PROSTITUISANJE KULTURE

Skopje Jul 12, 1998

AIM Skopje, 12.07.1998

Jedna neobicna svadba uprilicena na neobicnom mestu u Skopju, pre nekoliko dana je bila jedna od tema kojom su se zabavljali gradjani Makedonije. Dvoje bogataskih porodica su cencanje svoje dece organizovali u Muzeju suvremene umetnosti, pozvali su 1200 gosti i nekoliko poznatih estradnih zvezdi da ih zabavlja, a mediji su sa narocitom paznjom posmatrali dogadjaj, dajuci mu razne kvalifikacije. Za neke je to bio vrhunac kica i neukusa, za druge je bio "calamdjzijski vasar na nivou", neki su sve to posmatrali prizmom obicnog svadbenog veselja, a neki su cak u porodicnom slavlju za 1200 zvanica u kulturnoj ustanovi videli - kulturni dogadjaj.

Ipak, prica o "svadbi nad svadbama" nije obicna prica stvorena da bih podgejavala malogradjanska ogovaranja, kao sto obicno biva sa porodicnim veseljima. Vise od toga prica o ovom svadbenom dogadjaju je dopuna slike novog drustva u kojme su se izrodili novi bogatasi, ali je nazalost glupost ostala ista, ako ne i malo veca, srazmerno potrosenim parama "velikogradjana".

Glavni akteri "kulturnog dogadjaja" uprilicenog u Muzeju savremene umetnosti su bogataske porodice Kamcevi i Kostovski i njihova deca Jordan i Olgica. Jordan je sin prvog coveka "Orka holding" imperije Ilije Kamceva, koja ima fabriku za tekstil, desetak prodavnica za psortsku opremu sirom Makedonije, butike za ekskluzivnu zensku odecu i lanac supermarketa "Kamffood". Tata Olgice, trifun Kostovski je, prema mnogima momentalno najbogatiji makedonski biznismen, vlasnik kompanije "Kometal" u Becu i zenskog nogometnog kluba "Kometal Djorle Petrov", jednog od najuspesnijih u Evropi.

Prica i o ovim bogatasima je klasicna storije vec vidjena na prostorima bivsih socijalistickih drustava. Ilija je bio dugogodisnji direktor velike socijalisticke fabrike "Makedonija sport", a Trifun je bio predstavnik velikog prgovinskog preduzeca "Tehnometal" u Varsavi. Njihove strane firme u drustvenom vlasnistvu su propale, a njihove nove privatne kompanije rade punom parom.

Porodica Kamcevi i Kostovski su za svoju zabavu smislili da to bude "na visini" (na staroj tvrdjavi iznad grada), "kulturno" u muzeju i "narodsko" (ziva svirka za 1200 gostiju). Mlada je za poklon dobila "rols rojs", a zet "ferarija". Dogadjaj su pratili i "ugledni novinari", a 12 fotoreportera su morali posle veselja da ostave filmove porodicama, kako bi se garantovala diskrecija gostiju. Od makedonskih zvanicnika, na veselju se pojavio predsednik Sobranja Tito Petkovski iz vladajuce SDSM i opozicionari Ljubco Georgievski i Dosta Dimovska - predsednik i podpredsednik VMRO-DPMNE. Goste su zabavljali "uvozni"# Haris Djinovic i Zdravko Cilic, i domaci pevaci, medju kojima i popularna Maja Odjzaklijevska.

Makedonija pamti ovakve svadbarske parade, ali do sada se mislilo da je to rezervisano za poznatog poslanika romske nacionalnosti Amdija Bajrama. On je svog prvog sina vencavao u avionu "DC 9", jugoslovenskog JAT-a, koji je iznamljen za tu priliku krstario na relaciji Skopje-Ohrid a za drugog sina je iz Bugarske doneo helikopter, kojim je mlade iz romskog naselja Suto Orizari dovezao na veselju u Gradskom parku u Skopju.

Ali, dok je na svadbarske egzibicije Amdija Bajrama javnost gledala cak i sa simpatijama, na svadbu u Muzeju savremene umetnosti bilo je veoma ostrih reakcija. Prvo je reagovalo Drustvo likovnih umetnika Makedonije sa konstatacijom da taj prostor treba da mirise na boje. a ne na "mandjurije". Direktor muzeja Zoran Petrovski je izjavio da je "Kometal" sponzor Muzeja i da je za svadbu isdplatio 15 hiljada maraka i djelomicno renovirao prostor i da u situcaiji kada Muzej odavno ceka obecane pare iz Ministarstva kulture, to bio iznudjeni cekor. Ova izjava je izazvala jos ostrije saopstenje Drustva likovnih umetnika, koji su celi dogadjaj nazvali "prostituisanje kulture".

Reagovalo je i Ministarstvo kulture. "Muzej je drzavni objekt i ne sme se iznajmljivati za porodicne zabave", kaze se u reagovanje procitanom na drzavnoj televiziji. Medjutim direktor Muzeja je objasnio da je on pre dva meseca obavestoi ministra kulture Slobodana Unkovskog za nameru porodice Kamceva i Kostovski i da on nije imao nista protiv.

Intelektualna javnost u Makedoniji je pomalo razocarana potegom vlasnika "Kometala" Trifuna Kosrovskog koji je veoma cenjen u kulturnim krugovima upravo zbog svojih donacija za umetnost. On je pre mesec dana u okviru Makedonske akademije nauka i umetnosti osnovao fond "KOstovski" od 2 miljona maraka za finansiranje projekata u oblasti nauke i kulture. Osim toga, Kostovski je postao popularan i kod obicnog sveta jer se proslavio sponzorstvom drzavne zenske rakometne reprezentacije koja je proletos osvojili sedmo mesto na Svetskom prvenstvu. Upravo zbog toga je u kulturnim krugovima svadba u Muzeju izazvala iznenadjenje, jer organizator je, bar sto se donacija tice, covek koji ceni kulturu, a sada pravi paradu u stilu jeftinih holivudskih sapunskih opera.

Seirdjije sada komentarisu kako ce "iskompleksirani" Amdi Bajram sada iznajmiti i samu Makedonsku akademiju nauka, ili mozda svecani salon makedonskog parlamenta za sunet svog unuka Djzanija Versacija Bajrama. Medjutim epizoda sa svadbom kako kulturnim dogadjajem, pa i nebesna vencanja nisu nista u poredjenju sa potegom jos jednog makedonskog Riste Gusterova. On je pre dva meseci sponzorirao prestoj u Makedoniji Kasandre i Randua, zvezde jeftine venecuelske serije koja je osvojila Makedonce. I Gusterov je kolega Kostovskog. Oboje su iz istog propalog preduzeca, samo sto je Gusterov bio pretstavnik u Moskvi, pa sada ima veliki biznis sa celicanama u Rusiji i u Ukrajini. Ali sto se tice sponzorstva bio je "narodskiji" - dok je njegov kolega pravio veselje za 1200 gostiju, Gusterov je setajuci venecuelske glumce kroz Makedoniju, "uveselio" dva miljona ljudi.

I dok su se sve ove price "valjali" po makedonskoj stampi, jedna vest je ostala nezabelezana negde na margini stranice. Jedini aparat za zracenje bolesnih od raka u Makedoniji vec dve nedelje ne radi, a bolesnici putuju u susedne zemlje na zracenje (ako imaju para). Drzava nije imala para da popravi aparat, a Fond za zdravstvo i ne razmislja da kupi novi aparat, jer je bio mnogo skup. Skuplji cak i od "ferarija" i "rols rojsa".

AIM Skopje

GORDANA MILKOVSKA