UHAPSEN JOS JEDAN RATNI ZLOCINAC

Sarajevo Feb 13, 1998

Gopran Vasic, osumnjiceni za ubojstvo potpredsjednika Vlade BiH

AIM, SARAJEVO, 13.02.98. Policija Federacije BiH uhapsila je Gorana Vasica, Srbina osumnjicenog da je prije pet godina na srpskom vojnom punktu kod sarajevskog aerodroma ubio Hakiju Turajlica, tadasnjeg podpredsjednika Vlade RBiH. Grupa ekstremnih Srba, u odmazdu za ovu akciju federalne policije, otela je autobus UNHCR-a sa dvadesetak putnika koji su redovnom linijom isli iz Lukavice, pod srpskom kontrolom, u Sarajevo.

Zajedno sa Vasicem uhapsen je njegov zet Slavisa Lale koji je odmah vracen u RS. Koordiniranom akcijom policije oba entiteta i IPTF-a iste veceri pola sata prije ponoci svi putnici su oslobodjeni. Osumnjiceni za ubistvo Turajlica, Goran Vasic je zadrzan u Centralnom zatvoru u Sarajevu.

Prema nekim informacijama, federalni MUP je nakon visesedmicno pripremane akcije, uhapsio Vasica tako sto su ga namamili u Dobrinju ponudom o kupoprodaji kuce. Odmah nakon hapsenja oglasio se Aleksandar Ivanko, portparol UN-a koji je kazao da privodjenje Vasica ne predstavlja krsenje Rimskog pravila puta jer osumnjiceni odgovara za ubistvo. Jedina zamjerka federalnoj policiji koju je IPTF uputio povodom hapsenja Vasica odnosila se na prekoracenje upotrebe sile i koristenje dugih cijevi. Prema Ivankovim rijecima postoji video zapis akcije hapsenja i ustanovice se da li su ljudi koji su u njoj ucestvovali prekoracili ovlastenja.

Ovaj slucaj je preuzeo Sud Kantona Sarajevo i na zahtjev Mustafe Bisica, kantonalnog tuzioca vodi se istraga zbog "osnovane sumnje da je pocinio krivicno djelo ubistva na podmukao nacin". Dosije o dosadasnjoj istrazi i izjavama svjedoka u "slucaju Vasic" predat je tuzitelju Haaskog tribunala.

Prema rijecima Aleksandra Ivanka tuzitelj moze zatraziti da se slucaj dalje proslijedi Tribunalu, kako bi se na osnovu prilozenih podataka odlucilo ima li dovoljno dokaza za nastavak pravnog postupka na drzavnoj razini.

Istraga oko ubistva Hakije Turajlica traje vec duze vrijeme i mada tuzitelji kriju podatke i ime "svog" krunskog svjedoka na kojeg se stalno pozivaju, rekonstrukcijom dogadjaja moze se pretpostaviti dalji tok sudjenja Goranu Vasicu.

Uhapseni Goran Vasic (26), osumnjicen je da je 8.januara 1993. godine, na barikadi vojske bosanskih Srba u Kasindolskoj ulici, sa sedam hitaca iz vatrenog oruzja ubio Hakiju Turajlica, koji se nalazio u francuskom transporteru "renault" registarskih oznaka 6297.

Glavni svjedok ovog zlocina je francuski pukovnik Patrik Sartr, koji je bio medju najodgovornijim za obezbjedjenje transporta Hakije Turajlica od aerodroma do zgrade PTT inzinjeringa. Da li ce se on pojaviti na Kantonalnom sudu u Sarajevu, kao svjedok u eventualnom sudskom procesu protiv Gorana Vasica?

Nakon atentata na Hakiju Turajlica bilo je spekulacija da je Ured za civilne poslove pukovnika Sartra bio raspolozen prepustiti pukovnika nasim istraznim organima. Jasno, kao svjedoka. Sa druge strane, tih dana, vojni vrhovi UN trupa, navodno pod pritiskom generala Nambijara i Morijona, za to nisu htjeli ni da cuju. To bi, po njima, bio presedan da jednog oficira UN-a saslusava civilna policija. Pukovnik Sartr do danas nije svjedocio o ubistvu Hakije Turajlica, bar ne na sudu u Sarajevu. Pukovnik Sartr je u medjuvremenu postao general i nalazi se u sastavu trupa francuskih legionara negdje u Francuskoj Gvajani.

Komentarisuci ubistvo Turajlica, tadasnji ministar policije Jusuf Pusina kazao je da se radilo teroristickom aktu koji je bio dugo pripreman, a u cijoj je realizaciji ucestvovalo vise ljudi, te kako se ovo politicko ubistvo moze dovesti u vezu s nastojanjima agresora da destabilizuje privredni sistem BiH.

Petar Petric, tadasnji pomocnik ministra unutrasnjih poslova R BiH za sprjecavanje privrednog kriminala, izjavio je: "Motiv za ovo politicko ubistvo, mada se nastoji prikriti nekim prozaicnim razlozima, bez sumnje je odlijevanje velikog kapitala iz R BiH u agresorske ruke, o cemu raspolazemo odredjenim dokazima. To odlijevanje bh. kapitala pocelo je jos prije rata, a intenzivirano je s pojavom teskoca u novcanim tokovima. To se desavalo diljem svijeta. Jer, ne treba zaboraviti kako je "Energoinvest" privredni gigant kako u evropskim tako i u svjetskim okvirima."

U javnost je ipak dosla informacija da je bivsi "biznismen" godine i direktor "Biraca" iz Zvornika, Jefto Subotic, moguci narucilac ubistva Hakije Turajlica. Naime, Turajlic i Subotic su prije rata radili u "Energoinvestu". Turajlic je na neki nacin bio Suboticev nadredjeni. Nakon agresije, Subotic je presao na srpsku stranu. Koristeci svoje veze stecene u "Energoinvestu", u prvim danima i mjesecima agresije, uspio je znatna sredstva ovog preduzeca u svijetu, a posebno u istocnoj Evropi i Rusiji, prebaciti na svoje (tajne) racune, kao i na racune RS. Onda su profunkcionisale Turajliceve veze i sve pare koje je Jefto Subotic uzao, vjestim bankarskim radnjama, prebacene su na racune sarajevskog koncerna i Vlade R BiH. To, izgleda, Jefto Subotic nije mogao da oprosti bivsem sefu.

Dalja istraga je u toku. Advokata Borisu Stanica Sud je postavio za branioca Goranu Vasicu koji je pred sudom vec priznao ubistvo. Prema rijecima stanica Vasic do sada nije zatrazio drugog branioca.

Reakcije na hapsenje Vasica, u srpskom entitetu uglavnom se svode na zahtjev za izrucenje njihovim pravosudnim organima kako bi mu se tamo sudilo. Tim povodom oglasio se i novi premijer Vlade RS koji je ponovio taj zahtjev ali ipak jos nije bilo zvanicnih zahtjeva.

Sudija kantonalnog Suda, Ibrahim Hadzic, kazao je da mu nije poznat prijedlog ministra unutrasnjih poslova RS Milovana Stankovica da se Vasic preda vlastima RS, kako bi mu se tamo sudilo. Bar nema nikakvog zvanicnog zahtjeva.

  • Sudu nije dostavljen takav prijedlog - tvrdi Hadzic.

Pojavile su se i kalkulacije oko loseg zdravstvenog stanja Gorana Vasica. Navodno on je epilepticar i postojala je vjerovatnoca kako bi se njegova odbrana mogla zasnivati na neuracunljivosti. Sudija Hadzic je to samo prokmentarisao konstatacijom da je u pritvoru izmedju ostalog, predvidjena i lijecnicka pomoc.

Vjestak sudske medicine dr. Dragan Stanic kazao je da medicinska znanost poznaje nekoliko vrsta epilepsije, ali niti jedna pocinioca krivicnih djela ne spasava odgovornosti, kao ni izlaska pred sud. Ekspertiza klinike i tok nakon vjestacenja mogu dokazati da li je u trenutku izvrsenja krivicnog djela bio u epilepticnom napadu. Osim toga to se moze dokazati i prema iskazima svjedoka i nacinu izvrsenja krivicnog djela.

Hapsenje Vasica pokrenulo je vise bure medju onima koji imaju slicna zlodjela iza sebe, nego zvanicne institucije RS. Paljansko rukovodstvo na razne nacine pokusava iskoristiti stanovnike iz okolice Sarajeva pod kontrolom srpskih vlasti. Podizanje "Sarajevskog zida" u blizini mjesta hapsenja Gorana Vasica samo je dokaz da su sitne ribe mamac velikim.

Eldin Karic (AIM, SARAJEVO)