STA PLANIRAJU STUDENTI ALBANCI

Pristina Oct 27, 1997

AIM JUNIOR Pristina

Svi su izgledi da ce 1. oktobar ostati jedini dan u ovom mesecu, kada su studenti albanske nacionalnosti mirnim neviolentnim protestima zatrazili otvaranje vrata univerzitetskih objekata za nastavu na njihovom maternjem, albanskom jeziku. Uostalom i Organizacioni odbor studentskog protesta je svojom odlukom da 29. oktobar bude orijentacioni datum nastavka njihovih protesta, nagovestio na svoj nacin moguca pomeranja.

Ovu odluku, studenti su doneli 16. oktobra, posto je kako su sami naglasili protekao predvidjeni period kada su im predstavnici Kontakt grupe sugerisali da pricekaju sa nastavkom protesta i da ce do navedenog datuma preduzeti konkretne korake oko realizacije studentskih zahteva.

Inace, dok susret Grupe tri plus tri oko implementacije Sporazuma o obrazovanju, odrzanog pocetkom oktobra, mediji i znatan deo javnosti smatraju propalim, jer su oni prekinuti i te nije doslo ni do kakvog pomaka, gospodin Ibrahim Rugova je u susretu sa novinarima izmedju ostalog istakao da ne veruje da moze propasti Sporazum o obrazovanju, posto se radi o "medjunarodom dokumentu". No, predsednik Nezavisne Unije studenta Univerziteta u Pristini, Bujar Dugolli je drugacijeg misljenja: "Oni ljudi koji su pogresili tesko da ce prihvatiti svoje greske. Sada se jasno vidi da se taj Sporazum, neformulisan i nepreciziran u skladu sa pravnim aktima, ne moze realizovati, posebno kada se zna da ovaj Sporazum, obe strane koje su ga i potpisale, interpretiraju onako kako same zele", objasnjava Dugolli.

U medjuvremnu, na relaciji studenti, gospodin Rugova, doslo je jos do nekih razlicitih vidjenja. Paznju javnosti je privukao jedno upozorenje lidera kosovskih Albanaca Rugove, koji je osudjujuci poslednje akte nasilja od strane srpske policije, nad kosovskim Albancima desetak sela na ovim prostorima, i nad albanskim studentima, kada je bilo po nekim podacima povredjeno oko 400 njih, istakao da "deo odgovornosti pripada i studentima", ukoliko ne budu vodili racuna o nacinu svog organizovanja. Jedan od studentskih lidera Dugolli medjutim istice da "odgovornost za stvoreno stanje na Kosovu pripada onima koji doprinose stvaranju zategnutosti, a nikakva odgovornost se ne moze pripisati studentima". Dugolli podseca da su studentski protesti bili i da ce ostati mirni.

Sama odluka studenata da nastave proteste, podrazumeva i intenzivne pripreme. U ovim pripremanma nisu obuhvacene sve faze, koje je predvidjao Projekt-plan protesta od 1. oktobra. Tada su studenti imali mnoge susrete sa politickim subjektima kada su za realizaciju protesta zatrazili podrsku i od gospodina Rugove. Ovoga puta student Bujar Dugolli istice da ce se studenti sresti sa predsednikom samo ako ih on bude pozvao, jer kako on objasnjava "o protestima niko ne moze donositi odluke, osim samih studentata". Druga faza koja predvidja senzibilizaciju spoljnog faktora, nastavlja se sa jos vecim intenzitetom, ukljucujuci i mnoge susrete sa stranim diplomatama koji su usledili posle 1. oktobra. Zanimljivo je da su neke strane diplomate, koje su ranije izrazavale rezerve u odnosu na proteste studenta albanske nacionalnosti, nakon njihovog odrzavanja 1. oktobra, ocenili uspesnim, stavise izrazili su mnogo vecu spremnost da ove buduce podrze. Studenti smatraju da je to rezultat toga sto ni za trenutak nisu izlazili iz planiranih okvira: "Mirni i nenasilni protesti". Pored raznih priznanja i domacih i inostranih krugova za dobro organizovane proteste, studenti ipak smatraju da ih je najbolje oslikao direktor nevladine asocijacije Peace Workest iz Sant Franciska, godspodin David Hartsough. U intervjuu studentskom listu "Bota e Re", izmedju osatalog je rekao: "Vec vise od 40 godina posmatram i ucestvujem u raznim protestima i demonstracijama, ali nikada nisam video tako veliki i tako disciplinovan protest istovremeno".

I za naredni protest su pozvane institucije, udruzenja i pojedinci iz citavog sveta, jer kako studentske vodje isticu, pracenje protesta od strane njihovih predstavnika bi omogucilo istinito informisanje medjunarodne javnsti.

Sto se tice organizacije i strategije buducih protesta izgleda da do sada jos nije dosta toga konkretizovano. Aljbin Kurti, clan predsednistva Nezavisne unije studenata za AIM kaze: "Mirni studentski protesti imaju jasan i veliki cilj, bezuslovno oslobadjanje univerzitetskih objekata i prostora. Ovi protesti se nece zaustaviti sve do realizacije ovog cilja. Detaljiziranu strategiju ce usvojiti Organizacioni odbor protesta na nivou Univerziteta u Pristini, ali uvek bazirajuci se na Platformu koja ce unapred biti objavljena. Protesti ce i dalje biti studentski, dok ce oblike i kreativne varijante koje karakterisu svaki protest razmotriti clanovi Organizacionog odbora i oni ce izabrati najpogodniju".

Ovih dana je posebnu paznju javnosti privukao susret studenata Nezavisne unije u Pristini sa delegacijom studenata u Beogradu, koji je za mnoge bio ocekivan. Delegaciju studenta Univerziteta u Beogradu su sacinjavali predstavnici razlicitih studentaskih organizacija. Oko toka ovog razgovora, koji se vodio iza zatvorenih vrata, Aljbin Kurti istice da je on bio informativnog karaktera. "Prvo smo jedni druge upoznali sa sistemom organizovanja studenata na oba Univerziteta, zatim smo detljno informisali beogradske studente o toku mirnih studentskih protesta od 1. oktobra, ali i o pripremama za sledeci protest. Studenti iz Beograd su osudili represiju policije nad studentima, isticuci da su mirni protesti potpuno prihvatljivi kao demokratski oblik izrazavanja svojih gledista". I Ivan Bender potpredsednik studentskog Parlamenta iz Beograda razgovore je ocenio otvorenim i veoma dobrim, isticuci da studenti iz Beograda podrzavaju izrazavanje slobodne volje gradjana, "bez obzira sta to oni zahtevaju, jer je to, po njima, demokratsko pravo". Mada se smatra da ovo nije i poslednji susret albanskih i srpskih studenta, za sada su oci kosovske javnosti okrenute najavljenim protestima, tim vise sto je sasvim neizvesno kakav ce tok dogadjaja uslediti. Po svemu sudeci albanski studenti ce se za koji dan jos jednom suociti sa srpskom policijom. Cinicni kazu da su u ovom suoacavanju poznate dve stvari: identifikacija obe strane, jer ce studenti nositi oznake Fakulteta koji pohadjaju, dok ce se policija identifikovati arsenalom toplog i hladnog oruzja. Zna se, takodje, da ce obe strane ispostovati odluke svog vodjstva: studenti da budu mirni i u slucaju policijske akcije da sednu. Druga strana ce isto tako izvrsavati naredjenje svojih nadredjenih. Ne zna se samo kako ce ovoga puta ono da glasi.

AIM Pristina Besa Tovrlani