Bico, bic bozji

Sarajevo Jun 22, 1998

Skupstina RS i predizborna (anti)kampanja

Da li je na neki nacin Bosnjak na mestu potpredsednika parlamenta RS bio potreban i jednom i drugom politickom bloku srpskih stranaka

Banjaluka, 22. jun 1998. godine (AIM)

Smjene Dragana Kalinica i Nikole Poplasena sa mjesta predsjednika i potpredsjednika Narodne skupstine RS, ma koliko bile opravdane ili ne, samo formalno su posljedica nepristajanja SDS-a i SRS-a na mijenjanje Ustava RS i uvodjenje funkcije treceg potpredsjednika Skupstine. Za Kalinica i Poplasena prije se moze reci da su prvi koji su svoje funkcije izgubili ili zrtvovali (zavisno kroz prizmu koje politicke grupacije se gleda) zarad uspjesne predizborne kampanje, ciji pocetak pokazuje da ce biti surova i bespostedna - da ce, zapravo, biti antikampanja.

Kao sto su i prethodno skupstinsko zasjedanje sve parlamentarne stranke (osim, doduse, Koalicije za BiH) iskoristile za slanje poruka srpskim biracima, tako su se sa govornice i ovog 6. zasjedanja parlamenta RS i lijeva i desna strana skupstinske sale potrudile da posalju dvije osnovne poruke

  • oni (lijevi) su izdajnici i kolaboracionisti; oni (desni) su lopovi i izolacionisti. U maniru starijeg i iskusnijeg brata, koji, naravno, nije bio lisen zlobe, poslanici SDS-a i SRS-a su prilikom rasprave o eventualnom izboru Safeta Bice za potpredsjednika parlamenta upucivali poslanicima SNS-a, SPRS i SNSD "brizno" pitanje: "Zar ste mislili da oni koji su glasali za vasu vlast (Koalicija za BiH) nece jednog dana ispostaviti racun i traziti protivuslugu". Drugim rijecima, srpska desnice porucuje
  • ko s djavolom tikve sadi...

OBRASCI (ANTI)KAMPANJE

Naglasavajuci hipoteku o izdaji nacionalnih interesa, koju su kao glavni zamajac buduce predizborne kampanje prepustile sadasnjoj vlasti odbijanjem koncepta Mladena Ivanica, SDS i SRS sada su se odlucile da svoju "pravovjernost" pokazu i potpunim prelaskom u opoziciju. Jer, zahtjev za smjenu predsjednika i potpredsjednika Narodne skupstine RS, kao sto je to primjetio i sam Kalinic, mogao je sa proceduralne strane lako biti osporen, ali iza njegovog naoko lakog ostavljanja predsjednickog cekica ne stoji samo dosljedna zelja da mu za sto sjedne Bosnjak potpredsjednik. Kaliniceva oprostajna besjeda, kao i demonstrativni izlazak poslanika SDS-a i SRS-a prilikom biranja Bice za potpredsjednika parlamenta imali su jasnu poruku: evo vam, budite izdajnici do kraja. Tako su SDS i SRS svoju predizbornu (anti)kampanju trasirale na vrlo jednostavnim, mitski prepoznatljivim temeljima: nesloga, brankovicevska izdaja i saradnja sa okupatorom.

Srpske stranke s lijeve strane skupstinske sale za sada se, takodje, drze jednostavnih poruka u svojoj (anti)kampanji. Malo-malo pa pomenu lopovluk, sto jos uvijek, bez obzira na cinjenicu da ce antikorupcionaska kampanja Biljane Plavsic uskoro navrciti godinu dana, ima znacajan efekat na birace. Medjutim, poslanici sa lijeve strane skupstinske sale, sto u slucaju sada vec zvanicne koalicije "Sloga" nije obavezno i ideoloska odrednica, pokazali su da im ipak povremeno nedostaje politickog iskustva, pa su, na zadovoljstvo SDS-a i radikala, cesto sebi dozvoljavali luksuz defanzivnog dokazivanja da nisu izdajnici nacionalnih interesa, veS samo izvrsoci imperativa koje su losom vladavinom u proslosti stvorile ove dvije stranke.

GORKA PILULA

I u inicijativi za smjenu Kalinica i Poplasena, kao i u svim drugim inicijativama medjunarodne zajednice i ostalim politickim akcijama, SNSD, SNS i SPRS izbjegavaju, barem u obracanju domacoj javnosti, da svoje djelovanje prikazu kao posljedicu novog, svjezijeg politickog koncepta, vec se trude da istaknu hipoteku SDS-a i radikala - kriminalnu proslost i izolacionizam. To samo potvrdjuje ocekivanja da ce u osvajanju srca biraca biti vaznije nanijeti stetu drugoj strani nego li pokazati sebe u svijetlim tonovima. Ipak, nemoguce je oteti se utisku da predizborna (anti)kampanja koalicije "Sloga" nece biti tako jednostavno trasirana kao kod SDS-a i radikala, prije svega zbog ideoloskih razlika unutar sadasnje vlasti, u kojoj nacionalizam nije politicki zanemaren, naprotiv - na njega se racuna u obracanju biracima i zbog toga njeni poslanici i cine gresku pravdajuci se da nisu izdajnici ili manji Srbi.

Sam izbor Safeta Bice, nosioca "zlatnog ljiljana" i poslanika stranke koja je izrazito nacionalno opredjeljena, nije bas neki doprinos medjunacionalnoj toleranciji u RS, ali je za nacionalno krilo koalicije "Sloga" gorka pilula koju ce morati da proguta zarad poena kod predstavnika medjunarodne zajednice. Medjutim, SNSD, SNS i SPRS i u ovom slucaju imaju jasnu kalkulaciju zasnovanu na privremenosti - samo do izbora, na kojim ove stranke ocekuju da ce ostvariti skupstinsku vecinu bez potrebe za glasovima poslanika Koalicije za BiH, sto je nedavno u jednom intervjuu potvrdio i premijer Milorad Dodik. Ukoliko to zeli da postigne, "Sloga" ce u onom dijelu kampanje sracunatom na nanosenje stete politickom protivniku morati da se obrati i onim srpskim biracima kojima su gusle jos uvijek i u srcu i pameti na isti nacin kao i SDS i SRS. I na optuzbe za izdaju morace da odgovore istom mjerom. S tim sto srpska desnica "izdaju" sadasnje pozicije projektuje u intonaciji kosovskog, 600 godina odgajanog mita, dok bi "Sloga" njihovu "izdaju" morala da projektuje kroz prizmu deset bozijih zapovijesti.

BIRACI BEZ SLUHA

U onom dijelu predizborne kampanje u kojem ce teziste biti na autoreklami i vlastitoj promociji i "Sloga" i koalicija SDS-SRS imaju sansu da do biraca stignu jednostavnim porukama. Takvi su barem bili istupi na dosadasnjim politickim promocijama u toku skupstinskih zasjedanja. SDS i radikali predstavljali su se kao politicki tvorci RS i autenticni branioci srpskih nacionalnih interesa, dok je lijeva skupstinska strana, narocito kroz gostujuca izlaganja premijera Dodika, sebe prikazivala kao reformatorsku i jedini spas za RS. Koja ce od ovih poruka imati jaceg odjeka medju biracima zavisi, naravno, i od medija, u cemu sada "Sloga" ima nesumnjivu prednost s obzirom da joj funkcije predsjednika i premijera RS, a odnedavno i predsjednika Skupstine, omogucavaju vecu zastupljanost u informativnim emisijama.

Nema sumnje da ce ubuduce politicki zivot u RS, pa prema tome i skupstinske sjednice, imati sve ocigledniju formu predizborne promocije i (anti)kampanje. Ali nemoguce je, ipak, zanemariti utisak i ocjene da su dosadasnja zasjedanja parlamenta RS i poruke biracima na njih imale dejstvo suprotno od zeljenog - porast volje da se apstinira, ponajvise zato sto nijedna politicka i parlamentarna grupacija nije pokazala konceptualne inovacije, ili barem obnovila "mejkap", iako su sami koncepti dijametralno suprotni. Pojava Bosnjaka na jednoj visokoj funkciji u RS tek malo ce podgrijati atmosferu medju biracima, ali ne i uticati na znacajnije prelivanje glasova za ovu ili onu stranku. Vecina biraca, kao sto to pokazuju dosadasnje analize, na septembarskim izborima nece glasati ZA nesto, vec PROTIV necega. Tako ce oni koji budu glas dali SDS-u ili radikalima glasati - metaforicno receno - protiv Bice kao potpredsjednika Skupstine, dok ce oni drugi glasati i za ovog Bosnjaka samo da bi glasali protiv SDS-a.

U kontekstu predizborne kampanje, predstojecih izbora, ali i kasnijeg politickog zivota izbor Safeta Bice za potpredsjednika parlamenta RS prouzrokovace jedno drugo stanje, koje sada nije ocigledno, ali je zato jace i dugorocnije. Naime, bez obzira koliko mu mandat bio kratak (do septembra) i ma koliko bio (zlo)upotrebljivan u kampanji srpskih stranaka, Bico kao visoki funkcioner RS uticace na svijest cak i nacionalno ostrascenih srpskih biraca. Potpredsjednik Skupstine RS Bosnjak je ono sto oni donedavno nisu mogli ni zamisliti i sto ce u oba entiteta iz busija i rovova izvuci i one koji iz njih nisu izasli cak ni dvije godine poslije zavrsetka rata. Tako ispada po onoj staroj da se klin klinom izbija - nacionalistom (Bicom, jer on to jeste) po nacionalizmu. A to Se biracima omoguciti prostor za razmisljanje o onim strankama koje koncept nacionalne odbrane ZAISTA grade na ekonomiji, socijalnim pitanjima, ukljucivanju u svjetske integracione tokove, normalizaciji odnosa sa nekadasnjim ratnim protivnikom.

Gojko Kasagic (AIM)