MALI DEMOKRATSKI MRAK

Sarajevo Jul 29, 1998

Cistka u medijima RS

Cistka u lokalnim medijima najvise govori o tome sta nova srpska vlast misli o sebi i sa koliko samopouzdanja ulazi u septembarske izbore

Banjaluka, 29. juli 1998. (AIM)

Ima u Republici Srpskoj neke neodoljive slicnosti izmedju rata i izbora: i uoci prvog i uoci drugog zavodi se vanredno stanje, u oboje Srbi ulaze sa vise entuzijazma nego sto odatle izlaze, uvek ih je vise na pocetku nego na kraju. I na kraju, i pred rat i pred izbore najprije budu pometeni direktori i glavni urednici medija. U duhu te predizborne tradicije (ili predratne, svejedno) bila je i odluka Vlade RS kojom je u ponedeljak smijenjeno 16 direktora i glavnih urednika lokalnih medija u RS. Vaznost sjednici Vlade Milorada Dodika i njenoj do sada najrepresivnijoj odluci, koja je oznacila da predizborne igre mogu da pocnu, svojim prisustvom i politickom tezinom dala je predsednica RS Biljana Plavsic. Slucajnost da je rijec o smenama u lokalnim radio-stanicama koje su bile pod nadleznoscu opstinskih vlasti SDS-a i radikala, nimalo ne remeti Vladu u objasnjenju da je rijec o principijelnim razlozima, a ne medjustranackom obracunu. Nezahvalnu ulogu da objasni odluku Vlade dobio je ministar informacija Rajko Vasic, rijedak zvijer u Dodikovoj ekipi koji djeluje nedovoljno karijeristicki i previse inteligentno da bi mogao da uziva tabireci narodu kako izbori ponekad lice na zimnicu: i jedno i drugo mora se na vrijeme pripremiti.

"SNAGE HAOSA I BEZUMLJA": "Koliko je Vladina odluka bila utemeljena na zakonima i politickom bon-tonu, toliko je i Vasic bio ubjedljiv. On je rekao kako je Vlada smijenila direktore i glodure u lokalnim RTV stanicama zbog "haoticnog stanja" i nepostivanja zakona. Naravno, argumentacija je bila pravno-politicka, kako dolikuje vlastodrscima koji zakone postuju sve dok im ne zasmetaju. Vasic je najprije rekao da su sve stanice, dok im nije stao za vrat, radile "potpuno jednostrano, u interesu jedne stranke (SDS), ili jednog lokalnog mocnika, stvarajuci nezadovoljstvo u narodu". Istovremeno, rekao je ministar informacija, vecina tih radio-stanica i televizijskih studija uopste nije prijavljena u registru javnih glasila, sto ce reci da rade na crno. Ostaje, naravno, nejasno kako se u tom paketu smenjenih direktora nije naslo mesta i za one koji izvjestavaju "potpuno jednostrano" za racun vladajuce koalicije, poput SRT. Ostaje takodje nejasno postoji li neka antropoloska razlika izmedju smijenjenih SDS-ovih direktora i poverenika koje je postavila Vlada, s obzirom da su prvi bili "jednostrani" za racun SDS-a i Momcila Krajisnika, dok ce drugi, listom clanovi stranaka koalicije "Sloga", biti objektivniji. Takva su im, valjda, stranacka pravila. U pravnom dijelu argumentacije Vasic je bio ubjedljiviji: u srpskoj mrezi frekvencija vlada toliki haos da ni on sam vjerovatno nema pojma koliko ljudi u RS zivi od slanja u etar blokova zelja i pozdrava prosaranih ljupkim varijantama srpskog turbo-folka. Ali istovremeno, on kao da zaboravlja da vlast u zemljama gde izbori nisu nista vise od jednog dosadnog sporta u kome je vazno zaokruzeni listic utjerati u kutiju - radio i tv stanice bez zadovoljavajuce dokumentacije pre zatvaraju nego sto im biraju nove sefove iz redova vladajucih stanaka. Svoje razumijevanje problema iznio je i premijer Milorad Dodik, koji je ulazak policije u radio-tv stanice, gdje su izvodili smijenjene sefove i do radnog stola provodili novoimenovane vladine povjerenike - ocijenio kao dobar znak o jedinstvu srpskog MUP-a. Biljana Plavsic, koja u cijelom poslu nije bez svog udjela, izbjegla je da direktno komentarise smjene. Pa ipak, govoreci o izborima, ona ih je ocijenila kao "najvaznije za srpski narod i sve gradjane RS", cime je posredno objasnila odluku Vlade. Za sudbonosne izbore (kao da kod Srba postoje drugaciji), sudbonosne odluke. Potpredsjednik njene stranke Svetozar Mihajlovic podrzao je cistku, iako ne zdusno kao Dodikovi socijaldemokrati, tvrdeci kako ce zahtijevati Vasicevu ostavku ukoliko se pokaze da su smjene izvrsene mimo zakona. Upadljivo je, medjutim, bilo cutanje socijalista, koji su, kako saznaje AIM, bili najmanje raspolozeni za taj potez, dok su iz nekih opstina gdje su smjene izvrsene, poput Zvornika, opstinski odbori SPRS Vladi slali i protestna pisma.

UZDRZANOST MEDjUNARODNE ZAJEDNICE: Protiv je bio i osvjedoceni ljubitelj slobodnih medija i slobodne trgovine Momcilo Krajisnik, koji je rekao kako je sve to "jos jedan u nizu uzurpatorskih poteza kojima Vlada RS gusi elementarnu slobodu novinarstva u RS". Interesantno je da su skepticni bili i predstavnici medjunarodne zajednice u BiH, koji su do sada pokazivali visok stepen tolerancije za sve dosadasnje nedemokratske i represivne mjere nove vlasti na unutrasnjoj politickoj sceni. Jedan od najvaznijih stranaca u medijima RS portparol Vestendorpove Kancelarije Sajmon Hejzlok ocijenio je odluku Vlade "nespretnom", dodajuci kako jos uvijek pokusava da shvati sta se desilo. "Ali, moramo priznati da smo razocarani", rekao je Hejzlok. Neprijatno iznenadjen bio je i Dragan Gasic, covjek koji na SRT obavlja funkciju oberdirektora. Saopstenje Vlade, prema kome ce novi povjerenici biti na platnom spisku SRT, Gasic je potpuno odbacio peruci ruke od bilo kakve umijesanosti svoje firme u cistku u lokalnim medijima. Ostaje na kraju pitanje sta je zapravo Dodika i Plavsicevu natjeralo da udare na lokalne medije, potpuno svjesni da ce izazvati bijes naroda koji je najosjetljiviji na stanice u kojima moze cuti u koju je prodavnicu stiglo ulje i cije dijete u subotu ide u vojsku. Rijec je, naravno, o svijesti o propustenim sansama Dodikove vlade, koja za sest mjeseci podrske iz svijeta nije uspjela da raspusti nijedan kolektivni izbeglicki centar. Istovremeno, iznevjerene su ambicije clanova koalicije "Sloga", koja je daleko od osvajanja proste vecine u parlamentu prije svega zbog tri stvari: potpunog amaterizma u medijskom prezentovanju sopstvene politike, jos veceg amaterizma u vodjenju predizborne kampanje i visokog koeficijenta tehnoloske i retoricke slicnosti sa prethodnom garniturom vlastodrzaca. Jer, Dodik na SRT-u svojim obecanjima za kredite jos uvijek pokusava da mobilise nekoga kome su, koliko prije neku godinu, sa istog mjesta obecavali da ce se svakog ljeta besplatno kupati u Karlobagu. Ko je zavrsio kupajuci se jednom mjesecno u kolektivnom smestaju, takav se ne da lako upaliti, bar dok mu ne zasuskaju pare u dzepu. A toga jos nije bilo.

JEDENJE POSLEDNJEG LJUDOZDERA: Ukratko, cistka u lokalnim medijima najvise govori o tome sta nova srpska vlast misli o sebi i sa koliko samopouzdanja ulazi u septembarske izbore. Naravno, ne treba imati ni iluziju kako su nedemokrate smijenile smjerne esdeesovske pristalice pluralizma misljenja u radio-eteru. Vecina onih koji su u ponedjeljak bili smijenjeni nacin svoje smene anticipirala je vec samim dolaskom na funkcije, jednako kako ce se desiti sa Dodikovim povjerenicima. Jer - Srbi to uvek kad zatreba zaborave - demokratija je procedura koja na kraju odredjuje politicke ciljeve. A onaj ko voli da se pohvali kako je, boreci se protiv kanibalizma, pojeo jos jednog (poslednjeg?) ljudozdera, sa izvjesnoscu moze da racuna samo sa jednim: da ce kad-tad zavrsiti u necijem loncu prisjecajuci se kako najsladji zalogaji ponekad u grlu ostanu i godinama.

Zeljko Cvijanovic (AIM)