BUGARSKA I SRJ - NAJVECE TRZISTE ZA MAKEDONSKA UKRADENA VOZILA

Skopje Feb 27, 1998

AIM JUNIOR Skoplje

Pocetkom tranzicije u Makedoniji, drasticno se povecala stopa kriminala. Krivicna dela koja su ranije bila malobrojna ili koja uopste nisu bila zastupljena, dobila su velike razmere. Prema podacima Gradske uprave za unutrasnje poslove (GUUP) u Skoplju, kradja vozila je jedno od krivicnih dela koja u poslednjih nekoliko godina belezi znacajan porast.

Prema Krivicnom zakonu Republike Makedonije, oduzeto motorno vozilo se smatra ukradenim, mesec dana posle oduzimanja. Delo "oduzeto motorno vozilo" vazi za vozila oduzeta sa namerom da se upotrebe za voznju. Ako se oduzeto vozilo ne vrati u periodu od 30 dana ili ako je oduzeto sa namerom da se stekne protivpravna imovinska korist, vozilo se smatra ukradenim. Odnos izmedju oduzetih i ukradenih vozila u proseku je deset prema jedan ili na svakih deset oduzetih vozila jedno se smatra ukradenim.

Gradska uprava za unutrasnje poslove u Skoplju u januaru je registrovala 13 ukradenih motornih vozila. Najveci broj kradja se desio u opstinama Karpos i Kisela Voda. Lane je u Skoplju bilo ukradeno 106 vozila, najcesce tipa "Folksvagen", "BMV", "Mercedes" ili luksuzni dzipovi. "Kradje vrse dobro organizovane grupe sa jatacima u inostranstvu, a najveci broj ovih vozila zavrsava u SRJ i Bugarskoj", tvrdi Denco Naumovski, nacelnik u Sektoru za analitiku u GUUP - Skoplje.

  • Kradja vozila kod nas je nova pojava. U vecim razmerama se javila od pre pet - sest godina, a intenzitet oscilira u odredjenim periodima, u zavisnosti od prilika u susednim drzavama i mogucnostima za kradju. Najveci deo ukradenih vozila zavrsava u susednim zemljama, gde je lako izvaditi novu dokumentaciju. Ranije, ukradena vozila su se najvise prodavala u Bugarskoj i Albaniji, a cesto su zavrsavala i u Republici Srpskoj, gde se veoma lako dobijaju dokumenta. Sada, najveci broj ukradenih vozila ide u SRJ i Bugarsku, kaze Naumovski.

GUUP-Skoplje je lane registovala 106 kradja motornih vozila, od kojih 103 putnicka, dva kamiona i jedan motorcikl, a za 15 njih se zna kada su i ko ih je ukrao, no vozila nisu dostupna, buduci da su legalizovana u nekoj od susednih zemalja.

  • Pre nekoliko godina krali su poklopce rezervoara za gorivo i brave. Sada, zbog sistema kodiranog paljenja kradja ne moze da se izvede jednoistavnim alatom. Ipak, kradljivci se brzo prilagodjavaju novim uslovima. Grupe najcesce imaju kanale za prelazak drzavne granice i dobro poznaju policijsku operativu, a ponekada imaju saradnike i u drzavnoj sluzbi. Najcesce rade u sprezi sa strancima i za vozila obezbedjuju falsifikovane dokumente i registarske tablice. Ukradena vozila odvoze u susedne drzave gde ih njihovi jataci legalizuju i prodaju, kaze Naumovski. Cesto se desava da i iznajmljeno vozilo bude prodato u inostranstvu, a da potom bude prijavljeno kao ukradeno.

Da bi prikrili poreklo vozila, kradljivci ih cesto rasklapaju na delove ili na njima menjaju delove; najcesce se menja broj motora i sasije.

GUUP-Skoplje je prosle godine uhvatila grupu kradljivaca specijalizovanu za "Golf"-ove koji su u Skoplju ukrali oko 25 vozila. Kradljivci su odvozili vozila u garazu u selo Aracinovo, nadomak Skoplja, gde su ugradjivali delove jednog vozila na drugo, da bi izmesali brojeve motora i sasija. Da bi prikrili trag, oni su po nekoliko puta prodavali vozila za simbolicne cene, ponekada cak i za 1 500 - 2 500 DEM. Naumovski kaze da je to jedan od retkih primera da ukradena vozila nisu napustila zemlju.

Naumovski tvrdi da GUUP- Skoplje kod nas cesto otkriva vozila koja su ukradena u inostranstvu. Preko Interpola, ova vozila se vracaju u maticnu zemlju. No, zbog lose saradnje sa organima bezbednosti u susednim zemljama, gde zavrsava najveci broj ukradenih vozila u Makedoniji, vracanje nasih vozila iz susednih zemalja veoma je tesko.

AIM Skoplje Igor. K. ILIEVSKI