ZRTVA PIJUNA

Zagreb Mar 4, 1998

AIM, ZAGREB, 4.3.1998. "Svjestan sam velike odgovornosti koju preuzimam, posebice nakon iznimno uspijesna mandata moje prethodnice Ljilje Vokic koja je uspijesno prebrodila tesko razdoblje hrvatskog skolstva. Uvesti novi koncept udzbenika i reintegrirati skolstvo u Podunavlju nije bila laka zadaca. Ljilja Vokic ju je obavila uz mnogo zalaganja i na opce zadovoljstvo, a za mene je osobno velika cast doci na njeno mjesto". Ovako je nakon ostavke dosadasnje ministrice svoje imenovanje prokomentirao Bozidar Pugelnik, kojem je sa njegovom prethodnicom zajednicko jos i to sto je potpuni prosvjetni anonimus i sto u ministarsku fotelju dolazi iz samo premijeru Matesi, ili predsjedniku Tudjmanu znanih razloga. Naime, zasto je Ljilja Vokic bila prisiljena dati ostavku, a toliko je razocarana da je napustila i HDZ, ako novi Vokic tvrdi da ce iza Vokicke biti Vokic? Bivsa ministrica u protekle tri i pol godine tako je dobro radila - tvrdi njen nasljednik, inace magistar lingvistickih znanosti i HDZ-ov zastupnik u Zupanijskom domu Sabora - da to treba samo nastaviti.

A ako je Pugelnik i imao namjeru biti kavalirom ipak je pretjerao, jer Ljilja Vokic, ta tvrda Hercegovka i majka cetvero djece, koja se na politickom nebu pojavila ni od kuda, osim mozda po tome sto joj je djevojacko prezime Skegro, evidentno je natjerana na odlazak i spada u citav niz potrosenih vojnika Partije koji su svoje dali, a onda poceli smetati. Dojam je da je gospodja Vokic, koja se inace proslavila svojim izjavama da uvijek ustaje kada muskarac ulazi u prostoriju, naredbom da nastavnice i profesorice ne smiju nositi hlace, vec trebaju biti zenstvene i slicnim biserima s kamenjara, zapravo prva je zrtva Tudjmanovog Sabora HDZ-a i brojnih primjedbi sto ih je medjunarodna zajednica imala na mirnu reintegraciju Podunavlja. Prije nje iz slicnih razloga morao je otici Branimir Glavas, a kako najavljuje premijer Matesa cistki ce biti jos, iako navodno medjunarodna zajednica napuhava probleme. Njeno nerazumijevanje da Hrvatska mora postovati ono sto je potpisala, ma koliko se to njoj osobno ne svidjelo, bez obzira sto je do sada bezbroj puta pokazala svoju nekompetentnost, ovaj puta ju je stajalo ministarske fotelje. Ona sada uvrijedjeno izjavljuje: provodila sam drzavnu politku cak i onda kada se s njom nisam slagala. Vjerujemo joj, kao sto smo uvjereni da ce to ciniti i Pugelnik kojem je cast nasljediti nekoga kojeg je stranka tako ruzno i beskrupulozno otpisala.

Odlazak Ljilje Vokic, te ministra uprave Davorina Mlakara, pomocnika ministra za sport u ministarstvu prosvjete Mirka Novosela i imenovanje dr. Ljerke Mintas-Hodak ministricom za europske integracije zapravo su sitne kozmetike koje ne govore ni o kakvoj promjeni odnosa snaga, osim sto bi se eventualno moglo spekulirati nije li dodjela "evropskih integracija" potpredsjednici Mintas-Hodak donekle slabljenje pozicija njenoga kolege i ministra vanjskih poslova dr. Mate Granica?

Mlakar navodno odlazi u diplomaciju, a covjek je zaista zasluzio nagradu, jer tako je zdusno krsio zakon, kao u slucaju zagrebacke i rijecke krize, i toliko se uporno oglusivao o evropske zahtjeve i jacanju lokalne uprave i samouprave. Njegov nasljednik je Marijan Ramuscak, takodjer saborski zastupnik, nekadasnji zupan Medjimurse zupanije. Bio je pomocnik i zamjenik ministra uprave. I on spada u ono opce sivilo HDZ-ovaca sto niti smrde, niti mirisu.

Mirko Novosel odlucio se - kako je objasnio Matesa - za druge poslove (ovog je trenutka direktor nogometnog kluba "Croatija", sto je u hrvatskoj hijerarhiji mozda i vise nego li neko ministarsko mjesto), a naslijedit ce ga bivsi kosarkas Andro Knego. Kad smo vec kod ovog nekadasnjeg Novoselovog ucenika, a sadasnjeg privatnog poduzetnika, opet se ponovila za hrvatske prilike uobicajena prica. Prva izjava ovog poznatog kosarkaskog centra i osvajaca pet medalja sa svjetskih prvenstva i olimpijada glasila je: "O postavljenju jos nisam obavijesten. Istina navjestena mi je takva mogucnost, ali nista vise od toga. Cekam sluzbenu potvrdu i tek tada cu moci prokomentirati postavljanje". U medjuvremenu nitko i ne zna gdje je Knego.

I konacno novost je da je Lerki Mintas-Hodak dodijeljena i titula ministra za europske integracije, no nakon sto je Matesa objavio da se zapravo nece osnovati novo ministarstvo vec ce te poslove obavljati poseban ured, ostaje pitanje je li Ljerka Mintas-Hodak ministrica ili urednica, te gdje ce taj ured biti smjesten? Da li pri kabinetu dr. Mintas-Hodak ili mozda u Ministarstvu vanjskih poslova. Uz onu vec izrazenu sumnju nije li to pomalo i udarac Mati Granicu ostaje i pitanje sto ce zapravo biti stvarni posao ureda kojem predsjedava ministar?

Iako su sve ove promjene saopcene u subotu, pa se moglo ocekivati da ce se zbiti nesto dramaticno, novinari su bili razocarani, ali ipak su od premijera Matese dobili izravan odgovor na pitanje: da li je tocno da ce na nejgovo mjesto uskoro doci sadasnji guverner Narodne banke dr. Marko Skreb, kako je to bio najavio "Novi list", ali ponesto o tome napisali i "Vjesnik" i "Slobodna Dalmacija". Odgovor je bio kratak: Od toga nece biti nista.

Vec smo naucili da u Hrvatskoj demantije i ne treba uvijek uzimati ozbiljno i zdravo za gotovo, ali ovaj puta Matesi je za vjerovati da za sada od toga, ili neceg slicnog, nece biti nista. Hrvatska vlada ovog trenutka ima previse posla da polize sve ono sto je Tudjman izgovorio na Cetvrtom Saboru HDZ-a, da bi se netko usudio sada ici u nekave velike rezove. Ali to ne znaci da unutar HDZ-ovskih redova razne struje ne cekaju svoju priliku, pogotovo sto je sve aktualnije pitanje nasljednika Gojka Suska, a kako neki izvori govore ni tata se ne osjeca bas najbolje.

GOJKO MARINKOVIC