Pitanje vam nije tacno!

Sarajevo Mar 11, 1998

Novinarstvo ocima sarajevskih politicara

Sarajevo, 11.03.98. (AIM) - Dva demantija koja su stigla u redakciju Alternativne informativne mreze u posljednjih mjesec dana pokazuju da je odnos prema novinarima, slobodi pisane rijeci i medijima vrlo slican u politickim strukturama na vlasti ali i nekima iz opozicijskog bloka - ako vec ne mislite kao politicari onda ni po koju cijenu ne smijete postavljati pitanja koja se njima ne svidjaju ili koja su kompromitirajuca. U protivnom dobicete "lekciju iz novinarstva" kako ga oni zamisljaju, ili biti proglazeni tendencioznim pa cak i nenormalnim!

No, idemo redom. Prica prva: Prije mjesec dana na press konferenciji u Muslimansko-bosnjackoj organizaciji rijec je bila o dogovorima postignutim na medjunarodnoj Konferenciji o Sarajevu i mogucnostima realizacije, odnosno povratka izbjeglica. Predsjednik GO pomenute stranke, Mujo Kafedzic govorio je da ce sigurno biti veliki broj opstrukcija i to posebno iz struktura vlasti koje i same sjede u tudjim stanovima. Zamoljen da prokomentarise tvrdnju guvernera Sarajevskog kantona Midhata Haracica, sa presa SDA, o tome kako ce zakljucke Konferenciji biti tesko realizovati jer nedostaju velike sume novca, Kafedzic je sa svojim saradnikom ustvrdio kako je i sam Haracic stanuje u tudjem stanu - tacnije stanu bivseg predsjednika opstine Centar, gospodina Blagojevica. Nakon plasiranja informacije AIM-a s ove pres konferencije osvanuli su demantiji i to redom: prvo Kafedzic tvrdi da to nije rekao on, nego njegov saradnik, potom prozvani saradnik kaze da on to jeste rekao, ali ne na osnovu provjerene informacije, potom se u medijima javljaju "Haraciceve komsije" tvrdeci da je takva informacija neistinita, e da bi na kraju i "Haracicev kabinet", kao i sam Kafedzic podjelili novinarima AIM-a "lekcije iz novinarstva" u kojima se tvrdi da pisu neistinito i tendenciozno, a medije koje koriste izbvjestaje AIM-a pozvali da na pressove salju vlastite nivinare, a ne da koriste agenciju. Haracicev je kabinet cak pisanje AIM-a nazvao "tendencioznim i neprijateljskim" samo zato sto je novinarka AIM-a vijerno prenijela sve navode sa sporne konferencije za novinare dok su rezimski mediji, naravno, dio o Haracicevom stanu uredno isjekli iz svog izvjestaja. Dakle, problem je u AIM-u sto ne prihvata autocenzuru i ne siti stranku na vlasti, a ne stambena politika koja se u Sarajevu vodila i po babu i po sticevima...

Prica druga: prije dvije nedjelje pres konferenciju Socijaldemokratske partije BiH iskoristili smo da provjerimo saznanja AIM-a o tome kako su tuzlanski i velikokladuski Gradski odbori ove partije istupili iz nje kako bi se pridruzili Inicijativnom odboru za formiranje nove stranke - Socijaldemokrati BiH, inace promoviranom u Tuzli od strane grupe intelektualaca sa Ivanom Lovrenovicem i Zdravkom Grebom na celu, te Selimom Beslagicem (UBSD) i Miletom Marcetom (Stranka Drvarcana). Jedan od potpredsjednika SDP BiH koji je govorio na pomenutom pressu, Bogic Bogicevic, kazao je da u SDP-u nemaju nikakvih saznanja o takvim inicijativama sto je AIM i citirao u svom izvjestaju. Nekoliko dana kasnije u redakciju AIM-a, ali i druge sarajevske medije stise saopstenje iz SDP u kome se nakon prepricane vijesti s te pres konferencije, zapravo demantira novinarsko pitanje (!?), te istovremeno u iznosi i teza kako se u "medijima, kontinuirano plasira teza o unutrasnjem rascjepu unutar SDP BiH i to kao smisljeno nanosenje stete SDP BiH". Saopstenje GO SDP prati i pismo organizacije ove stranke iz Velike Kladuse u kome, pored ponovnog demnatija pitanja, stoji i ovo: "Na kraju moramo istaci da nas zaista iznenadjuje danasnje nenormalno ponasanje novinarke AIM-a imajuci u vidu da nasa Opstinska organizacija i njeno rukovodstvo nije imalo nikakve kontakte sa drugim politickim strankama, niti da se javno oglasavala o neuspjelom pokusaju ujedinjenja nase Pertije i UBSD". Po SDP-u je, dakle, nenormalno pitati na pres konferencijama nesto sto se ovoj partiji ne svidja, jer u protivnom slijedi do sada rijedak vid demantija u zurnalizmu - Vase pitanje nije dobro!
Sta bi tek bilo da je novinar napravio vijest po saznanjima koja ima, a ne javno upitao na pres konferenciji koja se u takve svrhe valjda i organizuje!?

Nakon ovog smo, na danasnjoj konferenciji, sada drugog potpredsjednika SDP, Gradimira Gojera, zamolili da nam prokomentarise ovakve stavove SDP BiH Velika Kladusa i sta to znaci da se novinarka ponasa nenormalno ako postavlja pitanje koje je zanima, kao i to kako to uopste moze znati covjek u Kladusi kada je pomenuti press odrzan u Sarajevu. Zanimalo nas je i to da li se to SDP BiH, bastineci kako vele tradiciju iz 1909., okrece ka najtamnijoj brazdi svoje baste - vremenu kada se nije smjelo drugacije misliti, a kamoli govoriti ili pitati naglas. Na ovo je Gojer odgovorio da za taj akt prvi put cuje od nas te da smatra da je ponajmanje na SDP BiH da ocjenju "ko se ponasa nenormalno, a ko normalno" i on se na kraju javno izvinavao nasoj novinarki u svoje i u ime partije. No, Svetozar Pudaric, u SDP BiH zaduzen za odnose sa medijima, nasoj je novininarki kazao da ako ju je nesto iz tog pisma povrijedilo, onda za to treba da odgovaraju oni iz Kladuse koji su napisali pismo!? O tome da se i Glavni odbor SDP oglasio demantirajuci, kako oni tvrde tvrdnju-pitanje AIM-a, nije bilo rijeci. No, i ovaj demantij moze uci u anale novinarstva ovog prostora po dobroj komunistickoj tradiciji "Zaustavite Rojter!" (kraj)

Rubina Cengic