"KATEDRALA HRVATSKOG DUHA" PROTIV FORUMA 21

Zagreb Nov 21, 1997

AIM, ZAGREB, 21.11.1997. Nije trebalo dugo cekati reakcije na osnivanje Foruma 21, neformalne sekcije novinara elektronickih medija, clanova Hrvatskog novinarskog drustva. Njihova rezolucija ispisana u 21 tocki, a koju su potpisala 23 novinara TV Mreze, Radija 101 te Hrvatskog radija i televizije, svi odreda dobro poznata i u javnosti vrlo cijenjena imena zurnalizma, najvise je potresa izazvala upravo na HRT-u, televizijskoj bastilji koju su posprdno nazvali i "katedralom hrvatskog duha". Nakon blage reakcije Predsjednistva Hrvatske demokratske zajednice, koje je Rezoluciju Foruma 21 ocjenilo "neutemeljenom" i na tome ostalo - pretpostavlja se zbog iznimnog ugleda koji pojedini potpisnici uzivaju diljem svijeta - nekoliko dana poslije predstavljanja Foruma 21 javnosti oglasilo se i Vijece HRT-a, koje forumase nije postedjelo svih dobro poznatih epiteta koji se i inace tako cesto lijepe svima koji se ne slazu s politikom hrvatskih mocnika, svejedno da li onih koji su clanovi HDZ-a ili ih je HDZ, kao trenutno vladajuca partija tek imenovao na nicim zasluzene pozicije, dajuci im neogranicenu vlast i moc za provodjenje samovolje.

Drago Krpina, zastupnik HDZ-a u Saboru, forumovu Rezoluciju smatra optuzbom, naravno - nicim utemeljenu. Njihove zahtjeve za objektivnim i profesionalnim informiranjem televizijskog gledateljstva objasnio je zeljom pojedinih novinara da im se lik cesce pojavljuje na televizijskom ekranu, a njihovo nezadovoljstvo sadasnjim stanjem, prema Krpini, u stvari je nezadovoljstvo sto se svakodnevno ne mogu naslikavati na najutjecajnijem mediju u Hrvatskoj. Po Krpini nije slucajno sto je pojavljivanje Foruma 21 doslo skoro istovremeno sa zahtjevom cetiri opozicijske stranke koje zahtijevaju da se Drugi program HTV-a dodijeli njima na upravljanje, ne bi li se time i njihov glas dalje - i cesce - cuo. Naravno da je Krpina sve to proglasio zavjerom protiv demokracije, pa je cak dodao da se Mirko Galic zadnjih godina mogao cesce vidjeti na televiziji negoli Tudjman. A to sto televizija neobjektivno i neprofesionalno informira, i to sto na njoj postoji cenzura, nije kriv nitko drugi vec upravo ovih cetrnaest potpisnika Rezolucije koji su zaposleni na HRT-u. Njihova krivnja je u tome sto javnosti nisu pravovremeno objavili tko ih na cenzuru prisiljava.

Direktor Hrt-a Ivica Mudrinic na sjednici Vijeca HRT-a zakljucio je kako "nije normalno da radnici nastupaju protiv interesa kuce u kojoj rade". Sto su interesi i kakvi su interesi te kuce Mudrinic nije pojasnio. No, nije propustio zapitati se - gdje su potpisnici toliko naucili o demokraciji, nedvojbeno aludirajuci na cinjenicu da je vecina njih koristila inozemne, uglavnom americke stipendije, putujuci svuda po svijetu i studirajuci drzavne, javne, te privatne televizije. Zasto to Mudrinicu smeta, moglo bi se objasniti starim socijalistickim credom, koji se i danas rado prepricava - da, nama jest potreban novac, trebaju nam zajmovi, ali ne treba nam nitko tko ce nam govoriti kako da taj novac i te zajmove potrosimo, znamo to i sami. U "demokratskoj" varijanti, moglo bi se reci - da, zelimo postati dio zapadnog svijeta, ali ne i tako se ponasati.

Glavna televizijska urednica Hloverka Novak Srzic na toj je sjednici unazadila najbolju demokraciju na svijetu najmanje jos deset godina. U zahtjevima Foruma 21 ona vidi privatne interese pojedinih potpisnika. A za Mirka Galica ustvrdila je da se "upleo u vode koje nemaju veze s profesionalnoscu i programskom orjentacijom HTV-a". Sto je to "programska orjentacija" takodjer nije objasnila, a istu tu orijentaciju svih ovih godina nitko od potpisnika nije vidio, pa je vrlo tesko reci da su protiv nje. Hloverka, kako je rekla, ne zeli raditi s ljudima koji ce svakotjednim tribinama vrsiti pritisak na televiziju, a po njoj temelj demokracije je "da postoje urednici koji svojim novinarina kazu sto jest, a sto nije uredjivacka politika". Sve navedeno u Rezoluciji su "politikantski razgovori koji nemaju veze s profesijom", ona je "spremna podnijeti sve konzekvence - cak do opoziva", ali "onaj tko seta televizijskim hodnicima i odbija posao mora dobiti otkaz", zaprijetila je Hloverka, zaboravljajuci pritom da im je upravo ona uskratila posao, ukidajuci im emisije i rasporedjujuci ih po svojim nahodjenjima. (U jednoj od najpopularnijih emisija Radija 101 "Week Reportu" nasalili su se predlazuci da Zeljka Ogresta, ciji je talk-show "Zeljka Ogresta i gosti" bez objasnjenja ukinut, pocne izvjestavati iz Predsjednickih dvora za centralni TV dnevnik, koji bi se pri tome preimenovao u "Franjo Tudjman i gosti".)

Hloverka je zatrazila da se sa svim potpisnicima Rezolucije koji su zaposlenici HRT-a posebno porazgovara, sto je nekoliko dana kasnije i ucinjeno, no prema rijecima Damira Matkovica, prvog predsjednika Foruma 21, razgovori su bili bezbolni i prosli su u vrlo tolerantnoj atmosferi, Hloverka je na Vijecu HRT-a zahtijevala da se svi potpisnici izjasne prihvacaju li "programsku orjentaciju" HRT-a, no bar zasada to se od njih nije trazilo. Ugodni i parlamentarni tonovi razgovora na Prisavlju u javnosti su obrazlozeni cinjenicom da je zbog ogromne podrske koju je Forum 21 dobio zakljuceno da bi bilo kakav oblik represije prema njemu samo dodatno potencirao nezadovoljstvo koje se nakupilo u Hrvatskoj, i to pretezno nezadovoljstvo trenutnom vlascu, a ni mogucnost socijalnog bunta, kojemu bi forum 21 mogao biti detonator, takodjer nije iskljucena.

A koliku podrsku Forum 21 stvarno ima, vidjelo se na njihovoj prvoj javnoj tribini naslovljenoj "HRT ili javna televizija" i odrzanoj u velikoj dvorani Novinarskog doma, koji je tom prilikom bio prepun ljudi. Celnici opozicijskih stranaka, nevladinih organizacija, novinari skoro svih medija, mnogi ambasadori, predstavnici Vijeca Evrope, sindikalni celnici i tzv. obicni ljudi, ne samo da su se tom prilikom okupili da bi culi sto forumasi imaju za reci, vec su im dosli izraziti otvorenu i javnu podrsku u nastojanjima da se hrvatski medijski prostor demokratizira, ne samo preobrazbom HRT-a, vec i osnivanjem privatnih televizija. Naime, Hrvatska je jedna od pet evropskih drzava koje nemaju privatne televizije (osim na lokalnoj razini, ali i te su pod snaznim uplivom HDZ-a), dok se ni radijska situacija ne bi mogla nazvati mnogo boljom - da nije Radija 101, stvarno nezavisni elektronicki medij u Hrvatskoj ne bi postojao.

Matkovic, vec spomenuti predsjednik Foruma 21, kaze da se njihovo strpljenje iscrpilo. Sedam godina gledaju sto se sve dogadja na televiziji i s medijima opcenito, pa ako su tijekom rata i imali opravdanje za sutnju, sada ga vise nemaju. O televiziji i njenoj preobrazbi napokon se moralo progovoriti, a upravo su novinari ti koji najbolje znaju sto ih muci. Propisivanje kolicine dozvoljene demokracije nije nikada urodilo kvalitetnim rjesenjima, a upliv politike na uredjivacku koncepciju HRT-a napokon se mora svesti na normalnu mjeru. Stoga je i slepanje opozicije uz Forum 21 - bas kao i prosle godine uz Radio 101 - potpuni promasaj. Kako kaze Matkovic, niti je pozicija niti opozicija tijekom ovih godina ponudila kvalitetno i primjereno rjesenje medijske situacije i zato bi bilo nerealno ocekivati od njih da nesto ucine. Opozicija se, na kraju krajeva, nije zalozila za nezavisnu televiziju, oslobodjenu bilo kakvog utjecaja, vec je pokusala pola televizije staviti pod svoj nadzor, sto ni u kojem slucaju ne bi znacilo poboljsanje informiranosti.

Mnogo se spekuliralo o Galicevom dolasku i promjenama koje bi trebao uvesti na televiziju, no kolike su te ovlasti, jos uvijek nitko ne zna, a cuje se i da je Galicu "s najvisih mjesta" sugerirano da "ide polako". Zakljucak potpisnika Rezolucije je da se vise nema sto cekati, jer s ovakvim medijima i njihovom instrumentaliziranoscu i podredjenoscu dnevnoj politici odgadja se demokratizacija cjelokupnog hrvatskog drustva, a oni nisu spremni podnijeti takav grijeh. Njihovi glavni suparnici - a za sada je to samo Vijece Hrvatske radio televizije, ma koliko tolerancije pokazivali u razgovorima, nisu spremni odreci se pozicija koje su zauzeli. Ako vec ne mogu protiv svih koji su zaposleni na HRT-u, odlucili su ici i boriti se i unistavati jednog po jednog. Prvi se na nisanu nasao Dubravko Merlic, kojemu se u grijehe ubraja tvrtka "Dual MV" koje je vlasnik zajedno s novinarom Vecernjeg lista Brankom Vuksicem, a koja je navodno duzna oko 60 tisuca DEM televiziji. Vijece HRT-a odmah je osnovalo "istrazno povjerenstvo" koje ce provjeriti takve navode iz tiska, koje su objavili Tjednik i Vjesnik. Istovremeno, za mnostvo neracionalnih izdataka, cije svote uvelike premasuju navodni Merlicev dug, na televiziji se nikada nisu osvrtali, pa je cak i Sabor morao smjenjivati televizijske direktore, cije su potrebe za luksuznim WC-ima kostale vise od prosjecne trogodisnje place radnika u privredi.

Osnivanje Foruma 21 do sada je u vise medija i javnih istupa prikazano kao najznacajniji dogadjaj 1997. godine u Hrvatskoj, pa cak i najznacajnijim poslijeratnim dogadjajem. Hoce li potpisnici Rezolucije imati mudrosti i snage nositi se sa svojim "protivnicima", hoce li izaci iz te borbe kao pobjednici - sto je Radiju 101 tek nedavno uspjelo - vidjet ce se vrlo skoro. No, da mediji u Hrvatskoj vise nikada nece biti isti - sigurno je vec sada.

MILIVOJ DjILAS