRNI FOND MUP-A JE VRTEO MILIONE MARAKA

Skopje Feb 13, 1999

AIM Skopje, 13.02.1999

Makedonija se ovih dana zabavlja pricama o takozvanom crnom fondu Ministarstva unutrasnjih poslova preko kojeg su placane razne nabavke, sponzorstva, putovanja, prevodi knjiga i ukrasavanje prostorija. Afera je utoliko veca jer se radi o policiji i o ljudima koji su zaduzeni da otkrivaju nezakonitosti, a sada se optuzuju da su i sami pravili razne malverzacije merene milionskim sumama.

Ministarstvo unutrasnjih poslova Makedonije je prosle nedelje podnelo krivicne prijave protiv dva prethodna ministra Ljubomira Frckovskog i Tomislava Cokrevskog zbog osnovane sumnje da su zloupotrebili sluzbeni polozaj. Pored dvojice ministara, krivicne prijave su stigle i na adrese dva bivsa visoka funkcionera MUP-a Slavca Sazdova i Dimeta Djureva.

Novi ministar unutrasnjih poslova Pavle Trajanov, ovih dana uveliko obelodanjuje "prljavi ves" u svome ministarstvu, servirajuci javnosti spektakularne brojke od kojih se vrti u glavi. Za pocetak, kako kazu nasi izvori u MUP-u, Frckovski i Cokrevski se terete zbog sponzoriranja raznih kulturnih manifestacija, kao sto su skopski dzez festival, bitolski festival klasicne muzike "Interfest", kao i zbog nekoliko prevoda knjiga. Sredstva za sponzoriranje su izdvajana iz t.z."specijalne kase" MUP-a, koja nije vezana sa budjetom drzave. Medjutim, u MUP-u tvrde da su ove prijave samo predigra za jos nekoliko prijava koje se pripremaju i koje se odnose na daleko ozbiljnije optuzbe od sponzorstva.

Upravo ta "specijalna kasa", koja je ovih dana u makedonskim medijima dobila ime "crni fond MUP-a" ili "divlja blagajna", predmet je interesa javnosti, i sve price o visokim brojkama u milionima nemackih maraka se vrte oko nje. Naime, MUP je najavio da je najteza otuzba vezana upravo za zloupotrebu te kase za specijalne namene.

Najveca afera je vezana oko pasosa i licnih karti koje je MUP od 1992 godine nabavljao preko preduzeca "ZUS". Ministar unutrasnjih poslova Pavle Trajanov je objavio da je samo na osnovu dogovora koje je MUP skljucivao sa "ZUS"-om napravljena steta od 30 miliona maraka. "ZUS" je svih ovih godina bio neprikosnovljeni ekskluzivni nabavljac kancelarijskog materijala, namestaja, pasosa , licnih karti i drugih formulara za potrebe MUP-a. U dogovorima nisu navedene potrebe i kolicine materijala, a cene je formirao "ZUS" samostalno. Tvrdi se da je samo od razlike izmedju nabavne i prodajne cene pasosa, "ZUS" zaradio 18 miliona maraka. Naime, ZUS je od stamparije kupovao pasose za 136 denara, a posle je MUP-u prodavao te pasose za 651 denar.

Pored sumnjivog dogovora sa "ZUS"-om, prethodni ministar Frckovski se tereti i za nabavku luksuznih automobila, namestaja, umetnickih slika, oklopnih transportera i konja - lipicanera, bez objavljenog tendera. Kao "najpikantnija" spominje se takozvana policijska vila u elitnom skopskom naselju Vodno, koja je u vreme Frckovskog postala rezidencija premijera. Za renoviranje te vile je potrosseno 93 hiljade nemackih maraka. Pri tome je ministar dogovorio nabavku namestaja i umetnickih slika preko jedne skopske antikvarnice, cijoj je vlasnici bila isplacena gotovina kako bi kupila potrebne stvari u inostranstvu. Za namestaj i delove namestaja nije placena carina i porez. Preko iste antikvarnice MUP je bio "ukrasen" sa 61 umetnickom slokom i 62 skulpture za sta je bilo potroseno (placeno) 100 hiljada maraka.

U redu nezakonitosti plasirana je i informacija o nabavci 12 oklopnih transportera iz Ukrajine, placenih po 165 hiljada dolara, iako jedno vozilo realno kosta 75 hiljada dolara. Preko Interpola je zatrazeno da se do kraja otkrije ova transakcija i da se pronadje gde je zavrsila razlika u iznosu od preko milion dolara.

Kao kuriozitet za carsiju, dolazi i prica o nabavci naocara za sunce "rejban" za makedonske policajce za koje je bilo potrosseno 10 hiljada maraka, i to u gotovini.

Sve transakcije su se odvijale preko pomenute specijalne kase, za koju sadasnji ministar MUP-a tvrdi da je bila punjena sumnjivim kanalima. Na primer, u toj kasi su zavrsavale zaplenjene devize gradjana koji su bili uhvaceni u svercu na granicnim prelazima. U nekoliko slucajeva, zaplenjene devize su, umesto da budu predate Narodnoj banci Makedonije, zavrsavale u sefovima MUP-a, a novcem su raspolagali licno ministar i ponekad njegovi pomocnici. Ovih dana su neki mediji objavili da je za vreme Frckovskog u "crni fond" uslo i 400 hiljada maraka od takse za uvoz nafte i 73 hiljade maraka pronadjenih kod nastradalih putnika posle avionske nesrece "Palera" na skopskom aerodromu u martu 1993 godine. Jos se ne zna, kojim je kanalima u tu kasu doslo jos 250 hiljada maraka i 120 hiljada dolara.

Jedna krivicna prijava, za bivseg podsekretara MUP-a Dimeta Djureva odnosi se upravo na slucaj punjenja divlje kase. Pre pet godina, na granicnom prelazu Deve Bair na makedonsko-bugarskoj granici u jednom vozilu je pronadjeno 140 hiljada maraka. Od tih para, po nalogu tadasnjeg drugog policajca drzave, 90 hiljada maraka nije prijavljeno Narodnoj banci, vec je zadrzano u sefu MUP-a.

Jos drasticniji primer je slucaj zaplene oko 120 hiljada maraka na skopskom aerodromu. Policija je uhvatila svercera, svercer se zalio policiji i sudovima, medjutim tek sada se otkriva da taj novac ne samo sto nije zavrsio tamo gde mu je mesto, u trezoru Narodne banke, vec nije usao ni u divlju kasu MUP-a.

Prema sadasnjem ministru Trajanovu, postojala je praksa da se i zaplenjeni automobili, bez zavrsenog sudskog postupka registruju i koriste kao sluzbena vozila Ministarstva. Deo tih vozlila je bio "poklanjan" i drugim ministarstvima, sudovima i drugim drzavnim institucijama. Isto se desavalo i sa zaplenjenom robom. Zlato i droga oduzeti od svercera cuvali su se u internim sefovima bez prijavljivanja i bez sudskog naloga za njihovo cuvanje.

Najpominjanije ime, prethodni ministar Ljubomir Frckovski, odbacio je sve optuzbe, optuzujuci novog ministra Trajanova za revansizam. Naime, Pavle Trajanov je bio podsekretar u MUP-u za vreme Frckovskog, ali je bio smenjen posle jedne njegove izjave da u Makedoniji ima organizovanog kriminala. Frckovski je izjavio da je krivicna prijava groteskna i da se radi o politickoj histeriji po ugledu na albanski scenario.

O "crnom fondu", Frckovski kaze da se radi o zakonitom racunu, koji je izvan budjeta i za koji je znala i Vlada. "Radi se o prihodnom racunu koji se puni novcem za razna uverenja, pasose, licne karte i slicno, i godisnje se u njega akumulira 3 do 4 miliona maraka", objasnjava Frckovski. Ovim racunom raspolaze iskljucivo ministar i tim novcem su placane ne samo nabavke koje nisu isle preko budjeta, vec i one stvari koje imaju strogo policijsku namenu, kao na primer podmicivanje dousnika i slicno. On priznaje da su iz ovog fonda isla i sponzorstva za festivale i prevode knjiga, medjutim za to nema pravne osnove za podizanje krivicne prijave.

AIM Skopje

GORAN MIHAJLOVSKI