OKUPATORI NJIHOVIH IDEJA

Sarajevo Feb 12, 1999

SESELJ U HRVATA

AIM, 12.02.99. Sarajevo U onome sto jos uvijek u Federaciji BiH funkcionira kao "Herceg Bosna" osvanule su navodno parole i plakati u kojima se poziva hrvatski i srpski narod na ustanak protiv okupatora, svijeta I Westendorpa, a za slobodu nekih njhovih "narodnih heroja" koje taj toboznji okupator vodi u mrski Haag. Reklo bi se nista novo u visegodisnjem pricanju lazi u kojima se takmice predstavnici svih triju nacionalnih vrhuski u kojima prednjace Mlace, Benderi ili Seselji, samo s vremena na vrijeme razlicito eksponirani, ali niposto usamljeni i niposto bez podrske samog vrha svojih stranaka i nacionalnih vodja. Pa, ipak, toliko toga je i novo!

Nimalo slucajno, malo prije pomenutih plakata, Seselj je medjunarodnu zajednicu nazvao okupatorom. Onaj stari cetnik koji je prijetio New Yorku, Londonu i Parizu "tajnim oruzjem koje im je ostavio Tesla", ostaje ono sto je bio u predhodnom sustavu - covjek za verbalni delikt. Ipak se bejzbol palicom ne moze na oruzje, on je moze upotrijebi samo u svom Zemunu koji je od najelitnijeg dijela Beograda pretvorio u palanku po svojoj mjeri. I dok se tom ludilu danas smiju nekada radikalniji i od Seselja, neki hrvatski Seselji ne samo da ga pocinju oponasati u nazivanju medjunarodne zajednice okupatorom, nego su otisli i dalje. Oni pozivaju hrvatski i srpski narod na pobunu, sto znaci da jos uvijek stoje iza Karadjordjeva i podjele BiH, a time pljuju na sve zrtve koje su im Seselj i slicni napravili od Dubrovnika preko Krajine do Vukovara. Time pokazuju i da su kukavice, jer su pozivali medjunarodnu zajednicu kada ih je trebalo zastiti, dok im sada ona smeta. Time pokazuju i politicki netalent jer im je Seselj politicki inspirator, a to vise nije, niti moze biti cak niti svome Nikoli Poplasenu, cetnickom vojvodi, a sada predsjendiku Republike Srpske. Time pokazuju da i dalje ne razumiju ni BiH, a otvoreno u lice pljuju onome narodu koji im iznova poklonio povjerenje na obecanje da ce se boriti za njegov povratak kuci. Time pokazuju da su i sami u panici od Haaga i zele zlocine koje su sami ucinili "rasporediti na cijeli svoj voljeni narod".Pokazuju strah od onoga sto neminovno dolazi - gubitak i celnog covjeka i celne partije njihova projekta. Njihova panika ima mnogo imena, a samo jednu manifestaciju - politicko ludilo koje kao strah pokusavaju prenijeti na svoj, u BiH ionako, gubitnicki narod.

Nije nezanimljivo da se sve to dogadja u ozracju americkih udara na diktatora Saddama, prijetnji diktatoru Slobodanu, progona prononsiranih zlocinaca sa haske liste i pojacanih pritisaka medjunarodne zajednice da se sprovodi ono sto su potpisali njihovi politicki sefovi. Domaci "mali Saddami", oliceni u kukavicluku koji se skriva u masi takozvanog svoga naroda, nemaju hrabrosti reci sto hoce i sto nece, ili to i niti ne znaju, jer su tek mali provincijalni nastavnici matematike, kapetani JNA ili veliki sefovi najmanjih opcina predratne BiH, koji se sad jos predstavljaju kao "eksperti hrvatskog naroda".

Dakako, cijela stvar korespondira i sa zasjedanjem Ustavnog suda BiH, gdje bi trebalo da svi gradjani jedne drzave (zamislite sta je danas problem u zemljama koje hoce da jesu i hvale se da jesu u Europi) postanu konstitutivni. A konstitutivnost znaci samo prava i slobode, jednakopravnost. I onda "ekspert hrvatskog naroda", a slicno kao i njegov kolega iz srpskoga naroda, kaze kako njegovu narodu ili gradjanima iz njegova naroda, nije stalo da budu ravnopravni. To historija nije upamtila! Da predstavnik jednog naroda u ime toga naroda kaze da tom narodu ne trebaju prava koja, vec poveljom UN-a, ima svaki covjek na planetu.

Nije onda nimalo cudno da su pravom Saddamu, kao i domacim Saddamima, ljudi iz medjunarodne zajendice, ovdje, u tvorbi mira na prostorima BiH - okupatori. Da, ali oni su tu, prije svega, okupatori njihovih suludih ideja, okupatori njihovih daljnih zlocinackih namjera, okupatori njihovih licemjerstava, lazljivosti, prevarantske svijesti. Oni su policajci koji bdiju nad onim njihovim potpisima koje su domaci lideri tako nemilice uokolo djelili kad im je ista ta medjunarodna zajednica trebala i kad su, moleci da dodje, potpisivali i ono sto sad ni sebi ni svojim narodima ne smiju priznati.

Jasno je da ovakva Daytonska BiH nikome na vlasti ne odgovara i da, odgovorni za Mirovni sporazum i danas, kao i prije tri godine, nece ono sto su potpisali. Medjutim, dok Bosnjaci idu uokolo i pricaju da su za Dayton, a sve rade protiv njega, Hrvati vise ne znaju ni sto hoce ni sto nece, ako su ikada uopce i znali. Dok trose vrijeme misleci kako ce medjunarodni faktor, umoran od svega, pristati na njihove opcije, trose i buducnost svoga naroda gurajuci ga u potpuni balkanski mrak.
Uostalom, u posljednje desetljece dozivjeli smo kako je s njima, ali i kako je s medjunarodnom zajednicom. Kad vec trece nije moguce, neka ovdje medjunarodne zajednice. Barem do tada dok oni koji su cinili zlocin, ili ga jos uvijek cine, ne budu ili u Haagu ili daleko od svih mjesta na kojima, sto kao eksperti, sto kao politicari, odlucuju.

Zeljko IVANKOVIC AIM Sarajevo