Ipak imunitet

Sarajevo Nov 11, 1998

Sudski proces Tokic protiv Izetbegovica

AIM, Sarajevo, 11.11.98.

Alije Izetbegovic se ipak pozvao na imunitet u sudskom procesu po privatnoj tuzbi Sejfudina Tokica "protiv gradjanina Alije Izetbegovica", receno je danas na Opstinskom sudu I, gdje se trebala voditi prva rasprava. Naime, Izetbegovic je na sluzbeni upit Suda odgovorio da se ne poziva na imunitet i ovlastio advokata Saliha Karavdica. No, jutros, neposredno pred prvu raspravu, u Sud I stigla je Izetbegoviceva "poruka" u kojoj se on ipak poziva na imunitet. Poruka nosi jucerasnji datum, 10.11.98.

Da napomenemo, radi se o privatnoj tuzbi Sejfudina Tokica protiv gradjanina Alije Izetbegovica, a povodom iznosenja neistina, lazi i kleveta u jednom TV intervjuu. Nakon ovakve Izetbegoviceve odluke, procedura koja slijedi jeste izjasnjavanje Predsjednistva BiH o tome da li prihvata ovakvu Izetbegovicevu odluku ili ne, dakle - da li odobrava njegovo pozivanje na imunitet ili ne. Ukoliko Predsjendistvo prihvati odluku, proces se obustavlja trajno, no ukoliko je odbije - Izetbegovic ce morati izaci pred Sud. Rok u kome je Predsjendistvo obavezno dati svoju odluku nije odrezen zakonom, nego ga odrezuje sudija koji vodi parnicu i obicno taj rok bude izmedju 8 i 15 dana, rekli su nam na Sudu I.

Raspitujuci se na samom Sudu o ovakvoj Izetbegovicevoj odluci, odnosno promjeni odluke i postupku koji je uslijedio, saznali smo da Sud I, za posljednje 22 godine nije imao slucaj pozivanja na imunitet. Jedan izvor, izuzetno blizak Sudu, koji je zelio ostati anoniman, kaze da je "ovakav Izetbegovicev postupak neozbiljan, ali ipak moguc". Naime, pojasnjeno nam je da zakon nije regulisao ovakve slicajeve ni na kakav nacin, te je to stoga moguce.

Podnosilac tuzbe, Sejfudin Tokic, inace predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokrata BiH, smatra da je ovakva Izetbegovica odluka nepojmnljiva, te da je samo produzetak Izetbegovicevog ponasanja po kom do podne misli jedno, a od podne drugo. Komentarisuci cinjenicu da se Izetbegovic prije izbora nije pozvao na imunitet, a poslije izbora je to uradio, Tokic veli da se "ocigledno radi o Izetbegovicevoj spoznaji da gubi parnicu te na taj nacin, indirekto, o priznanju krivice".

U izetbegovicevom kabinetu bilo je nemoguce stupiti u kontakt sa njim licno ili sa njegovim licnim sekretarom, ali nas je savjetnik za medije u kabinetu clana Predsjendistva BiH Alije Izetbegovica, Adamir Jerkovic, uputio da "sve potrebne informacije trazimo od Izetbegovicevog advokata Karavdica". Na pitanje moze li nam dati neki kontakt telefon, odgovor je bio da on nema nikakav broj. U Izetbegovicevom kabinetu nam je neki zenski glas odgovorio isto, a na pitanje da li je to mozda broj koji posjeduje iskljucivo Izetbegovic, odgovoreno je neka nazovemo kasnije, mozda se pojavi licni sekretar Alije Izetbegovica, koji, moguce, ima taj broj.

Kada je AIM ipak dosao do Karavdicevog broja telefona, naravno ne posredstvom Izetbegovicevog kabineta, dobili smo obavjestenje da je povod za ovakvu odluku cinjenica da je "Izetbegovic sada u velikom poslu, ima mnogo obaveza i ne moze sebi dozvoliti da gubi vrijeme oko toga, a nikako se ne radi o tome da zeli izbjeci odgovorenost. I ja i predsjendik smatramo da u tom cijelom slulcaju nema obiljezja kleveta", kaze Karavdic.

Advokata smo podsjetili da je Izetebgovic njega ovlastio da ga zastupa na Sudu, te stoga ne bi morao gubutu mnogo vremena oko odlazaka na sud, no dobili smo odgovor da to nije tacno: "Mene je ovlastio da ga branim , ali Zakon o krivicnom postupoku nalaze da okrivljeni mora biti na pretresu. Nadalje, u ovoj situaciji u kojoj je sada, predsjednik ne moze odgovoriti obavezama da dolazi stalno na rocista i on se pozvao na imunitet jer ne moze svoj dolazak na sud pretpostaviti obavezama koje ima u Predsjednistvu BiH".

Sta ce se desiti ako Predsjednistvo BiH ne prihvati Izetbegovicu odluku o imunitetu, upitali smo Karavdica i dobili odgovor da se o tome sada jos ne moze govoriti:"O tome cemo govoriti kada se to desi, ako se desi. Ja nisam sudija da bih mogao kazati sta ce se desiti u tom slucaju, ali , vidjecemo kakao se zakon moze primnjeniti. No, mi smatramo da u svemi ovome nema elemenata klevete i Izetbegoviceve krivice", kaze Karavdic.

Na podsjecanje da je ipak na Sudu da utvrditi da li ima ili nema krivice i na pitanje sta se to promjenilo u medjuvremenu u obavezama gospodina Izetbegovica, pa se on ipak pozvao na imunitet i da li mozda pokusava da izbjegne izlazak pred sud jer bi mogao izgubiti parnicu, Karavdic odgovara: "Boze me sacuvaj da izbjegava, nego ne moze da dodje na sud, imao je obaveze, ima ih sada, radi se na uspostavi nove vlasti, nema on vremena i ne moze ga odvojiti za odlazak na sud", pojasnio nam je advokat clana bh. Predsjendistva, Salih Karavdic.(kraj)

Rubina Cengic AIM Sarajevo