IGRAC ZA PRVO POLUVRIJEME

Sarajevo May 12, 1998

Ko rusi ministra Stankovica?

Banjaluka, 12. maj 1998. (AIM)

Milovan Stankovic objektivno nije ni mogao biti nesto drugo nego potrosni materijal u Vladi Milorada Dodika, kao sto ce se prije ili kasnije ispostaviti da je i aktuelni premijer Republike Srpske roba sa ogranicenim rokom uptrebe, ciji vijek trajanja u svakom trenutku mogu da skrate tri nezadovoljna ili potkupljena poslanika iz stranaka koje su ustolicile Vladu. To opet ne znaci da ministar policije nije s uspjehom odigrao dio utakmice za koji je planiran. Selektor ga je, ocito, tretirao kao nedovoljno spremnog halfa, s namjerom da ga poslije prvog poluvremena posalje na klupu za rezervne igrace.

Kako se Stankovic nasao u, na brzinu skrojenoj, Vladi premijera Dodika?

U krugovima bliskim predsjedniku RS u Banjaluci nije nepoznato da je Stankovicu mjesto ministra unutrasnjih poslova obecano jos u avgustu prosle godine, kao revans Plavsiceve za njegovo organizovanje zauzimanja predajnika SRT-a i okretanja antena u pravcu banjaluckog studija. Po njegovom izlasku iz zatvora Plavsiceva je u svom kabinetu primila "poslanika raspustene Narodne skupstine RS" i ovjerila raniji dogovor. Dodik je prilikom sastavljanja kabineta, bas kao i njegovi prethodnici, od predsjednika Republike dobio sedam-osam imena za koje se mora naci mjesto u novom kabinetu. Medju njima je bilo i ime Milovana Stankovica, koji je do tada javnosti bio poznat kao legendarni komandant srpske vojske sa Ozrena, "dinamitas" sa Dugih Njiva, osnivac i vlasnik liste "odlikovanog" sa dvije bombice, aktivista Socijalisticke partije koji cas ima, cas nema ALTERNATIVU...

Kada je Dodik u ulozi mandatara u pauzi skupstinskog zasijedanja u Bijeljini razgovarao sa Slobodanom Milosevicem, iz Beograda je stiglo upozorenje:"Ni slucajno njega!" Nevoljni mandatar je odgovorio: "Ne brinite, predsjdnice, ja odgovaram za njega. Nemojte da zbog jednog ministra propadne komletna stvar. Nece on dugo, smijenicemo ga".

U medjuvremenu je Dodik otkazao poslusnost Milosevicu ali od svih obecanja datih predsjedniku SR Jugoslavije, izgleda, najprije ce ispuniti ono vezano za smjenu ministra unutrsnjih poslova.

Da bi mirnim putem formalno preuzeo kontrolu nad kompletnim MUP-om RS, Stankovic je morao da u svom kabinetu ostavi dio kadrova za koje je sa skupstinske govornice i stranackih tribina tvrdio da su kriminalci i lopovi. Tada je ministar Milovan Stankovic morao da radi protiv novinara i narodnog poslanika Milovana Stankovica. Izbrisao je ono sto je pisao i govorio na skupstinskim zasijedanjima, izdigao se iznad emocija i odlucio da ne kaznjava one koji su ga hapsili, iako je imao dovoljno argumenata. Tako je na odgovornim duznostima ostavio bivseg Karadzicevog ministra Slavka Paleksica, generale policije Mladjena Mandica i Milenka Karisika, koji su bili glavna uzdanica Pala u medjupolicijskim obracunima MUP-a RS, zatim Ljubomira Borovcanina, Dragomira Vasica, Malku Koromana, Branislava Okuku, Jovana Skobu, Danila Zoljica... Neki od njih su razrijeseni duznosti ovih dana, nakon sto su u zvornickom hotelu "Vidikovac" organizovali "Hajducko vece", gdje su pokusali da organizuju "paralelni MUP".

Radom ministra Stankovica pored premijera Dodika nije zadovoljna ni Socijalisticka partija RS, ciji je clan, a ni ostale parlamentarne stranke. Sta se zamjera ministru policije?

Prve kritike na rad ministra Stankovica upucene su preko Dodikovih "Nezavisnih novina" zbog toga sto je, navodno, samovoljno obilazio teren u istocnom dijelu RS i sto se navodno sastajao sa Radovanom Karadzicem i obecao mu policijsku zastitu. Poslije toga Dodik je svog "potrosnog ministra" optuzio za surovanje sa bivsim ministrom policije Momcilom Mandicem, glavnim finansijerom SDS-ove izborne kampanje i covjekom koji iz Beograda vuce mnoge konce u "stranci dobrih domacina". Navodno, Mandic je Stankovicu dao novac da bi ovaj zaustavio borbu protiv kriminalaca i SDS-ove krupne zvjerke pravovremeno obavijestio o nalozima za hapsenje. Nije tajna da Dodik optuzuje Stankovica da je on pomogao Gojku Klickovicu, za cije hapsenje je potpisan nalog, da se sa Pala izmjesti u Crnu Goru. Takodje, pripisuje mu se i traljavost u slucaju Tintor, bliskost sa svojim prethodnikom Draganom Kijcem i jos nekim tvrdim kadrovima SDS-a.

Stankovic je na sjednici Glavnog odbora Socijalisticke partije u Banjaluci iznio kontrastav: Klickovica je iz Republike Srpske "izveo" Milorad Dodik!

Prema njegovim rijecima, Dodik je na osnivackoj skupstini jednog opstinskog odbora svojih socijal-demokrata, u koje ulaze i ljudi po zadatku SDS-a, rekao da ce ovih dana uhapsiti Klickovica, sto je bio signal eks-premijeru da napusti RS. Istu gresku napravila je i Biljana Plavsic prilikom posjete Hercegovini, kada je, takodje, obecala skoro hapsenje "jednog bivseg predsjednika Vlade i jednog potpredsjednika".

Ni na slucaju Tintor, objasnio je dalje Stankovic, nije pala policija, nego pravosudje. Naime, Joja Tintor, prijeratni sarajevski moler, koji je u medjuvremenu obavljao duznost savjetnika predsjednika RS u mandatu Radovana Karadzica, a potom i direktora "RS Airlines", uhapsen je i predat istraznim organima u Bijeljini, ali je, iako je osumnjicen za utaju 5 miliona dinara nakon polozene kaucije od 50 hiljada maraka pusten na slobodu. U medjuvremenu napustio je RS i izvjesno je da se nece vratiti zadugo, osim ako njegovoj stranci ne pripadne znacajniji dio postizbornog kolaca.

Srpski narodni savez Biljana Plavsic upravo ce rusenjem Stankovica otpoceti kampanju za predstojece izbore. Novi ministar unutrasnjih poslova, koji ce nesumnjivo biti Plavsickin covjek, pokusace da na temelju Stankovicevog minulog rada u policiji uhapsi one koji su opljackali preduzeca i za silne milione ostetili drzavu i tako pribavi znacajne politicke poene za stranku, koja ga je kandidovala na tu funkciju. Dakle, i sa pozicije predsjednice Plavsic, Stankovic je covjek za jednokratnu upotrebu.

Milosevicu, koji je okupiran problemom Kosova ni na kraj pameti nije jedan ministar u Dodikovoj Vladi, koji nije dobio podrsku zvanicnog Beograda. No, vjeruje se da bi nakon svega "lider svih Srba" radije dao prolaznu ocjenu nepodobnom Stankovicu, nego do juce favorizovanom premijeru Dodiku, koji mu polako okrece ledja i zaboravlja neke zajednicke poslove iz vremena rata.

Koaliciji za cjelovitu i demokratsku BiH zasmetao je Stankovicev ratni put. SDS i dalje, aludirajuci na Stankovica, podsjeca da su u Vladi oni koji su minirali repetitor u Bijeljini i bavili se kriminalom...

Sve optuzbe na racun Milovana Stankovica od strane onih koji su podrzali njegovo postavljanje ukazuju na to da je funkcija ministra unutrasnjih poslova od izuzetne vaznosti za stranke u predstojecoj izbornoj kampanji, te se zbog toga i Dodik, i Plavsiceva, i socijalisti prosto utrkuju da u fotelju postave svog poslusnijeg covjeka, koji ce znati da preko drzavne funkcije afirmise stranku.

Rade Rastanin (AIM)