NAKON IZBORA - SAHOVSKA TABLA

Pristina Mar 31, 1998

AIM JUNIOR Pristina

Pet politickih partija koje okupljaju kosovske Albanace, podelice mesta u njihovom novom Parlamentu, nakon, za neke bi se reklo disutabilnih izbora, odrzanih 22. marta na Kosovu. Pretvoreni u temu sudaranja izmedju politickih snaga, ovi izbori su postali objekat lomljenja koplja, posebno pred njegovo odrzavanje. Dok je lider kosovskih Albanca Ibrahim Rugova i njemu bliske partije, bio odlucan u nastojanjima da se izbori odrze, druge "opozicione" partije su se protivile ovoj odluci, upozoravajuci na tesko stanje u Drenici i na posledice kako su oni kazali "masakra od strane oruzanih srpskih snaga". U ovom kontekstu dr. Rugova i njegova ekipa pronasli su "solomonsko" resenje, odlazuci izbore u regionu Drenice, odnosno u tri izborne zone (Srbica, Klina i Glogovac) za "neka bolja vremena". U tom smislu, od strane Rugovinih pobornika nekoliko puta su bili upucivani "apeli za odrzavanje izbora", za koje se tvrdilo da dolaze upravo "iz opkoljenih sela Drenice".

Izbori su organizovani u veoma kratkom vremenskom periodu, u sklopu kojih se moze govoriti o bilo cemu, ali najmanje o nekoj "predizbornoj kampanji" i o stvaranju uslova za odrzavanje "demokratskih izbora".

Ipak, oni su odrzani i dr. Ibrahim Rugova i njegova ekipa su potvrdili da su "dobili legititmitet naroda za stvaranje i upravljanje institucijama na Kosovu", isticuci neretko da su za njihovo odrzavanje imali "pristanak" medjunarodnog faktora. Nastojanja grupe americkih kongresmena da doputuje na Kosovo u vreme kada su se izbori trebali odrzati i sprecavanje da kroce na tlo ovog regiona od strane srpskih vlasti, ocenjeni su kao "legitimisanje znacaja ovih izbora za sudbinu Kosova". Ovdasnje novine su cak citirale americke izvore prenoseci misljenja zvanicnika SAD da su "rezultati izbora bili refleksija aktivnosti specijalnog americkog emisara za Balkan Roberta Gelbarda za kako se kaze "prestrojavanje Albanaca pro Rugove i moderiranih demokratskih albanskih snaga".

Za albanske subjekte koji su se odazvali izborima, rezultati su oznacavali izraz "opredeljenja kosovskih Albanaca za ostvarivanje nezavisnost". Za one koji nisu izasli, izbori su bili samo "farsa" koja je "obezbedila klan dr. Ibrahima Rugove", ali istovremeno oni su i "stvorili mogucnost da rezim ne sprecavajuci njihovo odrzavanje, ove izbore iskoristi za dobijanje politickih poena". Za jedan deo, ovi izbori su stvorili nove odnose i medju inostranim faktorima u odnosu na Kosovo, sto se po njima "reflektovalo i u susretu Kontakt grupe u Bonu".

Medjutim, Rugova i njegovi saveznici nisu mnogo marili zbog protivnickih glasova, stalno se pozivajuci na "glas naroda i medjunarodnu podrsku". Samo nekoliko dana posle odrzanih izbora, Rugova je imenovao njegovu savetodavni grupu za pripemanje Platforme za razgovore sa srpskom stranom, i tim povodom sacinio je sveobuhvatnu listu". Medjutim i ona je bila "okadjena" od strane americkih prijatelja koji su ponovo potvrdili da "na Kosovu pobedjuju imena moderiranih politicara usled koje ostaju van igre marginalizovane grupe poput one koja sebe naziva OVK". U ovom kontekstu se ovde posmatraju i protekli izbori na Kosovu, koji su se odvijali u najtezim uslovima, a ipak ocenjeni kao "OK" i od stranih faktora. Proces marginalizacije "protivnickih" grupa, koje se ne slazu sa cutljivom i moderiranom politikom Rugove, zapoceo je ranije, na Trecoj izbornoj Skupstini DSK. Tada je "eliminisana" citava garnitura politicara koji su se smatrali najradikalnijom linijom u partiji, ali i citavog albanskog politickog pokreta na Kosovu. I otuda Skupstina Rugovinog DSK, kao da je otvorila put izborima od 22. marta, na kojima je definitivno dr. Rugova i njegova ekipa "zauzela" gotovo sva mesta u Parlamentu. Neki kazu da je upravo veoma uzani prostor bio je kljucan za omogucavanje potpune Rugovine pobede. Njegovi protivnici nisu imali mogucnosti ni da se oporave od prvog poraza, a ubrzo su zadobili i drugi udarac.

"Moderorane demokratske snage" dr. Rugove, kako ih je nazvao specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard, sada su na potezu. Nasuprot "sahovske" table, za kojom treba da sednu, vec sada se nalazi i sat koji precizno odborajava trajanje njihovih poteza. Politicka umetnost Rugove na unutrasnjem planu sada se vec nalazi pred novim iskusenjem gde njegovi protivnici nisu vise njegova krhtka "opozicija"...

AIM Pristina Gjeraqina TUHINA