STA ZNA HASANOVIC

Sarajevo Mar 26, 1998

POLICIJA SRJ UHAPSILA DIREKTORA BH GASA

AIM, SARAJEVO, 26.3.1998. Jugoslovenska policija je 17. marta ove godine, na granicnom prijelazu Sid, uhapsila Mirsada Hasanovica, finansijskog direktora preduzeca BH Gas. Mada jos nema zvanicne potvrde o ovom hapsenju, Hasanoviceva porodica je uspjela, preko privatnog advokata, saznati da se nalazi u beogradskom zatvoru i pojedine navode optuznice, zbog koje je i pritvoren. Za sada se samo zna da je nalog za hapsenje izdat zbog sumnje da je Mirsad Hasanovic, u vrijeme kada je bio finansijski direktor Fabrike glinice u Zvorniku, zloupotrijebio sluzbeni polozaj. U optuznici se dalje navodi da se osnovano sumnja da je dio deviznih sredstava BH Gasa koji je bio na racunu Kreditne banke, po Hasanovicevom nalogu, prebacen na racun privatne firme u Bec. Hasanovic je osumnjicen da je, zajedno sa predstavnikom becke firme, prisvojio dio tog novca.

Navodi u optuznici imaju dosta nejasnoca i nelogicnosti poput termina BH Gas, jer firma pod tim nazivom nije postojala prije rata, te neprecizne formulacije oko navodne veze izmedju Dusana Trivkovica, nekadasnjeg rukovodioca Kreditne banke u Novom Beogradu i Mirsada Hasanovica, kao i nacina na koji su se nasli u istom predmetu, a radi se o dvije firme, o dva predstavnika, iz dvije drzave!

Hasanovic je, zajedno sa jos cetvoricom clanova delegacije FBiH, krenuo na pregovore u Beograd, gdje se razgovaralo o transportu prirodnog gasa za BiH, preko Jugoslavije.

  • Dosli smo na granicu kao i svi ostali. Procedura vadjenja viza traje oko jedan sat. Kada smo to obavili, otisli smo pokazati pasose, sve po propisima. Medjutim, tada je carinik rekao da Hasanovic ponese torbu i udje u carinske prostorije na pregled. I dalje nismo nista posumnjali, mislili smo da je rutinska kontrola prtljage. Medjutim, taj "pregled torbe" je potrajao. Nakon skoro sat, ugledali smo kako izvode Hasanovica s lisicama na rukama. Jedan od njih nosio je njegovu torbu. Posao sam prema njima pitajuci sta se desava, pokusavsi objasniti da je on nas covjek, da smo zvanicna delegacija, da nas cekaju poslovni partneri u Novom Sadu i da je zacijelo u pitanju greska. Medjutim, policajac me presjekao rijecima da ne prilazim i da ne stvaram sebi probleme, da za Hasanovicem postoji potjernica. Kazao je da mi ostali mozemo ici tamo gdje smo posli. To sto se dogodilo van je svakog razuma. Kakva je to drzava? Medjutim, iz ovoga je vidljivo da oni na carinama imaju nekakve svoje spiskove na osnovu kojih pregledaju pomno svaki pasos - prisjeca se direktor Hadzidedic, konstatujuci da se Hasanovic vjerovatno nalazio na nekom takvom spisku.

Osim direktora Hadzidedica, skoro niko vise nije reagovao. Posto BiH nema diplomatske odnose sa Jugoslavijom, preko Ureda visokog predstavnika upuceni su prosvjedi vlastima u Beogradu. Do dana danasnjeg na njih nije odogvoreno. Reagovao je i Hasan Muratovic, novi bh. ambasador u Hrvatskoj, koji je uputio protesno pismo svom kolegi Veljku Knezevicu, jugoslovenskom ambasadoru u Zagrebu. Sve je ostalo na obecanju da ce se slucaj istraziti i dati odgovor.

  • Preko nasih poslovnih partnera, intervenisao sam kako bismo saznali sta je sa Hasanovicem. Povratna informacija od Milana Djakovica, direktora naftne industrije Srbije, glasila je da je Mirsad Hasanovic ziv i zdrav. To je najbitnije, a dalje cemo poduzimati sve korake kako bi se Hasanovic pustio na slobodu. Prema informaciji koju sam dobio od Djakovica, uhapsen je na osnovu krivicne potjernice Suda u Beogradu. Medjutim, o cemu se konkretno radi jos se ne zna.

Ocekujemo od nase drzave da poduzme sve mjere kako bi Hasanovic bio pusten. Jer, bez obzira sto nemamo diplomatske odnose uspostavljene sa SRJ, treba svim dostupnim kanalima intervenisati. Mirsad Hasanovic je castan i posten covjek i ne treba dozvoliti da u zatvoru sjedi sat duze nego sto mora - rekao je Husein Hadzidedic, generalni direktor BH Gasa.

Mada je samo mogao nagadjati zasto bi Hasanovic mogao biti interesantan beogradskim vlastima, on smatra da je razlog njegovog hapsenja smijesan, jer "Mirsad Hasanovic nikada nije bio na prostorima SRJ ovakve kakva jest, a jos manje je tamo mogao pociniti nekakvo krivicno djelo zbog kojeg bi postojala krivicna potjernica na beogradskom sudu".

Od nekoliko verzija eventualnog razloga hapsenja Mirsada Hasanovica, nekako je najbliza isitini ona po kojoj je on postao opasan po vlasti u Beogradu, jer bi mogao biti krunski svjedok o ucescu JNA u zlocinima pocinjenim na podrucju Zvornika, gdje je zivio i radio prije rata. Hasanovic je dugo godina bio zatocen u srpskom logoru Karakaj. Sve ono sto je Hasanovic vidio i dozivio u karakajskom logoru, svjedocanstvo je zbog kojeg beogradske, ali i paljanske vlasti, nisu mogle mirno spavati. Pomenuti spisak je samo potvrda ove pretpostavke, a kada im je Hasanovic vec dosao u ruke, nisu mogli propustiti priliku da ga i uhapse. Svoja logoraska iskustva kao i svjedocenja o masovnim likvdacijam Bosnjaka u Zvorniku, Hasanovic je, na devet kucanih strana, poslao u Haag. On je, inace, jedan od rijetkih prezivjelih Zvornicana koji su bili uhapseni pocetkom agresije na BiH.

Druga verzija, vezana je za funkciju koju je Hasanovic obavljao prije rata u zvornickom Aluminijskom kombinatu "Glinica Birac". Kao finansijski direktor jednog od najperspektivnijih prijeratnih bosanskohercegovackih preduzeca, Hasanovic je vjerovatno znao mnoge detalje. Posebno kada se uzmu u obzir nagadjanja da je Jefto Subotic, i danas aktuelni direktor "Glinice", jedan od glavnih sponzora SDS-a.

Prema nekim informacijama, Subotic je na veliku stetu svoga preduzeca potpisao ugovor sa beogradskim institutom "Kiril Savic". Ugovor je bio vise nego nepovoljan, jer se na osnovu njega
odlijevaju velika sredstava u Srbiju. Evidentno je da vlasti u Srbiji imaju dosta razloga za strahovanje od Hasnovica, a to potvdjuje tajnovitost kojom je prekriveno hapsenje i zadrzavanje u zatvoru rukovodioca BH Gasa. Uprava zatvora Okruznog suda u Beogradu odobrila je posjet advokata Mirsadu Hasanovicu. Nakon ovog posjeta, sve je izglednije da ce Hasanovic ipak biti pusten. Prema rijecima Hasanovicevog advokata sudski organi SRJ su kazali da je hapsenje bilo greska i da ce Hasnovic uskoro biti pusten.

Da li se ovdje stvarno radi o gresci, tesko je povjerovati a sumnjivi su i motivi eventualnog pustanja Hasanovica na slobodu.

Eldin KARIC (AIM, Sarajevo)