KO DIRA U MENE, DIRA U BIH!?

Sarajevo Dec 1, 1997

Izetbegovicev napad na nezavisne medije

AIM SARAJEVO, 01.12.97. Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Alija Izetbegovic u subotnjem, dvosatnom govoru na tribini Vijeca kongresa bosnjackih intelektualaca, okomio se na medije, preciznije na tjednike i petnaestodnevnike, ne navodeci njihova imena, ali citajuci i kritikujuci dijelove njihovih napisa tako da su se alternativni medji jasno mogli prepoznati. U Sarajevu uzgred izlazi tek nekolicina politickih magazina, ali meta predsjednikovih optuzbi, bili su magazini "Dani", "Slobodna Bosna" i "Svijet". Izetbegovic u svom subotnjem govoru optuzio ih je za vodjenje kampanje protiv bosanske drzave, okvalificirao ih kao strane placenike, neprofesionalce, huskatore i na kraju pozvao gradjane da im "ne vjeruju na rijec".

"Svako ko nije glih ili slijep osjeca tu kampanju protov bosanske vlasti, protiv bosanske armije, osjeca da se zeli ukaljati vlast, da se zeli dokazati da je sve crno, stalno se spominju kriminal, bezakonje, broba za vlast itd. To je karakteristika stanja u Bosni u nekim casopisima...Ovi sto se zovu nezavisnim casopisima, moj je utisak mozda malo grub,ne mislim da su nezavisni ni da su profesionalni," kazao je predsjedavajuci Predsjednistva BiH.

Senad Pecanin, glavni i odgovorni urednik "Dana" izjavio je nakon toga da je sa velikom paznjom pratio izlaganje predsjednika Izetbegovica, a narocito dio izlaganja koji se odnosio na medije.

"Jednom sam vec napisao da me predsjednik Izetbegovic u rijetkim trenucima podsjeca na hrvatskog predsjednika Tudjmana, onda kad oponasa njegove diktatorske manire. Takvi izleti su mi smijesni jer su mi nespojivi sa Izetbegovicevim karakterom.

No, ono sto smo culi u subotu nije smijesno, nego je tragicno. Po predsjedniku Izetbegovicu ispada sa je u ovoj zemlji idila koju remeti i ugrozava tek nekoliko "casopisa". Pitam se samo da li je svjestan da je svojim neutemeljenim optuzbama, pausalnim ocjenama, i nekompetentnim sudovima pridonio stvaranju jedne pogromaske atmosfere koja ce, prije ili kasnije, morati uroditi kaznom, to jeste zlocinom, nad onim o kojima je predsjednik govorio. Ali, ako je cijena idile u kojoj bi se nasla ova zemlja i bosnjacki narod eliminisanje svega nekoliko urednika i saradnika pomenutih "casopisa" - Selimbegovicke, Berica, Curka, Kebe, Avdica ili Pecanina - ne sumnjam da vec sada ima dovoljno onih koji su je spremni platiti. @ao mi je i tuzan sam sto se kao nalagodavac za takve poslove pojavio upravo predsjednik Izetbegovic," izjavio je Pecanin.

Senad Avdic, glavni i odgovorni urednik dana "Slobodne Bosne" tvrdi da ga nije zapanjilo to sto se Izetbegovic okomio na casopise koliko je sokiran time da mu se dopada Televizija BiH koja je, tvrdi on, na katastrofalnoj razini. Ako su igdje upostavljeni profesionalni standardi u ovdasnjim medijima, onda je to ucinjeno u ovdasnjim casopisima sto potvrdjuju njihovi tirazi, govori Avdic, i naglasava:

"Naravno da sam u Izetbegovicevim rijecima prepoznao jasne aluzije ( i ) na "Slobodnu Bosnu". Meni je poznata instrukcija g. Izetbegovica data visokim drzavnim i stranackim licnostima da moraju javno reagirati na svaku javnu prozivku. Po tom osnovu mi smo u redakciji "Slobodne Bosne" u posljednjih dva mjeseca primili i objavili reakcije i demantije nekoliko visokih funkcionera na tekstove u kojima smo se bavili njima. Izetbegovicev savjet jedino nije poslusao Hasan ^engic koji nije javno odgovorio cije je vlasnistvo dva aviona koje koristi njegova firma "Bio Turs". Mislim da je za ovu drzavu mnogo tezi problem kako neko privatno moze imati dva aviona (dok zvanicna drzavna avio-agencija nema niti jedan) nego svi mediji zajedno,

Sto se tice optuzbe da smo "strani placenici", kazao bih samo to da smo mi dobili od stranih drzava i razlicitih institucija neuporedivo manje para nego sto su ih dobili visoki drzavni funkcioneri ukljucujuci i predsjedavajuceg Predsjednistva, sa malom razlikom sto je svaki dinar ili dolar kojeg smo mi dobili proveden kroz papir, na njega drzavi placamo porez, dok su pare koje su oni dobijali dijeljene i trosene bez ikakve kontrole od strane zvanicnih finansijskih institucija."

Glavni urednik tjednika "Svijet" Zlatko Dizadarevic tvrdi da je zadovoljan sto se predsjednik Izetbegovic napokon odlucio da govori jer je "apsolutno nevjerovatno da se nakon svega sto je u javnosti receno posljednjih nedjelja, pa i mjeseci, niko ne oglasava sa samog politickog vrha zemlje."

"U samom reagovanju, kad su mediji u pitanju, imamo ponovno zamjenu teze - krivi su oni koji iznose istinu, a nije kriva istina koja je u ovom slucaju kriminalna. Oni koji su napadnuti bavili su se cinjenicama i faktima, cak i zvanicnim sudskim dokumentima, da bi se to kvalifikovalo kao napod na drzavu, pa cak i rusenje njenog ugleda u inostranstvu. Licno mislim da je, inace srozani ugled BiH u inostranstvu, prije porastao cinjenicom da je nase novinarstvo smoglo snge da se bavi svim ovim pitanjima. Problem je sto novinari u ovoj zemlji nastoje da brane istinu i ugled profesije, a sto se tim iznosenjem istine mnogi osjecaju direktno ili indirektno pogodjeni," govori glavni urednik tjednika "Svijet".

Dopredsjednik Nezavisne unije profesionalnih novinara Boro Kontic objasnjava da
nezavisni i profesionalni mediji u BiH imaju samo jednu adresu - javnost. I sve sto treba da stigne do njih, i kao pohvala i kao pokuda, treba da stigne od te javnosti.

"Ja pretpostavljam da je gospodin Izetbegovic u svom govoru mislio na Dane i Slobodnu Bosnu, a ti casopisi imaju dosta pristojnu nakladu, dobar tiraz. Imaju preko 30 hiljada primjeraka po broju. Mislim da ne postoji novina koja moze zadovoljiti predsjednika drzave i politicki vrh jedne zemlje. Naravno da se o kvalitetu pojedinih tekstova da raspravljati, o upotrebljenoj argumentaciji, da li su pri tom konsultovali sve strane, ali ja licno mislim da ono sto su u posljednje vrijeme uradili Dani i Slobodna Bosna jeste znacajan iskorak za nepristrasnu javnost u BiH. [to se tice nase Unije mi to pozdravljamo i smatramo da su oni na dobrom putu i da rade posao onako kako to da rade postene i nezavisne novine u jednoj drzavi," naglasio je Boro Kontic.

Direktor Medija plana Zoran Udovicic istice da se polemika sa novinama i novinarima treba voditi u novinama, dakle tamo gdje je ona i zapoceta, a ne na tribinama i Televiziji BiH. To je, tvrdi on, vazno pravilo javnog dijaloga.

"Posao novinara je da istrazuje istinu i ja ne vidim da su oni time ucinili ikakav atak na drzavu kako je to rekao Izetbegovic," zakljucio je Udovicic.

Sandra KASALO (AIM Sarajevo)