PONAVLJA SE DRENICA?!

Pristina Mar 24, 1998

Na Kosovu, posle kraceg zatisja ponovo zrtve. Zvanicno se prenosi da je poginuo jedan policajac Miodrag Otovic, a da je njegov kolega Slobadan Jokic tesko ranjen. Neki inostrani mediji prenose da su jos dva policajca ranjena, ali da se nalaze van zivotne opasnosti. Albanski izvori, s druge strane, prenose jos uvek nepotvrdjenu informaciju da je zivot izgubilo najmanje cetiri Albanaca. Do ovog, neki izvori tvrde medjusobnog oruzanog incidenta, doslo je kako navodi Informativna sluzba MUP-a Srbije kada je njena patropla koja je obavljala redovnu duznost bila napadnuta iz zasede iz automatskog oruzja i rucnim minobacacima u selu Dubrava u opstini Decane. Reagujuci na kako se karakterise u ovom saopstenju teroristicki napad, pripadnici Ministarstva unutrasnjih poslova preduzeli su energicne mere i uhvatili jednog clana kako se navodi teroristicke bande, koji je prenosi se rekao da je jedan njen deo ubacen iz Albanije.

Informativni centar Kosova, medjutim, istice da su u prepodnevnim satima primeceni pokreti jakih policijskih snaga iz Djakovice, Peci i Decana prema selima Glodjane, Gramicelj i Dubrava. Ovaj informativni centar pozivajuci se na svoje izvore sa terena javlja da je u selu Glodjane zapaljeno nekoliko kuca, medju kojima je do temelja srusena izvesnog Iljmi Haradinaja. Populacija iz ovog kraja i okolnih sela napusta svoje kuce i trazi utociste u drugim selima ove opstine, kaze se u ovoj informaciji, a kako se veceras saznaje od strane inostranih novinara koji su se zadesili u blizini ovog regiona "selo Glodjane je potpuno prazno". Inace, u selu Donje Prekaze, u kojem je izvrsena, kako je policija naziva, antiteroristicka akcija pocetkom marta meseca, do danas niko vise od tamosnjih mestana ne zivi, a svedoci tvrde da je pod stalnom prismotrom snajperista.

U svojoj centralnoj informativnoj emisiji RTS je konstatovao da "do danasnjeg incidenta nije doslo slucajno", pred zasedanje Kontakt grupe, u trenutku kada je postignut dogovor o normalizovanju obrazovanja na Kosovu i kada se ocekuje da vise puta ponudjeni dijalog predstavnika, kako se obavestava javnost, srpske Vlade i parlamentarnih stranaka prihvate i lideri albanskih politickih partija, jer je cilj, komentarisano je dalje, da se medjunarodnoj javnosti predstavi da je stanje na Kosovu nestabilno. Da to potvrde, kaze se u komentaru RTS-a nasle su se toboz slucajno brojne televizijske ekipe onih zemalja koje prednjace u, tvrdi se, antisrpskoj propagandi. Moze se ocekivati da ce u etar krenuti brojne slike nekakvih izbeglica navodno ugrozenih Albanaca sa tog podrucja, receno je u komentaru RTS.

Inace, do glavnog grada Kosova, zbog otezane komunikacije sa rizicnim regionom, nema novijih i preciznijih informacija o tamosnjim desavanjima. Prema lokalnom pododboru za zastitu ljudskih prava, danas je bilo pucnjave i kako se tvrdi granatiranja i u drenickim selima Vojnik i Broje, a kako je prenela lokalna Radio Pristina oko 14 sati i 30 minuta dogodio se jos jedan, kaze se, teroristicki napad na policijsku patrolu na putu kod sela Kijevo (put Pristina- Pec), ali da zrtava nije bilo. Neki izvori potvrdjuju da se bas u to vreme, na mestu dogadjaja nasla i TV Rojters i da je to zabelezila svojom kamerom. Do ponoci, medjutim, MUP Srbije nije povodom ovog slucaja izdao saopstenje.

Na danasnjoj sednici predsednistva Demokratskog saveza Kosova osudjen je, kako se navodi, brutalan napad policijskih snaga Srbije koji je danas usmeren na sela decanske opstine. "Ovo je nastavak napada i terora koji vrsi Srbija protiv nezasticene populacije Kosova, a koja je izazvala velike masakre u Donjem Prekazu i drugim drenickim selima koja su jos uvek pod opsadom", podvuceno je na ovom sastanku i da ovaj napad ima za cilj "masakr i etnicko ciscenje Kosova od strane rezima u Srbiji", ocenjeno je na sednici predsednistva Demokratskog saveza Kosova.

K R A J