VRIJEDNOST STAMBENOG FONDA 2,5 MILIJARDE KM

Sarajevo Apr 4, 1998

Uoci pocetka otkupa stanova

AIM, SARAJEVO, 04.04.1998.
Nakon sto su Predstavnicki i Dom naroda federalnog parlamenta usvojili Zakon kojim je prestao vaziti ratni zakon o napustenim stanovima, konacno su stvorene sve pretpostavke, kako za povratak ljudi u svoje predratne stanove, tako i za otkup tih stanova. Odnosno, stvoren je zakonski okvir kojim se omogucava otkup stanova nad kojima postoji stanarsko pravo i cime otpocinje proces privatizacije u Federaciji BiH.

U narednih sest mjeseci, sukladno setu zakona kojima je u Federaciji BiH napokon uveden red u stambenu oblast i odnose, svi predratni nosioci stanarskih prava, bilo da se nalaze u Bosni i Hercegovini, ili su izbjeglice sirom svijeta mogu da nadleznim organima u opcinama u kojima se nalaze njihovi stanovi podnesu zahtjeve za povrat svojih stanarskih prava, a u roku od godinu dana za otkup stanova. To jest, van snage su stavljena sva ona privremena i trajna rjesenja koja su tokom rata, na osnovu zakona o napustenim stanovima dodjeljivana na podrucju Federacije BiH.

Stanovi ce se otkupljivati po pocetnoj cijeni od 6oo konvertibilnih maraka (KM) za jedan kvadratni metar, a najniza cijena, uz koristenje maksimalnih povlastica moze biti 36 KM. Tako na primjer, stan od 50 kvadrata, star 25 godina, uz zbirni radni staz supruznika od 45 godina, te ucesce u oruzanim snagama u vrijeme od 4o mjeseci, mogao bi kostati nesto manje od 10 hiljada KM. Na osnovu ukupnog radnog staza supruznika koji otkupljuju stan, popust ne moze biti veci od 75 procenata.

Povlastice mogu biti i na osnovu ucesca u Armiji BiH, HVO i policiji i to u visini od 0,25 posto za svaki mjesec. Odnosno, u visini od 0,12 posto za svaki mjesec koji su gradjani proveli tokom rata na radnoj obavezi i radeci u jedinicama Civilne zastite. Posebni postupci na vrijednost stana i to od 100 posto do 25 procenata predvidjeni su za djecu i roditelje poginulih u ratu, ratne vojne invalide.

Za otkup stana moci ce se koristiti gotov novac, te certifikati koji iskazuju potrazivanje gradjana od drzave na osnovu stare devizne stednje, restitucije, deviznih vojnih knjizica i na osnovu Zakona o privatizaciji preduzeca.

Kupac stana duzan je vlasniku, prodavcu podnijeti pismeni zahtjev za otkup, na propisanom obrazcu i predociti svu potrebnu dokumentaciju na osnovu koje ostvaruje prava i navesti na koji ce nacin, gotovinom, vrijednosnim papirima ili na kredit vrsiti otkup. Prodavac je duzan da utvrdi cijenu stana i u roku od tri mjeseca zakljuci ugovor o kupoprodaji sa kupcem. Ukoliko do toga ne dodje, kupac ima pravo pokrenuti sudski postupak, a presuda koja bude izrecena u potpunosti ce nadomjestiti kuporodajni ugovor. Kada kupac izvrsi isplatu cijene stana, bilo da to cini u gotovini, raznim vrstama certifikata ili uplatom posljednje rate kredita, u zemljisnim knjigama se moze izvrsiti upis novog vlasnika stana.

Kupac stana mora da prodavcu prilozi pismeni zahtjev u kom treba da navede nacin na koji ce vrsiti otkup. Ugovor o koristenju stana zakljucen sa nadleznim stambenim preduzecem, izvod iz maticne knjige vjencanih za supruznike koji zajedno vrse otkup, a ako to cini samo jedan supruznik onda on mora imati ovjerenu saglasnost onog drugog.

Neophodno je priloziti i potvrdu o radnom stazu, izdaje je preduzece ili ustanova u kojoj je kupac stana zaposlen, te potvrde o ucescu u oruzanim snagama, radnoj obavezi. Oni koji ostvaruju pravo na specijalne popuste moraju imati odgovarajuce dokaze za to.

Naravno, predstavnici vlasti potrudice se da niko od korisnika u ratu napustenih stanova ne bude izbacen na ulicu. Opcina na cijoj je teritoriji stan, i u cijoj nadleznosti je, svojevremno izdato privremeno rjesenje duzna je njegovom korisniku obezbijediti adekvatan nuzni smjestaj. Za one gradjane koji su u toku rata dobili trajno rjesenje, ukoliko se u pomenutom roku, do oktobra mjeseca vrati predratni stanar, vlasnik stana koji im je dao trajno rjesenje morace se pobrinuti za njihov novi smjestaj.

U Federaciji BiH evidentirano je nesto malo vise od 180 hiljada drzavnih, drustvenih stanova koji ce se moci otkupljivati. Samo na podrucju Sarajeva tokom rata oko 120.000 stanova proglaseno je napustenim, a oko 80500 hiljada je onih koji podlijezu otkupu. Ukupna vrijednost stambenog fonda koji ce se privatizirati procjenjuje se na oko 2,5 milijardi konvertibilnih maraka (KM). Stanovi ce se u prosjeku otkupljivati po cijeni od 13 do 14 hiljada KM. Izvjestan broj stanova bice besplatan, dok ce se veliki broj njih otkupljivati uz maksimalne povlastice. Procjene strucnjaka su da ce gradjani, vise od jedne trecine svih stanova, otkupiti kesom, a ostatak vrijednosnim papirima koji ce biti emitovani.

Od sredstava koji ce se vrlo brzo prikupiti otkupom, u kantonalne fondove za izgradnju stanova za porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognanike, kako se procjenjuje, mogla bi se usmjeriti jedna milijarda KM. Odnosno, moglo bi se izgraditi i popraviti izmedju 7 i 10 hiljada stanova.

Nosilac stanarskog prava, njegov bracni drug ili clan domacinstva, sukladno zakonu, mogu da otkupe samo jedan stan. Stanove koji su bili vlasnistvo nekadasnje JNA ili SSNO prodavace Ministarstvo odbrane Federacije BiH, dok ce stanove koji su bili u svojini organa i organizacija bivse jugoslovenske federacije prodavati vlada kantona.

Zakonodavac je predvidio da se otkupljeni stanovi u narednih pet godina ne mogu prodavati. Istina, federalni parlamen usvojio je i zakljucak, koji medjutim nikoga ne obavezuje, da svi oni povratnici prilikom predaje zahtjeva za povrat stanarskog prava, daju izjavu da ce u stanu zivjeti sa svojom porodicom.

Mirjana MICEVSKA (AIM, Sarajevo)