OSUDjEN JE UNUK TODORA ZIVKOVA

Sofia Feb 25, 1998

AIM Sofija, 25.02.1998

Todor Slavkov je jedini osudjeni iz familije bivseg komunistickog diktatora Todora Zivkova. 27-godisnji unuk bivseg generalnog sekretara Bugarske komunisticke partije (BKP) dobio je kaznu zatvora od godinu dana za silovanje. Nijedan od ostalih predmeta u kojima su okrivljeni bili bivsi prvi ili njegova rodbina nije resen kako je to trazilo tuzilastvo.

Todor Slavkov i dvojica njegovih prijatelja proglaseni su krivim za silovanje Mile Geseve 1988 godine. Slavkov - mladji je sin pokojne kceri Zivkova - Ljudmile i Ivana Slavkova, nekadasnjeg sefa Bugarske nacionalne televizije, a danas predsednika Bugarskog olimpijskog komiteta i Fudbalskog saveza. Nosi dedino ime - todor.

Posle skoro 8 godina istrage i skoro 2 godine sudjenja Slavkov je osudjen na godinu dana zatvora i odmah pusten na slobodu, jer je proveo iza resetaka istraznog zatvora 13 meseci, a prema bugarskom zakonodavstvu vreme provedeno u istraznom zatvoru smatra se izdrzavanjem kazne. Njegovi saucesnici - Madjar Zolt Hajdu i Bugarin Orlin Nozarov dobili su po tri godine zatvora, ali su obojica vec odavno van Bugarske i za sada im se ne moze uci u trag.

Sudjenje Todora Slavkova pretvorilo se u farsu koja je na reciti nacin demonstrirala pristrasnost tuzilastva i istrage, kategoricni su posmatraci.

Mila Geseva tvrdi da su je silovali 10 jula 1988 godine. U ono vreme ona se dobro znala sa Zoltom Hajduom, sinom madjarskog diplomate koji se skolovao u Bugarskoj. Zbog porodicnih problema pobegla je iz stana pa je zamolila Hajdua da je smesti u svom stanu. Prema Mili on je zeleo seksulani kontakt sa njom ali je ona odbila. Prema Zoltu seksualni kontakt je ostvaren prema uzajamnoj suglasnosti.

25 jula 1988 sef sofijskog Istraznog odelenja Vasil Dacev odbio je da pokrene istragu. Razlog je sto silovanje kako ga je devojka opisala ne odgovara medicinskom zakljucku. Islednici nisu bili sigurni da li su Miline povrede usled incidenta 8 jula ili usled silovanja u noci 10 jula, u kome su ucestvovali Slavkov, Hajdu i Nozarov.

Istraga je obnovljena nesto posle obaranja Zivkova 10 novembra 1989 godine. Oficioz BKP "Rabotnicesko delo" je 18 decembra iste godine objavio tekst pod naslovom "Zasto nije pokrenut predmet?". Njegov autor je islednik Janko Dimov koji je ponovo poceo da istrazuje slucaj da bi nekoliko godina kasnije izgubio zivot u nerazjasnenim okolnostima.

Kasnije je i vrhovni tuzilac Ivan Tatarcev, odmah posto je preuzeo taj polozaj, pokusao da osudi Slavkova. On je licno potpisao 4 zahteva za ekstradiciju Todora iz Svajcarske gde je studirao menadzment. Slavkov je vracen u Bugarsku 15 februara 1995 godine i bacen u istrazni zatvor. Druga dvojica nisu otkrivena ni dan danas. 8 marta 1996 Slavkov je pusten u kucni pritvor posle kaucije od 150.000 leva. Nesto manje od mesec dana posle toga pocelo je sudjenje. Ono je odlagano 10 puta zbog odsustva svedoka ili Geseve. Jedino je unuk Zivkova prisustvovao svim zasedanjima suda i jedino on stao je na optuzenicku klupu da bi cuo presude.

Odbrana Slavkova i njegovih drugara zasnovana je na nizu cudnih cinjenica u svedocenjima Geseve. U sudsko-medicinskoj ekspertizi datum svedocenja je ispravljen od 9 na 10 jul objasnjenjem da je to "tehnicka greska". Ima suseda koji su te noci culi zapomaganja, ima i drugih koji ne bi mogli da se tacno ste datuma, a ima i trecih koji nisu nista culi. Bez obzira sto su kontradiktorna, ta svedocenja su osnovni dokaz Geseve.

1993 godine zagonetno nestaju materijalni dokazi koji su bili u korist trojice mladica jer se na osnovu tih dokaza ne bi moglo zakljuciti da su pokusali silovanje. Mada Mila tvrdi da su to isto pokusali i prethodne noci, ali je ona uspela da pobegne kroz nekih prozor. Vlasnik stana objasnio je da je to potpuno nemoguce, a uvidjaj na licu mesta nije ostvaren.

Uprkos svemu tome Slavkov je osudjen i kao da je postao zrtveni jarac familije. Inace protiv njegovog dede - Todora Zivkova pokrenuta su dva predmeta - takozvani "Predmet br.1" za nezakonitu dodelu stanova i "Predmet br. 3" za nezakonito potpomaganje drzavnim sredstvima komunistickih partija u drugim zemljama. Bivsi prvi lezao je u zatvoru sasvim kratko zbog poodmaklih godina, a nedavno mu je ukinut i kucni pritvor u vili u luksuznoj setvrti "Bojana".

Zet Zivkova - Ivan Slavkov, Todorov otac, opravdan je u predmetu za proneveru sredstava Olimpiskog komiteta. Pre 2 nedelje je vrhovni tuzilac Tatarcev podneo zalbu na odluku pred Vrhovnim kasacionim sudom koji je vec jednom potvrdio nevinost olimpiskog bosa. Slavkov je opravdan i u predmetu za nezakonito posedovanje oruzja, ali ga je Vrhovni sud vratio na dalje istrazivanje. radi se o kolekciji od 2 pistolja, 6 pusaka i 203 metaka. Prema tuzilastvu onako kako ih je drzao, Slavkov je demonstrirao "svoju nedoseznost i nekaznjivost kao lice iz totalitarne piramide". U medjuvremenu osnovni dokazi su nestali posto je oruzje na misteriozan nacin pretopljeno. Sudsko gonjenje Ivana Slavkova dugo je predvidjalo i zabranu putovanja u inostrantsvo uprkos njegovim obavezama kao clana Medjunarodnog olimpijskog komiteta. U trenutku kada je tuzilac tatarcev ponovno pokrenuo predmet o finansijskoj proneveri u Bugarskom olimpiskom komitetu, Slavkov je u Naganu urucivao zlatnu medalju prvoj bugarskoj zampionki u zimskim olimpijskim igrama Ekaterini Dafovskoj.

AIM Sofija

GEORGI FILIPOV