USKORO SUDJENJE MUDZAHEDINIMA

Sarajevo Dec 23, 1997

Nakon akcije federalnog MUP-a u srednjoj Bosni

AIM, SARAJEVO, 23.12.97. Saopstavanjem cinjenica o teroristickim i drugim kriminalnim radnjama koje su se dogadjale u posljednje vrijeme na podrucju Federacije BiH, Federalno tuzilastvo donekle je rasvijetlilo detalje hapsenja osoba za koje se sumnja da su ucestvovale, odnosno organizovale navedena djela.

Akcija hapsenja osumnjicenih obavljena je uglavnom na podrucju Zenicko-dobojskog, Srednjobosanskog i Tuzlansko-podrinjskog kantona. Identifikovan je veci broj osoba, direktnih ili posrednih ucesnika u pripremi i izvrsenju ovih djela.

Tuzilastvu nadleznom za kriminal ovog tipa, u FBiH narastao do poprilicnih razmjera, podnijeto je sest krivicnih prijava. Prema saopcenju federalih tuzilaca odredjene su mjere pritvora za 19 osoba. Ipak, trojica su, po svemu sudeci i najvaznije karike u ovom teroristickom lancu, jos uvijek van dosega policije. Za Karray Kalei Bin Alijem zvanim "Abu Hamza", Omar Hilalom zvanim "Abdela" i Ahmedom Zuhairom zvanim "Handala" raspisane su centralne potjernice.

  • Tokom ovih aktivnosti oduzete su 24 puske, 10 pistolja, 30 rucnih bombi, cetiri RPG-a, tri rucna bacaca raketa, tri puskomitraljeza - 84, 15 granata za RPG, pet rucnih granata, 95 protivtenkovskih mina (PT-6, PT-1, PT-3 i PT-4), jedan PAT sa optickim nisanom, jedan kontejner sa raketom za rucni bacac, vise od sedam hiljada komada municije raznog kalibra, 100 metara sporogoruceg fitilja sa inicijalnim kapislama i mnogo drugog, stoji u saopstenju Federalnog tuzilastva.

Osoba koju bi se vrlo lako moglo okarakterisati kao "drzavnog neprijatelja broj 1" i vodja teroristicke organizacije u srednjoj Bosni je izvjesni Ahmed Zuhair konspirativnog nadimka Handala.

Njegovo prvo pojavljivanje u dosjeima ovdasnjih, ali i stranih obavjestajnih sluzbi, vezuje se za dojavu specijalnoj policiji HVO-a kad je otkriveno vrijeme prolaska najviseg komandnog vrha Odreda "El Mudzahidin" kroz Zepce. Zahvaljujuci toj informaciji, sa realnom pretpostavkom da od njega potice, takozvani "Stojini momci" su cetrnaestog decembra 1995. godine postavili zasjedu na Zepackoj petlji i ubili pet stranih dobrovoljaca. Zvanicni organi Armije BiH nikada nisu reagovali na ovaj zlocin.

Zbog takvih zasluga, kako se pretpostavlja, Zuhair je pusten iz zatvora tzv. Herceg-Bosne, u kojem je trebao odrobijati visegodisnju zatvorsku kaznu. Pritvoren je 22. januara 1996. godine, a 27. maja 1997. pomilovao ga je licno sadasnji predsjednik Federacije BiH Vladimir Soljic. Handalino prezime Zuhair nosi i izvjesni Sacir iz Jezergrada u Turskoj.

Za Handalu se pouzdano zna da je ucestvovao u pljacki prodavnice "Autotech" u Zenici, kada je ubijen nocni cuvar Mirko Pajic. Spektakularno uhapsena trojka Zeferin, Bugelan i Dimon
opskrbljivala se potrebnim naoruzanjem "stecenim" u ovoj pljacki. Za Handalu se sumnja i da je skrivao pomenutu trojicu tokom policijske potrage.

Prilikom hapsenja pronadjena je veca kolicina falsifikovanih dokumenata jednog broja vladinih i nevladinih humanitarnih organizacija, raznih pecata i opreme neophodne za izradu istih. Takodjer je otkrivena velika kolicina dokumenta naslovljenih na razlicita imena, a interesantno je da medju mnostvom pronadjenih registarskih tablica ima i onih sa diplomatskim oznakama. Tu su zaplijenjeni i pisani prirucnici za obucavanje i izvodjenje teroristickih akcija, te vozila raznih modela, koja su ova lica koristila u pripremi i prilikom izvodjenja raznih krivicnih djela i teroristickih akcija.

Prema saopstenju Tuzilastva "zbog postojanja osnovane sumnje da su u oktobru ove godine planirali i pripremili izvrsenje krivicnog djela razbojnistva nad gvardijanom franjevackog samostana u Gucoj Gori, podnesena je krivicna prijava protiv Samira Pracalica, Ediba Helvida, Lahmara Sabera i Alil Ahmeda Ali Hamada."

  • Na osnovu preduzetih operativno-tehnickih mjera i radnji organa unutarnjih poslova utvrdjeno je da postoje osnovane sumnje da su Karray Kamel Bin Ali zvani "Abu Hamza", Ahmed Zuhair zvani "Handala", Omar Hilal zvani "Abdela", Ali Said Baawra zvani "Hudeifa", Kaleb El Seif zvani "Sulejman", Nihad Kokic, Samir Pracalic, Rasid Al Sudeiti, Evel Manjusak i Edin Mrkonja pripremili i planirali izvrsenje krivicnih djela na podrucju FBiH zbog cega im je izrecena mjera pritvora, stoji dalje u tekstu Saopstenja.

Policija je u ovoj akciji, navodno u Zavidovicima, uhapsila i Vladu Populovskog. Populovski je prije rata radio u zavidovickoj "Krivaji", a tokom rata se procuo kao izuzetno dobar oruzar, sposoban za opravku svih vrsta oruzja. Za njega se takodjer smatra da je bio u stanju napraviti i razlicite vrste eksplozivnih naprava.

Zvanicni organi se nadaju da bi se ovim hapsenjem napokon trebali rasvijetliti neki teroristicki napadi u Zavidovicima, tokom kojih su se koristile eksplozivne naprave. Neki izvori tvrde da je Populovski bio povezan sa takozvanim mudzahedinskim krugovima u Bocinji, gdje su uglavnom naseljeni strani drzavljani, uglavnom Arapi ili, kako ih u Bosni zovu, mudzahedini. Nije ni mali broj Bosnjaka koji su im se pridruzili prihvatajuci njihove norme zivljenja. Ipak, to nije dovoljan razlog da se automatski proglasavaju teroristima, sto se nerijetko cini.

U toku je rasvjetljavanje ubistva Williama Jeffersona, americkog drzavljanina, koje se desilo 18. na 19. novembar 1995. godine u Tuzli. Na osnovu prikupljenih podataka Federalno tuzilastvo navodi kao moguce izvrsioce Ahmeda Faiza Al Samberija i vec pomenutog Ahmeda Zuhaira zvanog "Handala".

Tokom istrage Federalno tuzilastvo je uspjelo rasvijetliti slucaj postavljanja eksplozivnih naprava u unutrasnjost zvonika rimokatolicke crkve "Uskrsnuce" u selu Puticevo, opcina Travnik. Protiv izvrsilaca ovog djela Omara Hilala zvanog "Abdela", Kramti Saida zvanog "Haris", Samira Pracalica, Edina Mrkonje, Evela Manjusaka, Nihada Kurtica zvanog "Abu Dzafer" i Nihada Kokica zvanog "Dzendela" podnesena je krivicna prijava nadleznom tuzilastvu, a tereti ih se za terorizam.

Svi raspolozivi podaci do kojih su dosli federalci ukazuju da se radi o organizovanoj grupi, dobro osposobljenoj, medjusobno uvezanoj, konspirativnoj u svom radu, koja je spomenute aktivnosti planski pripremala i realizirala, a nije joj falilo ni pomagaca.

  • Prije izvodjenja teroristickih akcija osumnjicene osobe su vise dana opservirale objekte koji su trebali biti cilj njihovog napada, sto ukazuje da se radi o organiziranoj grupi, koja je pripremala i vrsila klasicna teroristicka djela na prostorima FBiH. U toku je daljnji rad na rasvjetljavanju i ostalih teskih krivicnih djela na podrucju Zenicko-dobojskog, Srednjobosanskog i Tuzlansko-podrinjskog kantona.

Eldin KARIC (AIM, Sarajevo)