A MITRE BI U NATO!

Skopje Mar 5, 1998

AIM Skopje, 05.03.1998

Skopski nezavisni "Dnevnik" donio je zanimljivu informaciju po kojoj ce oficiri makedonske armije sami sebi kupovati sluzbene pistolje. Navodno, drzava ce sasiti futrole, a nosioci "cvaraka" izdvojice ( mozda na rate) po nesto vise od 500 maraka kako bi se naoruzali sluzbenim "CZ-sedamdesetipeticama" ceske proizvodnje. Usput, za ove, citav kilogram teske, borbene ukrase morace priskrbiti uredne oruzne listove iz ministrastva unutrasnjih poslova, mada ih nece smjeti nositi izvan kasarne, niti ce moci, to sto su vlastitim novcem platili, preprodati dok su u aktivnoj sluzbi. Ovaj oficirski samodoprinos je zaista svojevrsni kuriozitet i pikanterija koja bi, da nije mnogo vaznijih stravi u vezi sa makedonskom vojskom, jamacno izazvala dosta polemike, barem izmedju profesionalnih vojnika i novinara sto su im vojska i odbrana uza specijalizacija.

Da problematicna popuna oficirskih futrola brzo padne u zaborav pobrinuo se penzionisani general Mitre Arsovski, clan Savjeta intelektualaca (!) opozicione VMRO-DPMNE, partije koju, sve su prilike ne bez razloga, sumnjice za nacionalizam. Veseli ce Mitre tako, na jednom od zasjedanja ovoga foruma od koga se inace ocekivalo da ce skinuti neke hipoteke sa partije, iznio jednu veoma cudnu koncepciju razvoja oruzanih snaga, ukoliko njegova partija osvoji vlast na jesenjim parlamentarnim izborima. Elem, predladje Arsovski, sadassnji naziv ARM (Armija Makedonije) nikako ne pristaje ovdasnjim oruzanim snagama i one bi se trebale zvati ni manje ni vise nego Nacionalna armija Makedonije. Po sadasnjoj koncepciji vojska sluzi drzavi, a razalovani general bi je na taj nacin dao narodu. Usput bi je znatno prosirio i modernizovao,a sedamdeset procenata sastava cinili bi profesionalni vojnici. Inace, sadasnju makedonsku odbranu, prema podacima objavljivanim u ovdasnjim medijima, cini nekih desetak hiljada vojnika, od kojih se oko osam hiljada regrutuje, a u slucaju rata planira se mobilizacija oko 100 000 rezervista. I sa ovako koncipiranom armijom Makedonija muku muci, buduci sa nekih 5,6 odsto koliko se iz budjeta izdvaja za odbrambene svrhe nije sposobna naoruzati svoje efektive u skladu sa savremenim standardima i odbrambenim potrebama. Valja napomenuti kako je ova drzava u stvaranju vlastite vojske poslije osamostaljivanja morala stratati "sa ledine", buduci je bivsa JNA kad se, prema slovu sporazuma Gligorov-Adjzic, odavde povlacila odnijela i odvukla doslovno sve, racunajuci i ugalj koji je bio namijenjen zagrijavanju kasarni i vojnih ustanova. Radi se, dakle, o armiji koja nema ni avijaciju, ni oklopna defanzivna oruzja, ni tesku artiljeriju i koja je, kao sto pocetak ove price sugerise, prisiljena i na komicne vojnicke samodorpinose. General koji je ocigledno navikao na drugacija drzavna bilansiranja kad je odbrana u pitanju, dakle, ne razmislja odakle bi se to moglo namaci nekoliko puta vise novca za prekonocnu modernizaciju i znacajno povecanje, posebno profesionalnih efektiva. Ali, na jesen su izbori i nije nikakvo cudo da se narodu obecavaju cuda. Do ovoga trenutka citava koncepcija Arsovskog i podlijeze, makar iskrivljenoj, ali ipak nekoj logici.Medjutim, tu nije i kraj.

Bez ikakve rezerve Arsovski trazi da se armiji prosire ingerencije i na unutrasnje poslove. Navodno, tamo gdje policija nije sposobna da zavrsi posao, vojska uskace po automatizmu, a onda general Mitre koji se ocigledno vidi na njenom celu, na trenutak prekine svoja strateska razmisljanja, dodijeli ekspedicionistickom zapovjedniku neki orden i uvece unucima prica o svojim ratnim podvizima. Jedna mala ekskurzija u blisku proslost omogucice da se podsjetimo kako je general Mitre Arsovski bio prvi nacelnik Generalstaba u samostalnoj Makedoniji i kako je samo poslije nekoliko mjeseci komandovanja otpusten iz vojne sluzbe upravo zato sto je zagovarao slicnu koncepciju, po kojoj civilne vlasti ne trebaju biti nadredjene oficirima. Model, naravno, nije originalan ali je makedonska vlast odmah na startu odbila ovu "banana-koncepciju", jer je procijenila kako joj za razliku od Kolumbije, na primjer, nije potrebna vojska koja ce intervenisati protiv nezadovoljnih "tutunoberaca".

Jos jedan pogled unazad, pak, podsjetice da je makedonska policija poslednje dvije-tri godine bila u prilikama koje Arsovski "prizeljkuje" samo kad se sukobljavala sa albanskim demonstrantima u Tetovu, a u vezi sa nepriznatim Univerzitetom na albanskom, te ljetos kad je skidana albanska nacionalna zastava sa vijesnice u Gostivaru. Oba puta je, na zalost, pala krv, ali se policija pokazala dovoljnom. Za sada nema indicija da bi se ovakvi sukobi mogli ponoviti u drastisnijoj formi, ukoliko VMRO-ov intelektualni slag ne raspolaze nekim, siroj javnosti nepoznatim, informacijama. Da oko svega ne bi bilo nikakve dileme pobrinuo se jedan drugi intelektualni savjetnik ove partije, univerzitetski nastavnik Borivoje Mihajlovski. Taj je, sa svoje strane, istom prilikom rekao kako se "ne moze ocekivati lojalnost od vojske koja u svojim redovima ima Albance i Kosovare". Naizgled nezgrapni naziv "Nacionalna armija Makedonije" koji nudi Arsovski, Mihajlovski puni istinskim smislom.

Makedonska javnost je naprosto osupnuta odbrambenim projekcijama dvojca Arsovski-Mihajlovski. Od njih se ogradjuje cak i partijsko rukovodstvo, ali neprijatni vjetar je pusten, pa se sve ovo moze posmatrati tek kao postidjeno dizanje jorgana. Dok se, sa manje ili vise entuzijazma, politicki predstavnici dvaju najvecih etnosa u Makedoniji trude ne bi li nasli optimalne modalitete za zajednicki zivot pod istom kapom, nimalo beznacajni i bezuticajni intelektualci se, eto, javno zalazu za stvaranje etnicki ciste vojske koja bi imala zadacu da "pacificira" etnicke nemire. Da li se pri tome razmislja kako bi se, u nekoj radikalnoj situaciji, mogla formirati i paralelna vojska onoga drugoga etnosa i da li bi u takvim uslovima Makedonija ostala jedinstvena drzava. Ili,pak, Nacionalna armija Makedonije, dugorocno ima za cilj da odgovori opasnostima koje navodno prijete od demografskog buma u albanskoj populaciji. Lider jedne druge makedonske partije slicnog svjetonazora obecao je nedavno kako ce od evropskih institucija traziti da kontrolisu natalitet kod Albanaca, jer ce oni navodno uskoro naopacke okrenuti demografsku kartu Makedonije. Dakle, ako se Evropa ne pokaze efikasnom, moglo bi se desiti da Makedonci u vlastitoj drzavi postanu manjina. U tom bi slucaju Nacionalna armija dobro dosla da drzi u pokornosti "one druge". Taj smo film, naravno, vec gledali. Citava prica ima jos nekih smijesnih detalja, kao onaj da "nova" odbrambena koncepcija Makedoniju mnogo kracim putem vodi u NATO.

Maticna je partija, uplasena od javnosti, ono sto su rekli Arsovski i Mihajlovski odmah proglasila njihovim licnim stavovima. Razalovani general i sam tako tvrdi, a Mihajlovski pokusava dokazati da je pogresno shvacen. Na zalost, generali i univerzitetski nastavnici ne padaju sa grana. U Makedoniji, opet na zalost, ima dovoljno usiju sto su se sirom otvorile na njihove rijeci i ociju sto su zaiskrile suzom radosnicom.

AIM SKOPJE

BUDO VUKOBRAT