Lov na strance

Ljubljana Jul 27, 1998

Slovenacka policija je javnosti predstavila efekte novog zakona o bezbednosti u drumskom saobracaju koji se tokom protekla dva meseca proslavio po rigoroznim, a ponekad i apsurdnim, cak nelogicnim odredbama.

Ljubljana, 25.7.1998

Ovih dana je policija izvestila podeljeno javno mnenje o uspesnosti zakona koji je stupio na snagu 1. maja ove godine; to i ne bi bila neka narocita vest da novi zakon nije toliko razlicit od propisa koji su vazili u vreme bivse SFRJ, a koji su do sada bili u upotrebi. Strucnjaci ponosno isticu kako je novi zakon o saobracaju jedan od strozih u Evropi, dok kriticari dodaju da je ujedno i najgluplji i najapsurdniji. Najveca novina jesu drasticne kazne za krsioce propisa, a koliko je zakonodavac ozbiljno odlucio da nove propise sprovede u zivot, vidi se iz podatka da je samo prvog dana vazenja novog zakona oduzeto oko osamdeset vozackih dozvola.

Drakonske kazne

Istovremeno je u gradovima sirom Slovenije doslo do svojevrstnog saobracajnog kolapsa, posto su isprepadani vozaci poceli da voze isuvise sporo. Ipak, komentatori su jedinstveni u oceni da novi zakon, iako tako rigorozan, jeste bio neopohodan posto je Slovenija, zahvaljujuci obnovljenom voznom parku, sto ce reci, izuzetno dobrim i skupim automobilima, koji voze izuzetno losim cestama, tokom poslednjih nekoliko godina po broju saobracajnih nesreca i smrtnih zrtava stigla u sam evropski vrh. Za sada je broj saobracajnih nesreca, u odnosu na period do pre dva meseca - smanjen za trecinu, ali su se pojavili neki novi problemi.

Nije nezanimljivo pogledati sta su novosti; podjimo od najjednostavnijih: vezivanje sigurnosnim pojasom od sada je obavezno ne samo na prednjim, vec i na zadnjim sedistima, a kazna za prekrsioca je najmanje oko 110 nemackih maraka. Pored toga, sada sva vozila i preko dana moraju da imaju upaljena kratka svetla, u suprotnom - sledi kazna, takodje 110 maraka. Isto kosta i ukoliko prilikom voznje u rikverc zaboravite da upalite sva cetiri zmigavca. Sto se tice alkohola, nova dozvoljena granica je 0,3 promila, a svaki promil vise znaci oduzimanje vozacke dozvole, ponovno polaganje vozackog ispita i kaznu, u visini od petsto pa do nekoliko hiljada nemackih maraka... Sankcionisano je i strogo zabranjeno i telefoniranje mobitelom iz kola, u toku voznje. To je dozvoljeno samo ukoliko vozilo poseduje aparat za slobodno-rucno telefoniranje.

Malo su labaviji jedino propisi koji regulisu ogranicenje brzine voznje. Na putevima izvan naselja dozvoljeno je devedeset umesto dosadasnjih osamdeset kilometara na sat, a na autoputevima je najveca dozvoljena brzina 130, umesto dosadasnjih 120 kilometara na sat. Za uzvrat, i tu su drakonski povecane kazne za sve prestupnike; za prekoracenje brzine do 20 kilometara na sat platicete kaznu od oko 50 nemackih maraka, a za vise brzine - mnogo vise. Na primer: za prekoracenje dozvoljene brzine od preko 40 kilometara na sat prekrsioc ce morati da plati najmanje 450 nemackih maraka, na licu mesta, plus sto ce mu u "registru prekrsioca" biti upisan odgovarajuci broj negativnih poena, koje odredjuje sudija za prekrsaje, sto je posebna novina. Za pomenuto prekoracenje brzine sleduje, primera radi, od tri do pet negativnih tacaka. Tacke se upisuju u poseban, centralni registar policije. Ako ih vozac tokom dve godine sakupi vise od osamnaest, sudija izdaje resenje o oduzimanju vozacke dozvole i to za sve kategorije koje je vozac imao. Vozacku je potom moguce dobiti nazad, ali samo posle ponovnog polaganja kompletnog vozackog ispita, sto je povezano sa novim troskovima. Za taze vozace su propisi jos gori, jer vozacku gube vec sa devet negativnih poena.

Ujedno je pronadjen i lek za vozace motora i mopeda, koji su do sada rado "frizirali" svoje ljubimce, povecavajuci im snagu, a umesto auspuha upotrebljavali raznorazne nestandardne limene pojacivace zvukova. Sada policajci imaju pravo da privremeno oduzmu sva vozila koja im se ucine preradjenim i predaju ih ovlascenim servisima na proveru. U tim servisima se vozilo - naravno, o trosku prekrsioca - vraca u "prvobitno stanje". Pisci zakona su mislili i na one koji bi hteli da izbegnu placanje navedene "popravke". U tom slucaju vozilo ide na licitaciju, a novac dobija servis na ime naplate za obavljeni poduhvat.

Jos nije sigurno kakav ce biti konacni efekt svih ovih promena, koje teku pod motom "suvise malo nas je da bi u tako velikom broju ginuli na cestama". Poredjenja radi, Slovenija je nedavno prihvatila i jedan od najrigoroznijih zakona protiv pusenja, koji, uprkos visokim kaznama, u praksi nije doziveo zeljeni efekat - zbog nestasice inspektora! I za novi saobracajni zakon, za sada, vazi isto. Medjutim, ukoliko planirate putovanje autom kroz "dezelu", ne bi bilo lose da imate na umu i postojanje novog saobracajnog zakona. Vec samo neupaljena kratka svetla, iako je beli dan, kandidovace vas za minimum od 110 nemackih maraka kazne; da ne spominjemo prekoracenje brzine, zbog cega ovih dana svi vozaci voze primetno sporije ovdasnjim drumovima. Ukroceni su i tzv. "divljaci" na autoputevima, gde ce ih - slicno kao u Austriji - uskoro "hvatati" dva i te kako brza civilna automobila, opremljena videokamerama.

Apsurdi

Prica o novom prometnom zakonu ima, naravno, i drugu stranu. Posto je zakon dobrim delom napisan sasvim "iz pocetka", u njemu sve vrvi od nelogicnosti i apsurda. Jedan od najuocljivijih jeste zahtev da sva vozila i tokom dana voze sa upaljenim svetlima. Mnostvo ogorcenih pisama citalaca jesu dokaz da se radi o potpuno nepotrebnom zahtevu, ciji je rezultat samo veca potrosnja nafte i benzina, a tako i punija drzavna kasa. Tragikomicna je cinjenica da je u susednoj Italiji najstroze zabranjeno voziti sa upaljenim svetlima preko dana, pa tako italijanski policajci s velikim veseljem odmah iza drzavne granice deru slovenacke vozace, koji zaborave da ugase svetla.

Najbizarniji je, medjutim, deo koji regulise situacije za oduzimanje vozacke dozvole - prema novom zakonu se vozacu, koji vozi sa vise od 0,3 odsto alkohola u krvi, pored visoke novcane kazne odmah (bez obzira na broj prikupljenih kaznenih bodova) oduzima i vozacka dozvola. Problem nastaje u trenutku kada neki vozac odbije alkotest i oduzimanje krvi. Zakon kaze da bi u tom slucaju morao da bude lisen vozacke dozvole, odmah i sad. Ali, kako "stariji" zakon, Zakon o prekrsajima predvidja takvu kaznu samo tamo gde vec postoji kazna "bodovima", sudijama za prekrsaje su vezane ruke jer ne mogu da oduzmu vozacku dozvolu najopasnijim, pijanim vozacima.

Nije nista manje zabavna novost koja se odnosi na bicikliste. Oni su, naime - verovatno zahvaljujuci aljkavosti zakonodavca, iako to sada niko ne zeli da potvrdi - ubrojani u punopravne vozace. Drugim recima, neopreznom vozacu bicikla moze da se desi da bude kaznjen "kaznenim bodovima", pa cak i da izgubi vozacku dozvolu za sve kategorije, iako za voznju bicikla zakon ne zahteva nikakav ispit, niti kontrolu znanja.

Za vozace sa podrucja "ex-Jugoslavije" je ipak najvaznija informacija da je novim saobracajnim zakonom zaostren odnos i prema strancima. Ako vas u Sloveniju, recimo, uhvate da vozite sa vozackom dozvolom koju su vam oduzeli u vasoj maticnoj drzavi - onda vas tek ceka grdno iznenadjenje. Za razliku od bivsih vremena, kada su strani vozaci u tom slucaju bili kaznjavani samo na izricit zahtev maticne drzave, sada ce vas slovenacki policajci automatski kazniti sa 1.000 nemackih maraka novcane kazne, a povrh toga ce vam sudija za prekrsaje automatski izreci i "kaznu proterivanja iz Slovenije"! Na stranu sto je predocena odredba sporna iz vise razloga; slovenacki Zakon o prekrsajima, pre svega, ne poznaje nekakvu "kaznu proterivanjem", pa je takva odredba potpuno nezakonita. Stavise, Zakon o prekrsajima sudijama dozvoljava da izreknu meru proterivanja stranca iz drzave, pa i to samo u iznimnim slucajevima, kao "bezbednosnu meru", najvise na dve godine, a ne kao nekakvu vremenski neogranicenu "kaznu". Sve to treba imati na umu prilikom "bliskog susreta" sa slovenackim policajcima i sudijama za prekrsaje...

Konacno je utvrdjeno da novi zakon izaziva previse nedoumica i pravnih rupa pa sada sudije za prekrsaje zahtevaju instrukcije kako da postupaju u nepredvidjenim situacijama. Od zakonodavca se ocekuje da u dogledno vreme zakrpi sve pravne rupe. Do tada, ako vozite po Sloveniji, vozite pazljivo. Jeftinije je.

Igor Mekina (AIM Ljubljana)