PROFESIONALIZAM SA SJENKOM

Sarajevo Dec 12, 1997

Mediji u predizbornoj kampanji

Banjaluka, 12. decembar 1997. (AIM)

Mediji su u predizbornoj kampanji polozili ispit profesionalnosti. Bila je to ocjena lidera opozicionih partija, izrecena javno neposredno nakon izbora. Naravno, mislilo se na alternativne medije i banjalucki studio Srpske radio-televizije (SRT).

Kritike medija ovaj put su dosle od Srpske demokratske stranke (SDS) i Srpske radikalne stranke (SRS). Svodile su se na optuzbe medjunarodne zajednice za blokadu SRT studija na Palama i kritike uredjivacke koncepcije banjaluckog studija za naklonjenost Srpskom narodnom savezu (SNS) i njegovom predsjedniku Biljani Plavsic.

Medije i predsjednicu Republike Biljanu Plavsic ostro je kritikovao i Radoslav Brdjanin, predsjednik njenog Savjeta za informisanje. On je optuzio predsjednicu za posjetu Laktasima i susret sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Stranke nezavisnih socijaldemokrata, na dan predizborne cutnje. "Gospodja Plavsic i gospodin Dodik tesko su prekrsili predizbornu cutnju jer su se pojavili u medijima i javnost obavijestili da su od USAID-a dobili 3 miliona i 600 hiljada dolara", izjavio je Brdjanin prvog dana izbora i obavijestio novinare da zbog toga podnosi ostavku na mjesto predsjednika Savjeta.

Iako se predsjednica nije petljala u poslove osamostaljenog banjaluckog studija, koji se nalazi u istoj zgradi i na istom spratu gdje i njen Kabinet, urednici informativnog programa su joj se posteno oduzili za 'ukazano povjerenje'. Predsjednica i njena stranka (SNS) dobijali su udarnu i najvecu minutazu u svim informativnim emisijama, zbog cega su neki od lidera opozicionih partija javno gundjali na svojim slabo posjecenim konferencijama za stampu. Radomir Neskovic, direktor studija SRT u Banjaluci, demantovao je ovu vrstu prigovora tvrdeci da su pojavljivanja predsjednice diktirali dogadjaji, misleci pri tome na redovna obavjestavanja o osnivanju opstinskih odbora SNS. Zaboravljajuci da postoji kontekst informacije, Neskovic kaze da je SDS bio daleko vise zastupljeniji u informativnom programu "zbog poznatih raskola u opstinskim odborima".

Alternativni stampani mediji takodje su pokazali naklonjenost Biljani Plavsic i njenoj stranci. Banjalucke "Nezavisne novine", jedini i najtirazniji nedjeljnik u RS, posvetio je dvije stranice intervjuu sa predsjednicom tri dana prije izbora. "Nezavisne" su u istom broju citaocima predstavile i svog drugog favorita - Zivka Radisica, predsjednika Socijalisticke partije RS. U prethodnom broju u"Nezavisnim" su gostovali Milorad Dodik, predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata i uzdanica Biljane Plavsic za istocni dio RS Jovan Mitrovic, predsjednik Opstinskog odbora SNS u Zvorniku.

Nakonjenost "Nezavisnih" Biljani Plavsic, socijalistima i Dodiku poznata je odranije i tipovanje na njih ne bi skrenulo paznju javnosti da se u istom broju sa intervjuom predsjednice nije nasao prilog u slici i rijeci na dvije strane pod naslovom "Srbovanje na rezervnom polozaju", u kome su citaocu ponudjeni dokazi o korumpiranosti rukovodstva sa Pala. Ispod fotografija luksuznih objekata iz elitnih beogradskih cetvrti stoje imena vlasnika: Momcila Krajisnika, Dragana Kijca, Miroslava Toholja, Dragana Kalinica, Milorada Skoke i Momcila Mandica.

Nepotpisani autor ovog priloga je izabrao 'pravo vrijeme' za podgrijavanje price o luksuznim beogradskim stanovima funkcionera SDS-a i dokazivanje onoga sto predsjednica izjavljuje u svom intervjuu a sto je bio osnovni slagvort njene predizborne kampanje.

Da je tekst o 'Srbima na rezervnom polozaju' bio objavljen u neko drugo vrijeme, a ne uoci samih izbora, pobudio bi paznju javnosti i afirmisao ugled novina i profesionalni autoritet novina. Ovako, prilog je i na prosjecnog citaoca ostavio utisak propagandnog letka u ciju su istinitost posumnjali i oni sa sklonoscu da vjeruju u sve sto procitaju u novinama. Da stvar po novine bude gora, pisani letak gotovo iste sadrzine pojavio se na ulicama vise gradova na dan izbora.

Bijeljinska "Panorama" je i ovaj puta pokazala da je najprofesionalnija novina. Na njenim stranicama prostor su dobili socijalisti, SDS, SNS, radikali i socijaldemokrati. Citaocima su programe svojih stranaka izlagali Zivko Radisic, Djordje Mikic, Ostoja Knezevic, Svetozar Mihajlovic, Mirko Blagojevic i Milorad Dodik. Dajuci dva puta prostor funkcionerima SNS (Ostojic i Mihajlovic) i "Panorama je pokazala naklonjenost predsjednici Biljani Plavsic.

Odsustvo elementarnog profesionalizma pokazali su stampani mediji pod direktnom kontrolom SDS i rezimana Palama. U najgrubljem pamfletizmu prednjacilo je dnevno "Oslobodjenje" koje je pocelo sa izlazenjem nakon blokade studija SRT na Palama. Na udaru "Oslobodjenja" iz dana u dan nalazila se Biljana Plavsic na koju su komentatori dr Sava Grujic, Momo Joksimovic i Bozo Kijac odapinjali svoje otrovne strijele, nazivajuci je izdajnikom i stranim placenikom, ne libeci se i najprimitivnijih aluzija i poredjenja. Na predsjednici su ostrili svoja pera i karikaturisti "Oslobodjenja", slikajuci je na tepihu sa motivom novcanice od 100 dolara, galabijom marke "Nike", krunom sa zastitnim znakom "koka-kole" i satelitskom antenom okrenutom zapadu.

Uzdarzanost od napada predsjednice i znatno manju naklonjenost SDS-u pokazao je banjalucki "Glas srpski", koji je do pojave "Oslobodjenja" bio isto sto i "Oslobodjenje" danas. Na stranicama "Glasa srpskog" mogle su se naci vjesto intonirane vijesti i izvjestaji i sa konferencija za stampu opozicionih partija u kojima su izostavljane ocjene vladajuce stranke ili kritike Vlade.

U nedjeljnom dodatku "Glasa srpskog", koji se pojavio u prodaji na dan izbora, citaocima su servirani razgovori sa episkopom banjaluckim Jefremom, slikarom Milicem od Macve i Dragom Simicem, ministrom finansija u Vladi RS. Episkop i slikar Milic od Macve, koji po RS siri nacionalni mit i nacionalizam dugo vremena, ocigledno su imali za cilj da srpsko biracko tijelo jos jednom upozore na ulogu i znacaj nacionalnog za sudbinu srpskog naroda.

"Ekstra magazin", "Banjalucke novine" i "Novi prelom" nisu se bavili promocijom politickih partija i njihovih lidera. Dvonedjeljni magazin "Reporter" pruzio je citaocima najpotpunije informacije o izborima u svom specijalnom izdanju koje sadrzi komentar izbonog procesa, portrete stranackih lidera i nezavisnih kandidata, izvode iz programskih statuta i programsku orijentaciju svih stranaka koje su prijavile ucesce na izborima.

Na tacnu konstataciju da su alternativni mediji napredovali u profesionalizmu sjenku je bacilo nepotrebno favorizovanje stranke predsjednice Republike Biljane Plavsic. Ako je predsjednica time nesto i dobila, mediji su svakako izgubili. Najgore u svemu je to sto su mediji na takvu ulogu sami pristali.

Branko Peric