BLOKADA IMPLEMENTACIJE IZBORA

Sarajevo Nov 10, 1998

VIJEãE MINISTARA NA +EKANJU

AIM, SARAJEVO, 10.11.98. Proces implementacije izbornih rezultata na dr×avnom nivou u Bosdni i Hercegovini, zapao je u Sorsokak. Trenutno, samo PredsjedniÜtvo BiH funkcionira u novom sazivu. O ustroju VijeSa ministara te Parlamenta BiH, kao zajedniÞkih institucija dr×ave, za sada nema ni pomena.

Zastoj funkcioniranja vlasti nastajo je prvobitno kod ustroja VijeSa ministara, njegovog buduSeg funkcionalnog, pa samim tim i karovskog izgleda. Kako stvari stoje malo je naznaka da bi se nastali problemi mogli rijeÜiti u dogledno vrijeme. Stoga bi se moglo desiti da se, zvaniÞno ili nezvaniÞno, dosadaÜnji ministri i njihovi zamjenici i u narednih Üest mjeseci na­u u istim foteljama. Odnosno, da im se produ×i mandat dok se ne izvrÜe najavljene promjene.

Ova moguSnost zvuÞi realno ako se ima u vidu Þinjenica da se dogovaranje radne grupe zadu×ene za ustroj VijeSa ministara odvija sporo, a novi sastanak na ovu temu zakazan je tek za kraj ovog mjeseca. Uz to, u decembru se, u Madridu treba odr×ati sjednica VijeSa za implementaciju Mirovnog sporazuma u BiH od koje Se u mnogome zavisiti dalje funkcioniranje organa vlasti na svim nivoima. IzvrÜiSe se revizija svega do sada ura­enog, ali i naznaÞiti rokovi za obaveze koje joÜ nisu ispunjene u implementaciji Mirovnog sporazuma. Samim tim odrediSe se i dalje ponaÜanje predstavnika vlasti entiteta i dr×ave.

Ukoliko se nadle×ni za ustroj VijeSa ministara dogovore oko njegovog buduSeg izgleda, neophodno Se biti pokretanje procedure promjene Zakona o VijeSu, Üto bi logiÞno trebao obaviti sadaÜnji ministarski saziv, a Üto iziskuje novi vremenski period. Preciznije reÞeno, sadaÜnji sastav VijeSa ministara trebao bi da
stvori uslov za popunu VijeSa novim kadrovima, odnosno za svoj odlazak s te funkcije.

VijeSe ministara, tvrdi se danas, trebalo bi da do×ivi odredjene promjene. Pored tri postojeSa trebala bi da se formiraju i tri nova ministarstva, taÞnije da se iz sadaÜnjeg Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa formira ministarstvo financija, te da se iz Ministarstva za civilne poslove i komunikacije izdvoje nova dva Þija imena nisu precizirana ali bi se bavila pitanjima izbjeglica te evropskih integracija. Jedino Üto je izvjesno jeste da Se Ministarstvo vanjskih poslova i dalje da funkcionira po sadaÜnjoj Üemi. S druge strane, sve je oÞitija Þinjenica da VijeSem ministara ne mogu predsjedavati dvije osobe (dosadaÜnji tzv. kopredsjedavajuSi) s obzirom da se polovljenje funkcije dr×avnog premijera kosi sa odrednisama Daytonskog sporazuma za BiH.

Iako su dogovori o novoj Üemi rada VijeSa u toku, prema miÜljenju nekih od njegovih ministara, uvo­enje ministarstva financija donekle je dovedeno u pitanje objelodanjivanjem informacija o privatizaciji ovdaÜnje BOR banke. RijeÞ je o banci za obnovu i razvoj, koju je po navodima iz Ütampe privatizirala vodeSa SDA stranka, a u nju je ulo×en kapital za potrebe obnove i razvoja svih gra­ana BiH. Kako Se i koliko kapital vladajuSe SDA uticati na formiranje novog ministarstva za financiranje, time i moguSnost utjecaja u tom minostarstvu, ostaje i dalje nerjeÜeno pitanje.

U razgovorima oko novih ministarstava otvoriena je dilema da li u novom VijeSu predsjedavajuSeg treba birati izme­u Üest ministara, koji bi se na toj funkciji smjenjivali svakih Þetitri mjeseca, ili bi se neovisno od ministarstava trebala uvesti funkcija predsjedavajuSeg sa dva zamjenika, koji bi se smjenjivali svakih osam mjeseci po Üemi rotacije u PredsjedniÜtvu BiH.

Ove dileme izazvale su opreÞene stavove i miÜljenja unutar boÜnjaÞkih, hrvatskih i srpskih predstavnika nacionalnih stranaka u vlasti, posebno u dijelu koji se odnosi na moguSu raspodjelu novih Üest ministarstava. BoÜnjaÞki prijedlog je da se ona izvrÜi po principu - tri ministarska mjesta BoÜnjacima, dva Srbima, jedno Hrvatima. Ovakvoj se Üemi danas najviÜe suprotstavljaju Hrvati jer im se, kako vele, time uskraSuje pravo na konstitutivnost a ujedno se krÜi Dejtonski sporazuma. Odnosno, uvodi se na mala vrata princip jedan Þovjek jedan glas. Nesuglasice postoje i oko prijedloga da radu sjednica u buduSe ne prisustvuju zamjenici ministara, da ministri prije sjednice VijeSa usuglase stavove sa svojim zamjenicima.

Ukoliko se predstavnici radne grupe neusaglase oko svih spornih pitanja, VijeSe ministara moglo bi da se ustroji po dosadaÜnjoj Üemi, a da se onda nastave pregovori u novom sazivu.
Proces ustroja Ministarskog vijeSa sasvim sigurno koÞi i nekonstituiranje dr×avnog parlamenta, jer i od njegovog izgleda zavisi kako Se izgledati rukovodeSa struktura VijeSa, hoSe li ostati dosadaÜnja dva kopredsjedavajuSa, ili Se se iSi na predsjedavajuSeg i njegove zamjenike, odnosno ko Se biti izabran na Þelo ZastupniÞkog te Doma naroda Parlamenta BiH.

I dok se iza dobro zatvorenih vrata vodi rovovska bitka da se usklade nacionalni sa pojedinaÞnim interesima, zadovolji sujeta lidera vladajuSih stranaka I njhovoh koalicijskih satelita, VijeSe ministara u starom sazivu redovno odr×ava svoje nesvrsishodne sjednice. To prije Üto u postojeSem sazivu ono ne mo×e donositi i usvajati nikakve zakonske akte. Takvi "sastanci radi sastanÞenja", ili radi joÜ jedne politiÞke promocije sadaÜnjih Þlanova Ministarskog vijeSa, najbolje ilustruju blokadu u funkcioniranju vlasti na najviÜem nivou do koje iznova dolazi u pokuÜaju saradnje I kooperativnosti stranaka koje veS osam godina pokazuju da osim ×elje za vlasti niÜta drugo zajedniÞko nemaju.

Mirjana Micevska (AIM, Sarajevo)