BIRACI IZMEDjU PROSLOSTI I BUDUCNOSTI

Sarajevo Jun 11, 1998

Start predizborne kampanje u tuzlanskoj regiji

AIM, TUZLA, 11.06.98. Na startu predizborne kampanje vladajuce stranke se pozivaju na proslost - sta su ucinili - dok opozicija pokusava odgovoriti na pitanja perspektive Bosne i Hercegovine.

Tuzla i njena regija je politicki specifikum BiH. Bila je to tokom rata, nakon Daytona, a i sada je u predizbornom periodu - po mnogim procjenama - svojevrstan vjesnik novog drzavnog ustroja, jer je Tuzla svojevrstan centar opozicije vladajucim strankama. Vjerovatno je ta cinjenica bila presudna da pozicija i opozicija u predizbornu kampanju krene bas iz Tuzle.

U kampanju je prvo krenula opozicija, odnosno SDP. U inauguralnom nastupu

  • Hakija Meholjic - predsjednik OO SDP Srebrenica optuzio je SDA i njenog predsjednika Aliju Izetbegovica za "ucesce u dogovoru oko pada Srebrenice", a indirektno i za stradanje Bosnjaka Podrinja, dok su Zlatko Lagumdzija i Mirsad Djapo - predsjednik SDP BiH, odnosno Glavnog odbora Stranke, optuzili SDA za saucesnistvo u opstrukciji implementacije opcinskih izbornih rezultata u Srebrenici, opstrukciju u procesu povratka izbjeglih i raseljenih na svoja imanja, te za "nacionalno zaokruzivanje" BiH entiteta.

Uz optuzbe vladajucih stranaka za razne opstrukcije, opozicija nudi alternativu za rjesavanje spornih pitanja - gradjanske principe vlasti uz punu afirmaciju nacionalnih osobenosti svih naroda BiH, "na kojima moze opstati daytonska BiH, jer se svekolika dominacija naciona pokazala kao brana integraciji drzave", kako su obrazlagali Lagumdzija i Djapo. Ista stajalista zastupaju i Socijaldemokrati BiH, koji jos nisu zapoceli ozbiljniju kampanju.

Bez obzira sto je kampanja tek zapocela, ocito je da ce vladajuce stranke, stratesku paznju usmjeriti na proslost - isticuci u prvi plan dosadasnje rezultate u izgradnji drzave - tvrdeci da su bas oni zasluzni za ta dostignuca. To se potpuno jasno uocilo na promotivnom predizbornom skupu SDA, gdje je Hilmo Neimarlija prezentirao predizbornu strategiju Stranke. Perspektivu drzave, naroda i gradjana, vladajuce stranke presucuju, ili je ostavljaju u amanet narednim generacijama, sto je indikator zelje za okostavanjem struktura vlasti, odnosno zadrzavanjem pozicija. Na drugoj strani, opozicija nudi odgovore za goruca aktuelna pitanja - povratak raseljenih i izbjeglih i integraciju drzave. Za nerjesavanja tih pitanja optuzuju aktuelne vlasti. Opozicionari nude saradnju politickim snagama u drugom entitetu, koje imaju iste ili slicne programe i u tome vide mogucnost brzog rjesavanja najbolnijih pitanja vecine gradjana BiH, raseljenih diljem svijeta, ili po tudjim imanjima na tlu BiH.

Sudeci po startu kampanje stice se dojam da su opozicione stranke u tuzlanskoj regiji rijesile vecinu unutarnjih nedoumica. O tim pitanjima se ne govori javno, ali "cure" informacije da su Socijaldemokrati BiH najkompaktniji. Selim Beslagic - nesporni lider opozicije ce biti nosilac liste za Tuzlansko- podrinjski kanton, ukoliko se ne dogode spektakularni obrti izbornih principa. Za istu poziciju SDP u Tuzli je prvo nominirao Seada Avdica - potpredsjednika SDP BiH, ali je nakon rasprave u clanstvu odluceno da za nosioca liste kandidiraju jos dva predstavnika, a nakon rasprave unutar Stranke bice nominiran prvi na listi.

Po informacijama koje se cuju u javnosti odnosi u SDA - inace apsolutnog pobjednika na prethodnim opcim izborima - su prilicno haoticni. Takve ocjene potvrdjuju i izvori iz vrha Kantonalnog odbora SDA, koji zele ostati anonimni. Po njihovim ocjenama za prestiz na TPK se bori desetak istaknutijih esdeaovaca, a glavni motivi su nominacija za mjesta guvernera, predsjednika Vlade i Skupstine TPK. Unutarnje borbe se vode svim sredstvima - od "poturanja stupica", do medjusobne "kupovine". Prema istim izvorima pojedinci u vrhu SDA vode "solo" kampanju, ali i "ekipnu" pri cemu pojedinci "dijele" tri pomenute funkcije.

"Za prve tri funkcije je u "igri" desetak aktivista SDA, a za drugu kategoriju funkcija je trostruko vise. Medju njima se vodi pravi podzemni rat, a unutarnji odnosi kantonalnog vrha SDA su zamrseniji i iskljuciviji, nego izmedju SDA i opozicije. Vrh vladajuce stranke u Kantonu se prakticno ponasa kao da ce sami ici na izbore. Izgleda da su potpuno uvjereni u izbornu pobjedu. Cini se da bi Stranka - zbog unutarnje konkurencije - mogla izgubiti izbore kad bi opozicija i potpuno mirovala. Inace, na ovim prostorima izrazena je motivacija politicara za funkcije na kantonalnom planu, dok za vise nivoe, nema posebnog interesiranja", tvrdi jedan anoniman izvor SDA u Tuzli.

Slicne tvrdnje cuju se i od osoba iz vrha administracije SDA. Kao kandidati za guvernera, pominju se - dosadasnji Sead Jamakosmanovic, predsjednik Vlade TPK Hazim Vikalo, predsjednik Skupstine Fuad Hadziabdic, Sead Hasanhodzic nacelnik opcine Lukavac, Osmo Forcakovic nacelnik Zivinica, Tarik Arapcic predsjednik Kantonalnog odbora SDA, te jos neki kandidati, a i Izet Hadzic - bivsi predsjednik Okruga Tuzla, trazi svoju sansu. Za mnoge neocekivano, Hadzic je izabran za direktora Izbornog staba SDA TPK. Njega mnogi i u SDA-u svrstavaju u "krutu struju", sto moze imati razlicite poruke, kada je u pitanju stav SDA u tuzlanskoj regiji.

S obzirom na pomenute parametre o stanju u ovdasnjem SDA, koje su izgleda poznate i vrhu u Sarajevu, cuju se price da ce za koji dan predsjednik SDA BiH, Alija Izetbegovic, odrediti listu od deset prvih aktivista SDA za kantonalne izbore, odredjujuci im i funkcije u slucaju pobjede SDA. Ovdasnji analiticari tu cinjenicu objasnjavaju zeljom vrha SDA BiH da posto-poto sacuva jedinstvo Stranke u regiji, koje je ocito poljuljano ambicijama ovdasnjih prvaka. Nakon "fermana" Izetbegovica, ocekuje se sinhroniziraniji nastup SDA, iako ce medjusobne pukotine ostaviti traga u Stranci, koje ce vjerovatno u izbornoj kampanji koristiti opozicija.

Procjenjujuci raspolozenje javnog mnjenja u TPK, mnogi indikatori pokazuju da su Socijaldemokrati BiH na celu sa Selimom Beslagicem u mandatu - koji polako istice - dobili najvise novih pristalica. Njemu u ledja "pusu" jedra zbog mnogobrojnih propusta i neispunjenih obecanja postojece vlasti. U nekoliko opcina tuzlanske regije - gdje SDA apsolutno dominira - vec duze vrijeme je izrazeno nezadovoljstvo gradjana zbog nezakonitog rada lokalnih vlasti, raznih mucki oko nekretnina i privatizacije, forsiranja klanovsko-porodicnih grupacija, favoriziranjem i gledanjem "kroz prste" lokalnim mocnicima, dok je napretek procesa i odnosa koji jesu u neku ruku zakoniti, ali moralni i posteni nisu. Po tome su posebno karakteristicne opcine Zivinice, Lukavac, Srebrenik, Kladanj, Kalesija, Gracanica. U svim pomenutim opcinama Socijaldemokrati BiH i SDP BiH imaju sve vise pristalica, dok su u cijeloj tuzlanskoj regiji izbjegli i raseljeni sve nezadovoljniji svojim statusom i odnosom vlasti prema ovoj kategoriji gradjana.

Vehid JAHIC (AIM, Tuzla)