PO DOKAZE U SPANJOLSKU

Zagreb Dec 23, 1997

AIM, ZAGREB, 23.12.1997. Ponovljeno sudjenje tjedniku Feral Tribune, odnosno glavnom uredniku Viktoru Ivancicu i komentatoru Marinku Culicu, protiv kojih je prije godinu i osam mjeseci podignuta krivicna tuzba zbog klevete i uvrede Predsjednika Republike Franje Tudjmana, odrzano je 22. ovog mjeseca u Zagrebu, u gotovo prepunoj dvorani, te uz prisustvo mnogo stranih i domacih gostiju. Sudac Marin Mrcela je nakon dva sata prekinuo sudjenje te poentirao da ce sud pomocu domaceg Ministarstva pravosudja zatraziti od ministarstva Republike Spanjolske ili nekih drugih, kako se kaze, adekvatnih organa vlasti, informacije o politickoj doktrini generala Franca, kako bi se sve to moglo uporediti s politickim aktivnostima Franje Tudjmana, te vidjeti ima li ono sto su feralovci napisali nekog komparativnog smisla. S druge strane, sudac je zatrazio informacije i o sljedbenicima Franca, to jest postoje li jos falangisti i gdje ih se moze naci.

Osnova krivicne tuzbe protiv urednika i novinara Ferala jesu dva teksta o Tudjmanovoj ideji mijesanja kostiju ustasa i partizana u Jasenovcu, po uzoru na slicno mijesanje falangista i republikanaca u Dolini mrtvih, te fotomontaza na kojoj Tudjman prima "najdrazi pehar" u obliku jasenovackog spomenika iz ruku Ante Pavelica. Sve je to objavljeno u travnju 1996. godine, a u lipnju iste godine odrzano je prvo rociste, da bi u rujnu, na drugom rocistu, sudac Marin Mrcela oslobodio novinare Ferala rekavsi da sve to nema veze s klevetom. Medjutim, prije nekoliko mjeseci oslobadjajuca presuda je ukinuta na zahtjev Opcinskog drzavnog odvjetnistva, cija je zalba sastavljena od rijeci koje se ne bi posramio ni sam diktator Franco te mnoge njegove kolege. Feralovci su, primjerice, osobe "koje zele neku drugu drzavu", potom su osobe koje "zele anarhiju" i na kraju su osobe "koje pisu pamflete i zloupotrebljavaju slobodu tiska". Da ne bude zabune, to je samo dio zalbe.

Obrana od osam odvjetnika je ponovila iste rijeci kao na proslom sudjenju, to jest da su sve napisane izjave vrijednosni sudovi te da se istinitost takvih sudova naprosto ne dokazuje. Zatim je obrana pitala suca zasto nema ostecenika, odnosno Tudjmana, jer on najbolje zna tko je on, a Mrcela je odgovorio da sud najbolje zna koga ce i kada pozvati. Na iducem sudjenju se ocekuje i dolazak povjesnicara Ive Goldsteina - koji bi pomocu uporedne povijesne analize pokazao slicnosti Tudjmanove i Francove ideologije, kao i slicnosti izmedju Tudjmana i Pavelica, potom Tudjmana i Tita, jer se u tekstu Marinka Culica kaze da je Tudjman politicki polutan, sastavljen od Tita i Pavelica, a jednu ili drugu stranu pokazuje kako mu odgovara - te hadezeovaca i profesora ustavnog prava Smiljka Sokola, da pojasni smije li Tudjman kao predsjednik drzave provoditi svoje osobne politicke hirove. Medjutim, ne zna se hoce li sudjenje biti tako skoro. O tome odvjetnica Vesna Alaburic kaze: "Obrani je zao sto se sudac nije zadrzao na svojim prijasnjim stavovima - da je rijec o vrijednosnim sudovima. Smatramo da je odmah mogao donijeti oslobadjajucu presudu. Put kojim je krenuo vodi u zastaru gonjenja, tako da ce proci dosta vremena da se sazove slijedece rociste".

Viktor Ivancic i Marinko Culic imali su kratku ali briljantnu analizu sudskog skandala kojem se za sada jos ne sluti kraj. Tako je urednik Ferala rekao da je tuzba monstruozna, te da "Tudjmana brani njegov stav i djelatnost, a nas bi trebali braniti odvjetnici". To je bio odgovor na zalbu Drzavnog odvjetnistva da se ne treba dokazivati da je Tudjman antifasist, jer je to javna cinjenica i svima dobro poznata, pa se uz sve to mogu kazniti sve osobne tvrdnje o tome sto jeste, a sto nije Tudjman. Ivancic i dalje kaze: "Uloga Tudjmana je redefinicija zlocinaca i fasistickog rezima. On nije nikakav nosilac ideje pomirenja. To je Tudjmanov hir, hobi i slicne aktivnosti, jer je i na vlasti hir. Sve je to procedurani igrokaz. Jer ako netko ima ovlasti da mijenja ime nogometnog kluba, da promijeni naziv Trga zrtava fasizma i redizajnira grobnicu u Jasenovcu, onda ima ovlasti da dizajnira i ovaj sudski proces i presudu suda".

Marinko Culic je govorio slicno. "U godinu i pol dana, koliko traje sudjenje, Tudjman svojim ponasanjem i dijelima nije ispravio ni opovrgnuo niti jedan navod iz spornih tekstova, stoga je tvrdnja u zalbi Drzavnog odvjetnistva da je Tudjman okorjeli antifasista besmislena". Pa dodaje: "Ako to ovaj sud smatra opravdanima, onda pristajem da mi se odredi bilo koja kazna". Da sve to bude jos ludje, Tudjman ne odustaje od svoje ideje te preuredjuje Jasenovac u Sabirni memorijalni centar, sto je, kako veli Culic, jedini moderni pokusaj takve vrste i ujedno takticko zataskavanje. Culic jos kaze da se Tudjmanova ideja pomirenja moze vidjeti i u unistavanju opozicijskih stranaka. "Dvije stranke se raspadaju (HSLS i HSS op. A.A), a jedna se drma (SDP op. A.A.). Postoje procesi i u drugim strankama da se i one uniste".

Sto bilo Tudjman je uporan a i Feral ne odustaje. U novom broju, u satirickom dijelu, Tudjman se uzdignute ruke cvrsto stisnutih saka sepuri na "vlakicu slobode, vjerne replike vlaka kojim su u zabavni logor Jasenovac prije 50 godina dovodjeni Srbi i Zidovi". A naslov je: "Devedeset kilometara jugoistocno od hrvatske metropole nice velicanstveni zabavni park!!! ZAGREBACKI PODUZETNIK FRANJO TUDjMAN U JASENOVCU GRADI HRVATSKI DISNEYLAND!!!"

ALEN ANIC