ZIVOT U NADI ILI NADA U ZIVOT

Skopje May 14, 1998

Da li je kontroverzni preparat "varumin" iz Novog Sela jos jedna nehumana mamipara koja manipulira tudjim nesrecama ili cudotvorni spas za ljude od kojih je zvanicna medicina digla ruke?

AIM skopje, 13.05.1998

Ako se namjernik zatekne na skopskom aerodromu nedjeljom u rano popodne, prvo sto ce uoiti je neobicno velik broj putnika koji nose prirucne frizidere, ali i uzurbano aerodromsko osoblje sa istovjetnim prtljagom. U to doba, naime, lete avioni za glavni hrvatski grad Zagreb, a odatle nesto kasnije, neobicne posiljke u rashladnim kutijama putuju prema Sarajevu. To Ivan - Vanco Djordjiev, poljoprivredni inzenjer iz Novog Sela, tridesetak kilometara od makedonskog gradica Strumica i samo pet od bugarske granice, isporucuje jednom vec izgubljene nade na brojne adrese u Bosni i Hercegovini gdje su ratne traume prouzrokovale zaprepadjcujucu kolicinu malignih obolenja. Pisac ovih redova, medjutim, u nekoliko navrata posredovao je pri transportu Vancinog, po mnogo cemu, cudotvornog lijeka prema destinacijama sirom svijeta, jednom cak do dalekog Vankuvera. Sam Djordjiev kaze za AIM kako je davno potrosio stranice svog dzepnog adresara u kome su ispisana najcudnija imena i posve nepoznati gradovi bezmalo pa iz svih evropskih zemalja.

Lijek se, mada mu medicinski eksperti i makedonske zdravstvene vlasti ne priznaju taj status, zove "varumin", a prema rijecima njegovog pronalazaca i proizvodjaca, sastavljen je od uvoznih supstanci koje se inace apliciraju pri lijecenju karcinoma i efikasne kombinacije ljekobilja sto ga Djordjievi tradicionalno zbiraju po makedonskim livadama. Provjerena svojstva osnovne supstance u kombinaciji sa ekstraktima ljekovitih trava dodatno se fiksiraju i pojacavaju, a terapiji se pridodaju ljekoviti cajevi koji istovremeno jacaju organizam i aficiraju neke odbrambene mehanizme. Vanco je do recepture dosao poslije visegodisnjih istrazivanja, primjenjujuci iskustva tradicionalne medicine i vlastita saznanja koja je, kao poljoprivredni inzenjer, stakao baveci se svojstvima etericnih ulja, inace veoma razudjene makedonske vegetacije.

Neposredni kontakti sa pacijentima i citava gomila pisama koje je spreman u svakom trenutku predociti, svjedoce o zacudjujucim rezultatima "varumina". Beznadezni slucajevi od kojih su, poslije iscrpljujucih terapija i operativnih zahvata zvanicne medicinske ustanove digle ruke i prepustile ih vremenu, samo poslije nekoliko doza "varumina" pokazali su znakove poboljsanja, a u nekim situacijama cak i definitivnog iscjelenja. Sam Djordjiev smatra da nije trebalo da jednom novinaru otkrije tajnu kako je lijek uzimao i "predsjednik jedne drzave sa prostora bivse Jugoslavije", u cemu je odmah prepoznat sef hrvatske drzave Franjo Tudjman. Tako se, naime, moze tumaciti kako je u pitanju jeftina propaganda koja njegovom lijeku nije potrebna. U maloj telefonskoj anketi napravljenoj za ovu priliku, nekolicina sarajevskih pacijenata, tacnije clanova njihovih obitelji, izjavili su kako se bolesnici vec u prvoj fazi tretmana osjecaju bolje. Bolovi, navodno, popustaju, pacijenti lagano ustaju iz postelje, a, to je vjerovatno i najbitnije, kod vecine se ponovo vratila volja za zivotom i nada u mozebitno ozdravljenje.

Mada se volja i nada, nerazdvojne drugarice iz nasih intimnih mikrokozmaosa, i u zvanicnoj medicini smatraju neizostavnim, cak presudnim, elementom svake komplicirane terapije same za sebe nisu bile dovoljne da se Vancin "varumin" ozvanici. Stavise makedonske su zdravstvene vlasti novoselskom iscjelitelju zabranile da se bavi sijanjem nade i jacanjem volje. Lijek za sada nema licencu, a kako stvari stoje, tesko je da ce je u dogledno vrijeme i dobiti. Istaknuti makedonski eksperti iz oblasti onkologije ne samo sto sumnjaju u djelotvornost "varumina" nego ga kvalifikuju kao prevaru i stavljaju u red slicnih nadriljekarskih mahinacija ciji je jedini cilj da se brzo zgrnu pare. Ivan Djordjiev, pak, nema mogucnosti da ih zvanicno razuvjeri. Nadlezne institucije, izjavio je za AIM, traze od njega da ulozi nekih 50.000 maraka u visegodisnje istrazivanje valjanosti lijeka. Isto tako, on bi morao istraziteljskom timu predociti kompletnu recepturu, sa vrstama koristenog ljekobilja, periodima vegatacija u kojima su ekstrakti najdjelotvorniji i delikatnim omjerima u kojima se pojedini elemetni primijenjuju. Pri tome, niko mu nije mogao garantovati da li ce poslije izvjesnog vremena lijek uopste biti njegov ili ce se u medjuvremenu, naravno slucajno, neko drugi "dosjetiti" u cemu je tajna.

Za sada iscjelitelj iz Novoga Sela kod Strumice, kako kaze na stetu svojih pacijenata jer niti moze prikupljati trave niti "miksati" lijek, bezuspjesno obija pragove nadleznih makedonskih institucija. Mada je ranije tvrdio kako recepturu nije rad pokazati nikom drugom osim mogucih domacih farmaceuta, Ivan Djordjiev je za AIM izjavio kako ga strpljenje pomalo izdaje i kako ocekuje kako ce "neko drugi" pokazati i vise razumijevanja za ljudske tragedije i vise smisla za poslao. I pored cinjenice da mu je djelatnost zabranjena, Ivan radi "na crno". Svakodnevno, najcesce taksijima do aerodroma, ili granicnih prelaza prema Jugoslaviji i Bugarskoj, salje posiljke "spasonosnog" preparata. Cijena jedne doze, koja inace traje cetiri do pet dana, nije mala i iznosi 130 njemackih maraka. Priblizno toliko, tvrdi Djordjiev, kostaju ga uvozni materijali i proces ekstrakcije ljekovitih supstanci iz makedonskih trava. Cinjenica da ima veoma velik broj onih koji mu iznova traze lijek govori o tome kako pacijenti smatraju da nisu bacili pare u vjetar.
Zanimljivo je napomenuti kako je prije nekoliko dana u Makedoniji donesen novi Zakon o lijekovima, po kome je aplikacija neprovjerenih i stetnih supstanci krivicno djelo. Ljekarska komora, istovremeno, zatrazila je od drzavnog tuzilastva da provede opseznu akciju protiv nadriljekarstva. U brojnim primjerima bespravnog i pravarantskog lijecenja koje u aktualnoj kampanji navode ovdasnji mediji niko nije pomenuo jamacno najatraktivniji slucaj, ovaj sa "varuminom", sto na posredan nacin svjedoci o respektu koji zvanicne zdravstvene vlasti imaju prema njegovim mogucim dometima. Sam Djordjiev ce diskretno sugerisati kako medju pacijentima ima i onih koji su u veoma bliskom srodstvu sa nekim makedonskim medicinskim autoritetima i da su ih upravo oni uputili na novoselsku adresu. Ako nista drugo, kaze cetrdesetcetvorogodisnji inzenjer poljoprivrede i, moze biti cudotvorac, ovi eksperti svojim najblizima nece da oduzmu pravo da se bore za vlastiti zivot.

Vjerovao ili ne u ucinkovitost "varumina", svako ko ovih dana putujuci avionom, ili bilo kojim drugim prevoznim sredstvom, kod svog saputnika ugleda rashladni kovcezic, neka pomisli da se tamo, u hladnoj tmini aluminijske ili plasticne kutije, kao slijepi putnik scucurila necija poslednja nada. Ili, zasto ne, poslednja sansa.

AIM Skopje

BUDO VUKOBRAT