TAKSISTI VOZE JEDNOSMERNIM ULICAMA

Skopje May 22, 1998

AIM JUNIOR Skoplje

U Makedoniji kao i svugde u svetu svako vozi razlicitom brzinom. Kao i u smerovima koji vode ka zeljenom cilju. Rekli bi ste: Nista neobicno, kada je voznja u pitanju. Medjutim, ovih dana u Makedoniji, skopski taksisti su "patentirali" nov nacin voznje i to sa etnickim obelezjima. Jednostavno, taksisti mekednskog etniteta odvojili su se od svojih albanskih kolega. Tako, u Skoplju od sada postoji "ala etnicko makedonska" taksi-voznja i "ala albanska voznja". Ono sto cini slicnima ova dva nacina voznje, osim puteva grada Skoplja, modela kola i cena, jeste i siromastvo ove kategorije zaposlenih, kao i zbunjenost kod obicnih gradjana oko cinjenice sta li je to podstaklo taksiste Skoplja da se podele po nacionalnoj osnovi i kuda ce ovu drzavu odvesti ova "voznja" prema etnickim nesporazumima? Mozda i taksisti samo pate od ovdasnjeg dnevno-politickog "trenda" koji polako, ali sigurno Skoplje deli na dve obale, sa Vardarom u sredini.

Podela skopskih takstista i nije nesto cemu se treba cuditi kada se ima u vidu da je proslog leta u glavnom gradu Makedonije funkcionisao bazen gde je bio zabranjen ulaz za Makedonce, kada se zna da su se disko klubovi podelili kao "nozem" na etnickim osnovama, tako da nikome ne pada na pamet da trazi zabavu medju onima od kojih ga deli jezik i "krv". Tako, posle masovnih tuca izmedju fudbalskih navijaca Makedonaca i Albanaca, sada se moze ocekivati i neki fizicki konflikt medju taksistima izmedju ovog i onog etniteta, razume se u ime zastite "prava" putnika. U medjuvremenu ce uslediti pitanja o tome u kom pravcu vodi Makedonju "voznja" podela na etnickim osnovama kao i pitanje da li mozda i ova drzava nece moci da izbegne ono sto se desilo na drugim prostorima, ali posto je ovde voznja usporenija i balkanski "fenomeni" ovde stizu sa zakasnjenjem.

Da taksisti ne rade nesto novo i sto nije poznato, govore i druge podele na etnickim osnovama koje su obuhvatile sve sfere zivota osim mafije i sverca, gde sve funkcionise na osnovama afiniteta a ne onim etnickim. Ono sto je posebno kod taksista tice se prirode njihovog posla ili pak pitanja kako li ce oni uspeti da podele putnike. Ili drugacije receno, da nije mozda to samo pocetak procesa kada ce se podeiti i gradski autobusi i kada ce i putnici obracati paznju u cija kola ulaze. I na kraju, kako ce putnici znati da li su usli u njihova "nacionalna" kola ili se pak voziti pod "tudjim" etnickim bojama.

I eto, u Makedoniji se podele desavaju u tisini. I kako je pocelo, ubrzo bi se moglo ocekivati i hleb sa uocljivim nacionalnim obelezjima. Ko zna, mozda jednog dana kada podele budu dostigle "cistotu" ekstremnosti, uhvatice nas nostalgija za danima kada smo se vozili, a da vozace nismo pitali kojoj nacionalnosti pripadaju i oseticemo opet potrebu da budemo zajedno i vozimo se u istom pravcu. Do do tog dana ostaje nam da se tesimo time da se ono sto se danas desava u Makedoniji ne bude van visegodisnjeg "trenda" na Balkanu. Dao Bog vremena da shvatimo da bilo kako da se podelimo i izolujemo ne mozemo da izbegnemo sudbinu i zajednicki zivot na ovim prostorima. Dakle, ako budemo imali vremena da shvatimo da ako nista drugo, na ovim prostorima delimo i kolektivno siromastvo, mozda ce nam jednog dana ovi dani biti smesni. Kada bi neki imali mogucnosti i sunce povezali sa zicom, kako bi ga mogli upaliti i ugasatiti kada god budu hteli. Ili samo onda kada bi njima bilo hladno.

AIM Skoplje Adelina MARKU