EPILOG POLICIJSKOG SPEKTAKLA

Sarajevo Aug 10, 1998

Hpsenje direktora Direkcije SDS-a

Banjaluka, 10. avgust 1998. (AIM)

Kada je dvadesetak pripadnika MUP-a RS 4. avgusta oko 5 sati na Sokocu uhapsilo Milovana Cicka Bjelicu, direktora Direkcije Srpske demokratske stranke (SDS) i direktora mnogopominjanog "Centreksa", ostrasceni borci za istjeravanje na cistac svekolikih srpskih kriminalnih afera pomislili su da su konacno dosli na svoje - uhapsena je prva "krupnija riba" iz bogatog "asortimana" nedodirljivih.

Ali, njihovo ushicenje trajalo je razocaravajuce kratko - vec u ponoc istog dana iz Okruznog zatvora u Bijeljini Bjelica je pusten na slobodu, zajedno sa Veljkom Cobovicem, dok se, po nekim najavama, ocekuje oslobadjanje i preostale dvojice uhapsenih u "sokolackom blic -krigu", Veljka Borovine i Predraga Bratule. Tako je i definitivno kompromitovana dugo najavljivana i dugo iscekivana vladina kampanja protiv kriminala i izvrgnute ruglu mozda najprofesionalnije objavljena akcija srpske policije od famoznog "objedinjavanja MUP-a" do danas.

Nekoliko sati po oslobadjanju aktuelni diektor Direkcije SDS-a (na tom mjestu je sjedio Gojko Klickovic) nasao je nacina i da se na odredjen nacin naruga stratezima i protagonistima pomenute akcije hapsenja. On se na Palma pojavio pred novinarima sa originalnim dokumentom MUP-a RS o hapsenju "sokolacke cetvorke", koji ne samo da do u detalje objasnjava plan cjelokupne akcije, nego sadrzi i imena svih ucesnika, od neposrednih izvrsilaca do lica odgovornih za uspjeh akcije. Bez obzira da li je Bjelica dosao u posjed tog plana prije hapsenja ili nakon oslobadjanja (izvori bliski vrhu MUP-a u Bijeljini sumnjaju da je Bjelica, kao i jedan od ostale trojice uhapsenih, znao da ce biti uhapseni), ta cinjenica vise od svih kompromituje tvrdnje o strucnom, profesionalnom i jedinstvenom MUP-u. Vise je nego ocigledno da SDS jos uvek posjeduje veoma jaku mrezu "osmatranja, javljanja, obavjesptavanja i zbunjivanja" unutar samog MUP-a, a i vlastitu paralelnu mrezu za "neutralisanje negativnih efekata" dejstava legalnog MUP-a.

No,i sam MUP od vrha svoje piramide pa sve do onog nivoa na kojem je planirana i izvedena sokolacka akcije, na svojevrstan nacin se potrudio da spektakularna akcija hapsenja prve "velike ribe" bude izvrgnuta sumnji i podsmijehu i da na kraju krajeva propadne.

I pored toga sto se svim silama nastojalo taj detalj sakriti od javnosti, sasvim se pouzdano zna da su se onog dana kada je Bjelica lisen slobode u Slatini sastali ministar Milovan Stankovic i Momcilo Krajisnik. Bjelicino pustanje na slobodu direktan je rezultat tog sastanka sto ne predstavlja nista drugo do jos jedan u nizu razloga za spekulisanje o sumljivim politickim pogodbama vlasti i opozicije, odnosno o cvrstoj paukovoj mrezi kriminala koja je vec uspjela da prigrli i nove strukture vlasti u RS.

Drgo, MUP RS se do trenutka zakljucenja ovog teksta nije oglasilo povodom hapsenja "sokolacke cetvorke" i njihovog oslobadjanja, iako su o tome brujali manje-vise svi mediji u zemlji, pa i u inostranstvu. Cutanje MUP-a (nije valjda zbog toga sto je portparol na godisnjem odmoru?) vjerovatno je i znak iznenadjenja zbog neocekivanog "raspleta" (?!) cijelog slucaja, ali ni u kom slucaju se za nju ne moze naci opravdanje. Nakon sto su elektronski i pisani mediji u prvih 48 sati nakon hapsenja preturili mnostvo provjerenih i neprovjerenih, pravih i "tempiranih" informacija, i nakon sto je SDS koliko-toliko profitirala na primjeru "represije i brutalne policijske akcije" nad njenim direktorom Direkcije, eventualno naknadno oglasavanje MUP-a povodom ovog slucaja tesko se moze poluciti bilo kakav rezultat izuzev opste sumnje i podozrenja.

Trece, i vjerovatno najvaznije jeste da ce MUP, ukoliko zeli da se slicni skandali ne ponavljaju i ubuduce morati u korijenu da redefinise vlastitu strategiju "dekriminalizacije drustva". Hapsenje glavnih protagonista velikih kriminalnih afera u RS je, ocigledno, suvise veliki zalogaj za MUP, ovakav kakav jeste. To na najbolji nacin potvrdjuje i "slicaj Bjelica".

Direktor Direkcije SDS-a bi, po svoj prilici i bez urgencije "predsjednika u Predsjednistvu", odnosno bez sastanka Krajisnik-Stankovic, morao biti pusten na slobodu. Zasto? Zato sto Milovan Bjelica nije ni hapsen zbog finansijskih malverzacija u "Centreksu", vec zbog eventualne umijesanosti u pokusajnu atentata na Ljubisu Savica Mauzera 9. jula u Bijeljini. A za tako nesto u ovom trenutku MUP RS ocigledno ne raspolaze validnim dokazima (ili je definitivno Momcilo Krajisnik jos uvijek i Ustav i zakon, pa kao takav ne moze da ponisti valjanost i takvih dokaza?).

A ako, pak, organi MUP-a, pravosudja, finansijske policije ili carine jos uvijek (godinu dana nakon sto je bivsi sef Sluzbe drzavne bezbjednosti Dragisa Mihic pred poslanicima Skupstine priznao da je u slucaju "Centreksa" i "Selekt imeksa" rijec o "DRZAVNOM KRIMINALU") nisu uspjeli pronaci dokaze protiv Milovana Bjelice, kao direktora "Centreksa", onda ni u kom slucaju ne bi trebalo da ga hapse ni po osnovu nekakve njegove maglovite i tesko dokazive umijesanosti u pokusaj atentata na nacelnika Uprave policije MUP-a RS.

Blamaza koju je ovom prilikom dozivio MUP, ali i cjelokupna struktura vlasti Republike Srpske, za obicne smrtnike samo su dokaz vise da svaka vlast lici onoj prethodnoj po svim, pa i po pitanju visokog kriminala. "Bjelica u zatvor - Bjelica iz zatvora" - akcija je koja ce u buduce simbolizovati cinjenicu da je osnovna nesreca srpske politike ta sto u neko doba pocinju da nestaju razlike izmedju "lopova" i "izdajnika", "patriota i kolaboracionista", "diktatora" i "demokrata".

Posmatrano iz aspekta cijelog ovog slucaja, a primajuci k znanju notornu laz koju u obliku preradjene informacije objavljuje Srpska televizija ("Bjelica je nakon oslobadjanja izjavio da se nije radilo o hapsenju, nego o privodjenju na informativni razgovor"), najljepsa stvar koja se povodom ovog slucaja moze dogoditi aktuelnoj vlasti jeste da se izbori dese prije naredne "velike akcije hapsenja" planirane u glavama "genijalaca" iz MUP-a.

Ubistvo Srdjana Knezevica, pomocnika nacelnika CSB Sarajevo, koje je uzburkalo javnost Republike Srpske odmah je povezano sa hapsenjem Bjelice. Ovaj tragicni slucaj mogao bi donijeti neocekivane promjene u MUP-u, ali i u odnosu politickih snaga u RS.

Goran Mihajlovic (AIM)