PROPAO POKUSAJ "PRANJA NOVCA"?

Sarajevo Jul 11, 1998

Konverzija bh. dinara i toboznji falsifikati

AIM, Sarajevo, 11.07.98. Nije uspio jos jedan pokusaj prevare naroda. Ovaj put radilo se o "falsifikovanim" novcanicama. Gorak okus ostao je u ustima Bosanaca i Hercegovaca. Ljude nagriza sumnja da se proglasavanjem nevazecim ustedjevina, licnih dohodaka, pa cak i penzija gradjana, pokusala brzo i efikasno pokriti i oprati pozamasna kolicina sive emisije koristene prije svega za "gusenje" nezadovoljstva najugrozenijih socijalnih kategorija. Ovu bitku dobili su gradjani, ali tesko je vjerovati da ce drzava tako lako kapitulirati.

Drzava se posluzila jednom od provjerenih metoda, kojom su se odavno prestale koristiti i latinoamericke, ili kako ih zovu - banana drzave. Prilikom zamjene (sada vec starih) bh. dinara za najnoviju, prvu jedinstvenu valutu na podrucju BiH u zavodima za platni promet gradjanima su se oduzimale poprilicne svote, navodno falsifikovanog novca. Uglavnom su sumnjive bile monete od 500 i 1000 bosanskohercegovackih dinara.

"Zetva" je isla vise nego dobro u svim gradovima Federacije. Naravno, na prostorima gdje je vrijedio novac koji je Narodna banka BiH pokrivala deviznim rezervama. Vjerovatno bi se na tome sve i zavrsilo da veliki broj gradjana, prije svih Sarajlija, nije bukvalno vrisnuo od ocaja jer im je drzava uzimala nemale sume novca.

Informacija koju je plasirao MUP Kantona Sarajevo i ucestalo tzv. privremeno oduzimanje falisifikovanih ili kako kazu sumnjivih novcanica, prilikom zamjene u Zavodu za platni promet, unijeli su pravu zbrku i bukvalno zatvaranje trzista za bh. dinar. Iako je rok za zamjenu novcanica bio 6. juli do 12,00 sati i do tada je trebalo koristiti bh. dinare kao platezno sredstvo, veliki broj trgovina, ali i onih koji se bave "zivim" novcem, prestali su primati sada vec stare bh. dinare. Dok se cekalo da Centralna banka BiH ne utvrdi ispravnost privremeno oduzetih "sumnjivih" novcanica u apoenima od 500 i 1.000 bh. dinara, mnoge firme, trgovine, a posebno gradjani (medju kojima je znatan broj penzionera) boga mole da novcanice budu ispravne i ponovo im budu vracene, jer uglavnom se radilo o "svemu sto imaju".

Kako niko od zvanicnih organa nije dao objasnjenja gdje su i koje greske na "laznim novcanicama" (receno je samo da se radi o svjeze odstamapnim novcanicama), gradjani i trgovci s pravom su se ljutili i negodovali. Zbog mnogih nejasnoca u gradu je nastala prava pometnja. Gradjani, u zelji da se rijese "sumnjivih" bh. dinara i ne zeleci pri tome rizikovati eventualnu blamazu u slucaju privremenog oduzimanja novca, sve su se vise odlucivali na kupovinu i trosenje po pijacama i u radnjama. Ali, i tu je dolazilo do poteskoca, cesto i verbalnih sukoba, jer sve vise trgovaca odbija da primi bh. dinare.

  • Njihovo je pravo da odluce da li ce ili nece primati bh. dinare. Jer, ukoliko se utvrdi da su novcanice u pazaru falsifikovane, sve stete snosit ce sami - kazao je Husref Gazibegovic, direktor filijale Sarajevo 02 Zavoda za platni promet.

Zavod za platni promet, sve je jos vise zakuhao kada je porucio da ce biti oduzeta svaka novcanica, koja iz kategorije "sumnjivih" predje u kategoriju falsifikata, bez mogucnosti nadoknade. Znaci, svu stetu snosi onaj koji je predao takvu novcanicu na zamjenu. To sto su ljudi, ni krivi, ni duzni, primili svoje penzije i place u "sumnjivim" novcanicama iz istog tog Zavoda za platni promet nikome nije ni palo na pamet da razjasni. A ljudi su ostali bez sredstava za zivot.

  • Doista ih je tesko prepoznati. Vrlo su vjesto uradjene. Zbog toga to prepustamo strucnjacima Centralne banke BiH, koji su jedino mjerodavni da potvrde ispravnost ili neispravnost novcanica. Gradjanima bih uputio molbu za vise strpljenja - rekao je Gazibegovic.

Iako guverner Centralne banke BiH, Peter Nicholl kaze da krivotvorene novcanice izgledaju kao svjeze odstampane, ipak je do sada otkriveno i starih novcanica u navedenim apoenima. Isto tako, veliki je broj gradjana koji tvrde da su navodne falsifikate dobili kao placu ili penziju, a one poticu iz Zavoda za platni promet.

  • Postoji teoretska mogucnost da je bilo, odnosno, da je kontroli promakao odredjeni broj falsifikovanih novcanica. Ukoliko Centralna banka BiH utvrdi da posjedujemo takve novcanice, svu stetu snosi Zavod za platni promet - kaze Gazibegovic.

On je izrazio vjerovanje da ce se najveci dio izuzetih novcanica Centralna banka potvrditi kao ispravne i one ce biti zamijenjene novim.

  • Niko u Zavodu nije rekao da su to falsifikati, nego da su sumnjive. Razumijemo u potpunosti revolt gradjana, posebno penzionera, ali nismo u mogucnosti praviti bilo kakav kompromis
  • objasnjava Gazibegovic.

Na mogucnost pojave "falsifikata" prvi je reagovao MUP obavjestenjem prema filijalama platnog prometa da pojacaju kontrolu. No, kako i na koji nacin su dosli do te informacije, i dalje je ostala tajna. Medjutim, Gazibegovic istice da se uvijek kada drzava mijenja valutu pojavljuje povecan broj falisifikovanih novcanica.

  • Ovaj put se radi o vecem broju falsifikata u apoenima cija je vrijednost 1.000 i 500 bh. dinara. Iako su primijeceni i na podrucju drugih kantona, ipak ih je do sada najvise otkriveno u sarajevskom. Ovo je shvatljivo, jer se radi o velikom gradu, gdje je i opticaj novca veci - istice Gazibegovic.

MUP Kantona Sarajevo reagovao je na osnovu operativnih podataka. Prevedeno, to bi znacilo da su falsifikati otkriveni prije pocetka akcije zamjene u bh. novcanica u KM. Medjutim, stura i nepotpuna informacija je izazvala zbrku, osim sporadicnog efekta predupredjenja ubacivanja svjeze stampanih novcanica. No, otkud sada toliko "sumnjivaca" medju starim novcanicama?

Prema informacijama u MUP-u, falsifikata je i ranije bilo pa ne zacudjuje pokusaj da se jedan dio i sada pokusa ubaciti. Na kraju, mozda "privremeno" osteceni ipak dobiju nazad svoje pare, ali ovaj put u KM. Nadu za ovo dobili su u izjavi Esada Bilica, eksperta za novac, koji je rekao da se ne radi o velikoj kolicini krivotvorenih novcanica, te da zbog toga ne treba dizati prasinu.

Odakle je falsifikovani novac stizao, jos uvijek nema odgovora. Ali, simptomaticno je i nedavno spaljivanje bh. dinara u vrijednosti od 3.000 DM jednog Biscanina. Naime, covjek je (po izjavi MUP-a Unsko-sanskog kantona) prodao svoja kola u Republici Srpskoj i za njih dobio bh. dinare u vrijednosti od 3.000 DM. Nakon dolaska u Bihac posumnjao je da se radi o falsifikatima i svu svotu je zapalio. Posto se ne moze utvrditi da je spalio falisifikate, vjerovatno ce odgovarati zbog toga sto je na nezakonit nacin unistio vazece novcanice.

Ekspertni tim Centralne banke BiH dao je podatke, doduse, sture i bez konkretnih pokazatelja koliko je stvarnih falsifikata pronadjeno u Tuzli, Mostaru i Zenici. Ako se zna da s ovog podrucja nisu stizali alarmantni izvjestaji, niti je bilo vecih privremenih oduzimanja bh. dinara, onda podatak da je 90 posto ispravno, a 10 posto moguci falsifikati, ne znaci mnogo. Kako tvrde iz Zavoda za platni promet BiH, upravo u Sarajevu je privremeno oduzeto najvise bh. dinara. Spominje se iznos od milion njemackih maraka.

  • Zakljucno sa 4. julom zamijenjeno je oko 83 miliona KM, u protuvrijednosti bh. dinara. Ostalo je nerealizovano jos oko 10 posto sredstava.Sto se tice Sarajeva, ekspertni tim Centralne banke BiH poceo je sa sukcesivnom obradom pristiglih privremeno oduzetih novcanica - kaze Ismet Jelec, pomocnik generalnog direktora Zavoda za platni promet BiH.

Iako je iz Centralne banke bilo najavljivano da ce prvi podaci o ispravnosti privremeno oduzetih sumnjivih bh. dinara biti objavljeni od toga nije bilo nista. Naime, ekspertnom timu trebace 10 do 15 dana da obradi privremeno oduzete novcanice. Koliko ce medju njima biti sumnjivih, znaju samo u Centralnoj banci. Navodno, taj procenat se krece od pet do deset posto od izuzetih sumnjivih novcanica. Ako se uzme u obzir cifra od oko milion maraka, znaci od gradjana i pravnih lica bice zauvijek oduzeto od 50.000 do 100.000 KM. Suma nije zanemarljiva, ali konkretnog i jasnog podatka i dalje nema. No, ako je vjerovati rijecima Jeleca, u narednih dvije do tri sedmice svima ce biti vracene ispravne novcanice, odnosno protuvrijednost u KM. Ukoliko se kod gradjana koji su bh. dinare primili putem penzija i licnih dohodaka utvrdi izvjesna kolicina "fals" novcanica, istima se nece nadoknaditi protuvrijednost u KM.

  • Nigdje se u svijetu ne nadoknadjuje falsifikovani novac. Onaj ko ga preda banci, ili pokusa izvrsiti zamjenu snosi punu materijalnu odgovornost. U akciju utvrdjivanja porijekla falsifikovanih novcanica trebao bi se ukljuciti i MUP, koji je prvi i reagovao - istice Jelec.

Ipak misterija je kako su falsifikovane novcanice usle u promet preko isplata u Zavodu za platni promet. Jelec je tu kategorican: "Mi smo privremeno oduzimali samo one novcanice koje su bile sumnjive. No, platni promet se ne vrsi samo u Zavodu. I PTT prima uplate i isplate, isto kao i banke. A ukoliko je bilo kakve sprege u pokusaju ubacivanja falsifikovanih novcanica, to bi trebao ispitati MUP."

Prema njegovom misljenju pojacana kontrola i veci broj privremeno oduzetih sumnjivih bh. dinara najvjerovatnije su preduprijedili ubacivanje vecih kolicina falsifikovanih novcanica. Vece ili manje kolicine falsifikovanih novcanica, to sada nije bitno.

Ostala je samo sumnja gradjana da su ih ponovo pokusali prevariti. Ali ko?

Eldin KARIC (AIM, Sarajevo)