MEDjUETNICKI "KAMENI RAT"!?

Skopje Jul 23, 1998

AIM Skopje, 23.07.1998

Nakon desetine "medjuetnickih" sukoba u kojima su glavni protagonisti bili makedonski policajci i gradjani albanske nacionalnosti (nekoliko njih i sa tragicnim posledicama), u Makedoniji se na kraju dogodio i prvi pravi medjuetnicki sukob. Osamnaestog jula pre ponoci "glavni albanski grad u Makedoniji", Tetovo (kako ga neki strani novinari nazivaju), je postao popriste medjuetnicke ulicne tuce u kojoj su glavni protagonisti bili tzv. "obicni gradjani", Makedonci i Albanci, dok je makedonska policija bila u ulozi "mirovnjaka", t.e. pokusavala je spreciti vece posledice sukoba.

Do sukoba je doslo po "vec vidjenom" obrascu iz prostora bivse Jugoslavije koji se zasniva na "silovanju", odnosno "pokusaju za silovanje" u kome je glavni protagonist muskarac - nasilnik albanske nacionalnosti. Naime, izvesni Borce Nikolovski iz Tetova je spomenute veceri usao u tetovski kafic "Arbi" u kome se obicno okupljaju Albanci, i to uglavnom simpatizeri opozicione DPA (medju cestim gostima su i sami lideri DPA), naoruzan bejzbol palicom i nozem za pojasom (kako stoji i u policijskom saopstenju), a sa sobom je vodio i svoju zenu. Na zaprepascenje prisutnih on je pozvao nju da pokaze ko je taj sto ju je prethodne veceri napastvovao (prema njenoj prenesenoj izjavi "pokusao da je siluje") u ulazu zgrade dok je isla prema svome stanu. Posto zbunjena zena ocigledno nije mogla da se snadje u neobicnoj situaciji i nikako nije uspevala da identifikuje navodnog siledjiju, njen muz (koji je u tom trenutku bio u pripitom stanju) je preuzeo stvari u svoje ruke i poceo krsiti stolove i stolice u restoranu uz istovremeno delenje psovki na adresu Albanaca. Iako su u prvom trenutku gosti restorana sedeli mirno i zbunjeno posmatrali reakciju neobicnog gosta, u odredjenom trenutku su neki od njih reagirali bacanjem flasa u pravcu agresivnog gosta. U medjuvremenu Nikolovskom su u pomoc pristigli i neki njegovi prijatelji sa namerom da mu pomognu "ako bude zatrebalo", (kako je izjavio nakon sukoba glavni protagonista), a jedan od njih je izvukao i najdeblji kraj time sto je dobio posekotinu u predelu oka i zavrsio u bolnici za ocne bolesti u Skopju. Na prvi znak tuce, prema izjavama svedoka, u blizini ovog restorana se okupila veca grupa Makedonaca (svedoci tvrde da ih je bilo oko 200) i zatim se i sama uklucila u opstu tucu bacanjem kamenja i drugih predmeta u pravcu restorana. Njima su se pridruzili i stanari okolnih zgrada koji su bacali razne, uglavnom tvrde predmete u dvoristu restorana. Opstoj tuci se odmah prikljucila i odgovarajuca grupa Albanaca (prema tvrdnjama svedoka sa albanske strane je takodje bilo oko 200 osoba) i odgovorila istom merom. Tucu je prekinula intervencija tetovske policije koja je uspela odvojiti dve strane i spreciti eskalaciju sukoba sa mogucim tezim posledicama. Pritom ona je uspela uhvatiti pet osoba medju kojima i glavnog protagonistu tuce. No, nakon prvog zatisja, "bitka" je nastavljena ispred drugog restorana, "Skorpius", u kome se okupljaju Makedonci a koji se nalazi u blizini restorana "Arbi". Intervencijom policije, koja je stala izmedju dva tabora, ponovo je sprecena eskalacija i tada je nastupilo "hladjenje glava" i razilazenje po kucama.

Koliko-toliko srecan kraj ovog prvog veceg medjuetnickog sukoba u Makedoniji skoro sigurno ne znaci i kraj procesa eskalacije medjuetnickih konflikata koji su dosad bili indirektni, odnosno gde se vlast, a ne sam narod, pojavljivala u ulozi "druge strane" etnickog sukoba. Kao ilustracija ovoj pretpostavci moze posluziti cinjenica da je slicnih sukoba manjeg intenziteta i bezazlenijih posledica bilo i pre ovog u Tetovu. U Skopju su tokom ovog leta (tokom letnjeg semestra skolske godine koji je zavrsen u junu) registrovani nekoliko slucajeva masovnih napada na ucenike albanske nacionalnosti cija se skola nalazi "na desnoj obali Vardara", koja se smatra makedonskom, za razliku od leve koja se smatra albanskom. Naime, jedina gimnazija na albanskom jeziku u Skopju "Zef Lus Marku" se nalazi u tzv. "Makedonskoj strani" grada i oni su bili glavna meta ovih napada, iako je bilo i drugih. Do ovih tuca je dolazilo zbog toga sto su ucenici albanske nacionalnosti prolazivsi ulicom "govorili nerazumljivim jezikom" sto su napadaci protumacili kao uvredu. Prema izjavi jednog od napadaca, koji je i sam ucenik, oni su napali njihove albanske vrsnjake (ili nesto mladje od njih) zato sto su mislili da ih ovi (Albanci) - psuju, zato sto su govorili na "nerazumljivom jeziku"!?

Ovog leta je slucaj slicne medjuetnicke podvojenosti, iako sa drugom pojavnom formom, zabelezen i medju odraslima. Nakon nekoliko godina uspesnog rada, jedna od najstarijih taksi-kompanija u Skopju, "Vodno", u kome su radili taksisti skoro svih etnickih grupa u Makedoniji, odlucilo je promeniti svoj etnicki sastav. Naime, taksisti Makedonci su odlucili da istupe iz udruzenja i osnuju novo udruzenje zato sto nisu hteli da rade u istoj kompaniji sa "drugima". Iako direktno nisu priznavali ovaj motiv, na pitanje novinara "hoce li u novom udruzenju primati clanove koji nisu Makedonci", odgovor je bio "nikako!". Slican slucaj je zabelezen i prosle godine u jednom skopskom rekreativnom bazenu u kome clanovi upravo nisu odobravali clanske knjizice ne-makedoncima, a slucaj je poprimio dimenzije skandala kada je odbijen i jedan novinar albanske nacionalnosti koji je hteo da se uveri u istinitost prica mnogih gradjana.

Ono sto najvise zabrinjava u svim ovim slucajevima jeste nedostatak bilo kakve organizirane akcije, bilo javnosti bilo odgovornih ljudi u drzavi. Niti prica sa tucom ucenika, niti ona o podeli taksi-kompanije po etnickoj osnovi nisu bili dovoljan izazov da se pokrene bilo kakva akcija u javnosti protiv takvih pojava. Valja istaci i deo price uvredjenog muza, t.e. izazivaca ulicne tuce u Tetovu, Borce Nikolovski, koji tvrdi da se nekoliko puta pre ovoga obratio policiji sa molbom da preuzmu nesto da bi sprecili zadirkivanje njegove zene od strane nekih (ili nekog) gosta restorana "Arbi" svaki puta kada bi ona prolazila u blizini restorana. Pored toga sto policija nije preuzela nista, tvrdi Nikolovski, njegovoj majci, koja se takodje obratila policiji, su rekli da se njen sin sam spravi sa provokatorima!? Sa druge strane, partija na vlasti, SDSM (koja je nosilac koalicije), koja je jedina reagirala sa saopstenjem za javnost, indirektno se obraca Nikolovskom osudjujuci ga zbog "preuzimanja pravde u svojim rukama"!?

AIM Skopje

IBRAHIM MEHMETI