VISE OD SLOGANA

Sarajevo Mar 27, 1998

Brcko, post festum

Banjaluka, 27. mart 1998. (AIM)

'Brcko Brcacima!' je slogan je koji je u protekle dvije godine gotovo do ludila dovodio gradjane manjeg bosanskohercegovackog entiteta. Ne zbog njihovog uvjerenja da Brcko ne bi trebalo da pripadne Brcacima, vec zbog toga sto je pomenuti slogan, lansiran iz krugova medjunarodne zajednice, u prekomjernoj upotrebi politickih krugova iz Federacije BiH implicirao kao iskljucivo arbitrazno rjesenje po kojem bi Brcko trebalo da bude izuzeto iz Republike Srpske. Kao da Brcko u Republici Srpskoj oznacava samo ekstremnu varijantu u kojoj Brcko nikada nece pripasti Brcacima!?

Isturanje slogana 'Brcko Brcacima' u kampanji federalnih vlasti, ali i opozicije, sa naglasavanjem nacela pravednosti kao presudnog faktora za izuzimanje ovog grada iz RS, pomalo podsjeca na famoznu parolu iz "slavnih" komunistickih vremena: "Fabrike radnicima, zemlja seljacima!". Naime, jednak je nivo nepravde i nepravicnosti koje realizacija oba ova slogana u odredjenom trenutku i pod odredjenim istorijskim uslovima uzrokuju, ili mogu da uzrokuju, iako nominalno tragaju upravo za pravdom i pravednoscu.

Dejton, to je danas vec sasvim jasno i nepopravljivim dejtonofilima, nije bas najpravednije rijesenje ni za koga u BiH, pa ni za medjunarodnu zajednicu koja ga je i nametnula. Traziti pravdu i pravednost za Brcko samo u slucaju njegovog izuzimanja iz RS i nije bas najpravednije u situaciji kada se adekvatna pravicnost ne moze traziti, na primjer za Drvar ili Petrovac. Ili, posmatrano opet iz prizme RS, zasto bi Brcko u RS pripadalo Brcacima manje nego sto, recimo, Sarajevo pripada Sarajlijama, a u sastavu je BiH? Na kraju krajeva, zasto bi entitetska pripadnost bila mjera pravicnosti, ako vec oba entiteta pripadaju jednoj te istoj BiH.

Sada kada se slegla posvemasnja politicka prasina oko Brckog (barem na odredjeno vrijeme) o Brckom bi valjalo razmisliti ne na do sada praktikovani paroloski nacin, vec na nacin koji ce sustinski i konacno razrijesiti probleme grada na Savi. Ako su Srbi, istina tesko i bolno, konacno prihvatili cinjenicu da, bez obzira kome ce ovaj grad konacno pripasti, nece biti mnogo toga od famozne Arkanove parole: "Brcko je srpsko i ostace srpsko", bice dobro da i oni koji forsiraju slogan "Brcko Brcacima", sa stvarnim znacenjem - Brcko van RS, konacno shvate da je cio problem Brckog i Brcaka u obezbjedjivanju istinski demokratskog drustva, a ne u ostvarivanju puke politicke ili teritorijalne kontrole.

Brcko zaista jeste politicki problem i politicko pitanje, jer na ovim prostorima i mnogo beznacajnija pitanja obavezno dobijaju politicke konotacije. Arbitrazni proces za Brcko, zapravo je od samog pocetka bio postavljen kao politicki problem, ali ne u smislu zatomljavanja necijih politicko-teritorijalnih apetita, vec kao svojevrstan lakmus demokratskog napretka drustva deformisanog stravicnim ratnim sukobom i retrogradnih rezima izoblicenih u mrznji prema svemu sto ne pripada iskljucivo njima.

Sada, kada Brcko za odredjeno vrijeme vise nece biti "top story", kada je od posvemasnjeg politickog i drugog zamesateljstva u Brckom ostala jos samo neizvjesnost njegovih zitelja, valjalo bi se suociti sa jednogodisnjom mogucnoscu za postavljanje Brckog u pripadajuce mu okvire. Gledajuci cinjenicama u oci, valjalo bi da i federalna strana uvazi cinjenicu da bez Brckog Republika Srpska nije onakva kakva je definisana u Dejtonu, i da u tom slucaju i Bosna i Hercegovina dobija drugacije, najbolje receno - nejasno i problematicno oblicje. Stoga bi cinjenica da Republika Srpska bez Brckog vise nije cjelovit entitet vec dvodijelna nedefinisana teritorija, sto naprosto priziva redefinisanje njenog statusa u svakom pogledu, trebalo da ima jacu snago od proste i, zasto ne reci, potpuno neutemeljene tvrdnje da ce Brcko pripasti Brcacima samo ako se "istjera" iz Republike Srpske, te da ce to rijesenje zadovoljiti kriterijume istorijske pravde i pravicnosti.

Ako je parola "Brcko Brcacima" (u prevodu - Brcko van RS) do prije dva mjeseca na neki nacin i mogla da se razumije, prije svega kao izraz otpora bosnjackog korpusa prema rezimu na koga su svalili apsolutnu krivicu za prezivljene ratne strahote, onda je izborom novih vlasti RS koje su (barem se tako moze zakljuciti citajuci novine i gledajuci TV) dobile nepodijeljenu svjetsku podrsku i epitet prodemokratskih, nestao i razlog opsteg federalnog nepovjerenja prema Brckom, kao sastavnom i neodvojivom dijelu RS. Insistiranje na "istjerivanju" grada na Savi iz RS i na ovogodisnjem arbitraznom saslusanju ima sasvim prepoznatljive dnevno-politicke ciljeve, ali, bogami, i sve ociglednije antidejtonske konotacije.

Ona, zapravo, oznacava nepovjerenje i nipodastavanje, ne karaktera vlasti u RS, vec same Republike Srpske, kao ustavno definisanog drzavno-politickog entiteta u okviru BiH. Drugim rijecima, takav stav pomalo lici na prokopavanje pacovskih kanala kroz RS, koji bi u politickom i teritorijalnom smislu trebalo da je uruse. U tom slucaju, ocigledno, ni BiH ne bi bila ono sto je od Dejtona na ovamo, sto opet implicira zakljucak da oni koji na tome insistiraju nisu samo protiv RS, vec i protiv BiH (barem onakve kakva je definisana u Dejtonu).

Do raspetljavanja brcanskog Gordijevog cvora ostalo je jos desetak mjeseci. Da bi se doslo do rjesenja koje nece povrijediti ni pravdu ni pravicnost, potrebno je ocigledno da se politicke strasti smire, da se iz rukava ne potezu nikakve ostavke, niti prijetnje za uskracivanje politicke podrske, da se o Brckom razmisli na sasvim pragmatican i zivotan nacin. Potrebno je, dakle, da Brcko preraste motive prizemne dnevno-politicke upotrebe i dobije karakter istinskog demokratskog pitanja. Jer, samo na taj nacin ce Brcko, koje je postalo politicki problem, opet dobiti karakter i status koji mu jedino i pripada - mjesta u kojem ljudi jednostavno mogu da zive.

U desetomjesecnom interregnumu moze se razmisljati i o sloganima s kojima ce se krenuti ka narednoj arbitraznoj sesiji. Ako su nam parole i slogani, nakon svega sto se na ovim prostorima desilo jos uvije potrebni, onda bi, cini se, najzivotniji, najpotrebniji i najprakticniji bio: "Brcko - konacno!". Jer, samo ce konacna arbitrazna odluka od Brckog kao "politickog slucaja" naciniti mjesto u kome se moze pristojno zivjeti.

Goran Mihajlovic (AIM)