I PRISTINA RIZICAN REGION?

Pristina May 12, 1998

Ako je sudeci po incidentu koji se dogodio u ranim jutarniim satima (4 ujutru) u delu Pristine u blizini centra grada, onda i glavni grad Kosova - Pristina postaje vec rizicano podrucje. Kako Medija centra prenosi, u teroristickom napadu na policajce, a Informativni centra Kosova, pozivajuci se na izjave svedoka tvrdi da se radilo o pretresu kuca, poginuo je kosovski Albanac Isuf Hajdari, a ranjen policajac cije ime nije obelodanjeno. Kao i u ranijim slucajevima, saznanja i o ovom inciedentu su dijametralno suprotna. Srpski Medija centra istice da je policija odgovorila na automatsku vatru, kako se karakterise terorista, koji su se, tvrdi se, povukli u jednu kucu odakle su pruzili jak otpor policiji kaze se oruzjem i bombama, te da je pretresom kuce iz koje se, uverava ovaj izvor pucalo - nadjeno oruzje, municija, ekspolozivna sredstva i oprema, za kako se tvrdi teroristicke akcije, zatim vise pusaka kao i sanitetski materijal, pa cak i vojne karte. Informativni centar Kosova, s druge strane, prenosi da je 58-godisnji Hajdari ubijen u svom dvoristu kada je ujutru krenuo na posao (kondukter) i da je njegovo telo odnela policija. Isti izvor obavestava da je uhapseno i sedam kosovskih Albanaca: Jahir Gasi i njegova dva sina, koji su se nalazili u svojoj kuci, a prema svedocenju poznatog albanskog borca za ljudska prava Zeherijaha Cane, pritvoreno je i nekoliko studenata, porekloom iz regiona Drenice, koji su ziveli u ovom delu grada kao podstanari.

Informativni centar Kosova je jos jutros javio o ubijenom 30-njem Albancu, tokom istog incidenta, ali do kasnih vecernjih sati njegov identitet nije utvrdjen. Srpski izvori, medjutim u svojim informacijama nisu nagovostili da je ubijeno jos jedno lice, niti je MUP Srbije izasao sa zvanicnim saopstenjem o razlozima danasnjeg hapsenja kosovskih Albanaca.

Tokom popodnevnih sati u glavni grad Kosova stizale su alarmentne informacije iz opstine Orahovac. Albanski izvori su javili o, kako ga karakterisu, napadu na orahovacko selo Ratkovac kada je, istice se, zivote izgubilo najmanje dva kosovska Albanca, a ranjena najmanje cetvorica njih. Kosovski informativni centar smatra da su ovo nedelo ucinili, ocenjuje se srpski civili, a ne iskljucuje da je broj ubijenih i ranjenih mnogo veci. S druge strane srpski Medija centar u izdatom saopstenju tvrdi da je izvrsen napad iz zasede na policijsku patrolu, kada je zivot izgubio Aleksandar Micic, a da su ranjeni Sasa Djurisic i Milivoje Zakic iz Velike Hoce. Prenoseci izjavu lekara u klinicko - bolnickom centru u Pristini Medija centar istice da je zdravstveno stanje policajaca tesko i da ce biti prebaceni u bolnicu u Beogradu.

KRAJ