Vlada Federacije "pokriva" sverc

Sarajevo Nov 8, 1997

Nelegalno poslovanje "Moon light company"

AIM,SARAJEVO,08.11.97. Zbog izvjesnih sumnji koje su se svojevremeno u javnosti pojavile oko nezakonitog poslovanja "Moon light company" Sarajevo, Poslovna jedinica Bihac, Vlada Federacije BiH u avgustu ove godine zatrazila je da se izvrsi finansijska kontrola. To je i uradjeno, a finansijska policija svoje nalaze unazad mjesec dana dostavila je clanovima Vlade Federacije BiH. Naravno, o pomenutom nalazu u javnosti se nista nije znalo sve dok klupko nezakonitosti u koristenju sredstava iz budzeta i svercu CAFAO- ova komisija nije pocela odmotavati. Interesantna je cinjenica da i pored toga sto je nalazima finansijske policije utvrdjena velika utaja poreza, pomenuti nalaz nikada nije dospio u CAFAO-ovu komisiju i izvjestaj. Tako se u javnosti pojavio i dokument koji svjedoci da je finansijska policija, na osnovu kontrole poslovanja konsignacionog skladista i carinske poslovnice pomenute firme u Bihacu utvrdila utaju poreza od 35.o28.185,2o DEM, od kojih je osnovni dug 28.746.838,10 DEM, a ostatak su kamate.

Na pomenuti nalaz, firma "Moon light company" ulozila je prigovor koji je zakljuckom finansijske policije, odjeljenja Sarajevo, u cijelosti odbijen.

Kontrolom je utvrdjeno da ova firma prilikom isporuke visokotarifnih roba u slobodnu carinsku prodavnicu na cestovnom prijelazu Izacic, nije obracunavala niti placala: poseban porez na duhanske preradjevine, poseban porez na alkohol, na pivo, te bezalkoholna pica. Zbog toga je izvrsen obracun posebnog poreza i to na duhanske preradjevine 24.893.165,00 DEM, na alkohol 33.193,40 DEM, pivo 4.317,20 DEM i bezalkoholna pica u iznosu od 304,1o DEM. Na racun kamata obracunato je 5.194.505,80 DEM.

Uvidom u knjigovodstvo utvrdjeno je da je od pocetka rada 16.08.1996. pa do pocetka kontrole 12.o8.1997. firma ukupno nabavila-uvezla 17.467.500 paketica raznih vrsta cigareta, a na zalihama je zateceno 3.430.700 paketica. Odnosno, 14.036.800 paketica prodato je bez propisanih nadzornih markica.

Uvidom u dokumentaciju utvrdjeno je da je "Moon light company" zakljucila ugovor o konsignaciji sa firmom "Semerkand gida ithalat ihracet ve ticaret limitid cirketi", Mersin, Republika Turska. Medjutim, utvrdjeno je da je roba nabavljana od drugih inodobavljaca ("B.A.T.", Hamburg,"Depaul" Cipar, "Tobacna" Ljubljana), sa kojima nije imala zakljucene ugovore o konsignacijskom skladistu.

U toku kontrole utvrdjeno je da je firma polozila na otvoreni racun kod Zavoda za platni promet F BiH ukupno 8.920.556,00 DEM, dok je u pocetku svoga rada na racun kod "Universal banke", filijala Bihac, gotovinski polozila 484.930,63 DEM. Nepolozeni pazar po osnovu naplacene realizacije, po cijenama iz slobodne carinske prodavnice iznosi 5.854.285,00 DEM.Takodjer je utvrdjeno da su placanja prema inostranstvu obavljana putem filijala banaka "Universal" i "Promdei" u Bihacu, ali da nisu vrsena prema stvarnim dobavljacima. To je vrseno prema "Semerkandu" koji je bez osnova ispostavljao fakture i to po visim cijenama od fakturnih cijena inodobavljaca. Utvrdjeno je i da je "Semerkand" ispostavljao fakture i za robu zapremljenu na konsignaciono skladiste, a ne samo na realizaciju i po tom osnovu je do 30. 06.1997. ispostavio fakture u ukupnoj vrijednosti od 9.227.929,20 DEM. Do pocetka kontrole, prema fakturama i nalozima "Semerkanda", a putem poslovnih banaka, placeno je ukupno 9.162.311,30 DEM i to na racune "Semerkand" u Mersinu, kod Turky Vakif Bank, kod Allied Businees Bank u Bejrutu, Dresden Bank u Hamburgu, Nove Ljubljanske banke u Ljubljani i Schweizerische Bank Gesellschaft, filijale Bellevue Zurich, na ime firme "Mello Trading".

Od pocetka rada konsignacionog skladista u Bihacu, kao i od pocetka rada slobodne carinske prodavnice na Izacicu, firma nije vodila propisane evidencije, pa je zbog nepostojanja dokaza da je pomenuta roba realizovana putem slobodne carinske prodavnice, izvrsen obracun carine i drugih uvoznih naknada, kao i porez na promet duhanskih preradjevina, i to na osnovu realizacije, u iznosima koji su dati u rekapitulaciji.

Kontrolom je utvrdjeno i to da je firma zaposljavala od 8 do 18 radnika od kojih je samo Nedzada Camu, zaposlenog u Sarajevu, prijavila drustvenom fondu PIO i izmirivala sve obaveze za placu od 85,00 DEM. U Bihacu niko nije prijavljen.

Na osnovu nalaza do koji je finansijska policija dosla, pomenuta konsignacijska skladista i slobodna carinska prodavnica su privremeno zatvoreni.

Mirjana Micevska (AIM, Sarajevo)