Nismo mi zastava da nas Westendorp crta

Sarajevo Feb 7, 1998

Stav SDP o ujedinjenju sa UBSD

Sarajevo, 07.02.98. (AIM) - Do ujedinjena Socijaldemokratske partije BiH i Unije bh. socijaldemokrata, po stavu Glavnog odbora SDP-a BiH, moze doci ukoliko UBSD prihvati uslove SDP-a BiH jer su, kako je rekao predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdzija "jedini ozbiljni prijedlozi, to je most medju nama", dodajuci da je prijedlog UBSD o ujedinjenju nudjenje koraka naprijed sa obje strane u trenutku kada se svi nalaze na rubu ambisa.

No, SDP BiH izmedju ostalog ne prihvata promjenu imena, vec trazi da se nova stranka zove SDP, a istovremeno insistira da se Kongres ujedinjenja konstituise prema kriterijima izbornih rezultata iz

  1. i 1997. Godine, kao i snaga i broj opstinskih organizacija i clanstva na terenu. Delegati Kongresa ujedinjenja, kaze se u prijedlozima SDP-a, bili bi po jedan delegat iz svake opstinske organizacije obje stranke u kojima su ove imale kandiodatske liste na opstinskim izborima te svi odbornici, vijecnici i poslanici u svim nivoima vlasti (od kantonalne skupstine do Parlamenta BiH), ali i po jedan delegat iz opstinskih organizacija koje su formirane nakon izbora 1997 - najvise 10 organizacija. Izbor kandidata za sva rukovodna mjesta vrsio bi se tajnim glasanjem na Kongresu, a izmedju vise kandidata. U ovom slucaju SDP bi imao mnogo vise kandidata na Kongresu, sto su neki clanovi SDP-a i naglasili kao najbolji nacin da se "nadglasava UBSD".

Sve rasprave, kazao je u svom uvodnom govoru generalni sekretar partije Karlo Filipovic ukazuju na to da niti jedan clan Glavnog odbora nije protiv ujedinjenja, a kada bi neko i htio biti protiv ujedinjenja jer na to obavezuje program SDP BiH usvojen na 2. Kongresu SDP BiH. Prijedlog UBSD-a da Kongres ujedinjenja bude formiran na principu 1naprama 1, Filipovic je kazao: "Sta to znaci poznato nam je iz iskustva Zdruzene liste". Ni odnos 60: 40 u korist SDP-a nije prihvacen u ovoj stranci.

Rasprava u kojoj su diskutovali gotovo svi clanovi Glavnog odbora SDP imala je zucan ton i pokazala dijametralne stavove unutar samog Glavnog odbora - od onih da je ujedinjenje velika odgovornost i spas za BiH, do onih da su u UBSD-u "kriminalci koji su sebe promovisali u politicare", da slovo U u njihovom nazoivu asocira na ustastvo, preko toga da je UBSD ukrao program SDP-a i tako napravio stranku, pa sve dotle da je prijedlog o ujedinjenju samo "kukavicje jaje" koje treba da dovede do toga da se "pred same izbore SDP BiH zabavi sama sobom, a ne onim sto joj je osnovni zadatak

  • pobjeda na izborima". UBSD je optuzen i da u nekim sredinama vrbuje "otpale kadrove SDA" nudeci im mjesta predsjednika opstinskih odbora, a jedan od diskutanata je primjetio da te stranke ne bi vise bilo kada bi se Beslagicu nesto desio, te svoje kolege upitao jesu li se to uplasili i cega. U diskusiji se culo i da je nepozeljno ujedinjenje sa UBSD-om "onakvim kakav je sad".

Diskusije koje su bile konstruktivne po pitanju ujedinjenja odnosile su se na to da je ideja o ujedinjenju dovoljno stara i da su o njoj jos prije nekoliko godina govorili predsjednik UBSD Selim Beslagic "za koga su mnogi govorili da je politicki amater iako on vec tada to nije bio, i tadasnji predsjednik SDP BiH Nijaz Durakovic". S toga je, receno je u jednoj od diskusija, bilo dovoljno vremena da se o tome razmisli.

Jedan od stavova je bio da se, ukoliko ne dodje do ujedinjenja, u SDP-u mogu javiti frakcije, sto bi unistilo ovu stranku. Iz zenicke organicije SDP je dosao stav da je ujedinjenje potrebno, a veliki broj diskusija koje su isle protiv ujedinjenja okarakterisane su kao nesto sto je znak samozadovoljstva koje vodi ka propasti. Culi su se i zahtjevi da SDP kao objektivno jaca partija na terenu (veci broj clanstva i odbora) treba da pokaze svoju velilcinu tako sto ce biti fleksibilnija i spremnija na ustupke. Najvise i najoprecnije diskusije vodile sui se oko imena eventualne zajednicke stranke

  • od iskljucivog stava da nova partija zadrzi naziv SDP BiH ("ono je krvlju steceno", "Zbog njega smo visili po banderama", "Djecu smo gubili zbog imena stranke" "Nije 90 godina imena isto sto i 9" i slicne parole), do toga da je to najmanje vazno te da se UBSD i oko imena lako moze preglasati na Kongresu ujedinjenja ili zadrzati oba, pa mjesec dana nakon Ujedinjenja izabrati novo anketom medju clanstvom. Veliki broj diskutanata iznio je i svoje strahovanje da se ne ponove iskustva iz Zdruzene liste (predizborne koalicije iz 1996. Godine) kada su SDP-ovci, po misljenju clanova GO stranke, prevareni. Govoreci protiv ujedinjenja iznijeta su i losa iskustva iz slicnih pokusaja u Sloveniji i Hrvatskoj.

Neki clanovi SDP-a isli su i dotle da medjunarodnu zajednicu okarakterisu kao nekoga ko nije prijatelj BiH i ko zeli da podjeli ovu zemlju te u tom svjetlu gledali i pismo koje je Visoku predstavnik UN za BiH ambasador Carlos Westendorrp (I sam inace socijaldemokrata) uputio predsjednicima dvaju bh. partija kloje se dogovaraju o ujedinjenju.

Meho Basic, clan GO SDP je za vecinu stvari javno optuzio predsjednika stranke Zlatka Lagumdziju:

"Buducnost BiH i socijaldemokratije preuzima na sebe licno ti Zlatko Lagumdzija i ako ne dodje do ujedinjenja samo Bog zna na sta ces nailaziti u buducnosti", veli Basic dodajuci da u SDP-u nema one demokratske snage koja ce se oduprijeti Lagumdzijinom misljenju. (Naime, mnogi analiticari skloni su tvrdnjama da Lagumdzija koci ujedinenje SDP i UBSD zbog cuvanja pozicija SDA na vlasti i tajnog dogovora koji ima s Alijom Izetbegopvicem.) Basic je kazao i to da je medjunarodnoj zajednici ocigledno stalo da socijaldemokrati u BiH budu zajedno, i zele im pomoci u uspostavi nove vlast u BiH.

Neke diskusije su isle i u pravcu optuzivanja pojedinaca u vrhu stranke "zbog straha da ce ujedinenjem izgubiti vlastite pozicije, te rade protiv ujedinjenja".

Deklarativno, stav svih diskutanata jeste da se ove partije trebaju ujediniti, ali pod uslovima koje diktira SDP. Nakon brojnih diskutanata ponovno je govorio predsjednik stranke koji je kazao da ce iz svega SDP izaci jaci, ujedinili se li ne: "Nije do nas, nego do drugih - hoce li s nama onako kako mi mislimo da je najbolje ili nece", izricit je Lagumdzija, dodajuci da ponuda koju su dobili od UBSD znaci raspustiti clanstvo pa ga ponovo pozvati kad se napravi nova stranka: "Ponudjeno nam je da raspustimo clanstvo i da ja sa Beslagicem ulozim knjizice te da tako krenemo od pocetka. Ja u tome necu ucestvovati" kazao je Lagumdzija na sto se salom prolomio aplauz.

Jedna od ponuda da novi program bude unija dva progranma je po Lagumdziji neprihvatljiva jer postoje stavovi UBSD koje SDP ne moze da prihvati: "Za nas je neprihvatljiv stav da je svejedno gdje je Brcko, mi za Brcko hocemo neko novo, trece rjesenje", pojasnjava Lagumdzija.

Govoreci o pismu koje im je uputo Westendorp, Lagumdzija kaze da pismo u javnost nije otislo iz SDP-a, i da je odgovor bio njegov licni, te da on (Lagumdzija) ima samo jednog protektora a ti je GO SDP- aBiH: "Nije istina da ce nas Socijalisticka internacionakla ostaviti ako se ne ujedinimo, svi ce nas voljeti i pomagati onoliko koliko mi budemo jaki. Ne zelim da nas izabere Westendorp pa da trazimo podrsku naroda, nego da nas narod odabere, a onda da nam i Westendorp pomogne. Ne treba nama Westendorp praviti stranku! Nismo mi zastava da nas crta! Mozemo razgovarati sa UBSD-om, ali neodustajuci od nasih principa, jer kada napravimo gresku nece biti Westendorpa da kaze - znate, stvarno smo pogrijesili... Ono sto ja hocu to je stav organa UBSD-a, necu izvjestaj sa press konferencija, ili sta je neko rekao. Sta god da zakljucimo nema stete za demokratiju i za BiH. Moje misljenje je - da, jesam za ujedinjenje, ali pod nasim uslovima", zavrsio je Lagumdzija.

Ukoliko odgovor UBSD-a bude negativan na ponudjeni oblik udruzivanja koji SDP osmisli i ponudi, toj ce stranci biti ponudjena postizborna saradnja, zakljucak je danasnje sjednice Glavnog odbora SDP.(kraj)