Washington ili Dayton za luku Ploce

Sarajevo Oct 21, 1997

Hrvatska nudi konfederaciju Federaciji

AIM, SARAJEVO, 21.10.97. Federacija Bosne i Hercegovine, prema tvrdnjama visokih duznosnika iz reda bosnjackog naroda, nece uspostaviti konfederalne odnose sa susjednom Republikom Hrvatskom jer je takav cin suprotan odredbama Dejtonskog sporazuma. Inace, ideju o stvaranju konfederalnih veza, te povratku na Washingtonski sporazum, koji takvo sto omogucava, inicirali su hrvatski politicari potkraj proteklog tjedna.

"Daytonski sporazum je nadredjeni dokument Washingtonskom sporazumu i on ne predvidja bilo kakve konfrederalne veze. Daytonski sporazum regulise odnose Bosne i Hercegovine i susjednih drzava uspostavljanjem specijalnih veza", kazao je savjetnik predsjedavajuceg Predsjednistva BiH Mirza Hajric, odbacujuci tako mogucnost o stvaranju konfrderacije.

Republika Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska potpisale su 1994. godine Sporazum u Washingtonu koji je, uz mnostvo drugih odredbi, sadrzavao i mogucnost stvaranja konfederalnih veza. U medjuvremenu, potpisan je opci Mirovni sporazum u Daytonu koji je moguce veze sa susjednim drzavama, Hrvatskom i Srbijom, predvidio uspostavljanjem specijalnih veza.

U nedjelju uvece potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republke Hrvatske, Mate Granic i Gojko Susak, izjavili su da se njihova drzava zeli vratiti Washingtonskom sporazumu i konfederaciji sa Federacijom Bosne i Hercegovine. Prema rijecima visokih hrvatskih duznosnika vec su obavljene konsultacije sa predsjednikom Tudjmanom o pripremi ugovora o povratku na sporazum iz proljeca 1994. godine, te o pripremi konfederalnog ugovora sa Federacijom BiH. "No, ne znamo kako ce na to reagirati druga strana", izjavili su tom prigodom Granic i Susak.

U prvoj, nezvanicnoj izjavi, duznosnici iz Sarajeva reagovali su pojasnjenjem kako je konfederacija zajednica najmanje dvije drzave, te da se u ovom slucaju radi o jednoj drzavi (R Hrvatska) i jednom entitetu.

Ambasador BiH u Zagrebu Kasim Trnka, kao jedan od ucesnika u kreiranju Daytonskog mirovnog sporazuma, pojasnjava da konfederacije nema u daytonskim rjesenjima, te da je prema Mirovnom sporazumu nosilac suvereniteta BiH, a ne Federacija, te da samo ona moze potpisivati tu vrstu ugovora sa drugim drzavama.

Mariofil Ljubic, predsjedavajuci Doma naroda Federalnog parlamenta, pak, tvrdi da je konfederacija na tragu provedbe Washingtonskog sporazuma: "Hrvatski predstavnici vlasti nikada ga se nisu odrekli, bez obzira na Daytonski mirovni sporazum."

  • Razgovor o konfederalnim odnosima, u svakom slucaju, mogu poboljsati odnose izmedju R Hrvatske i Federacije, pogotovo sto obim odnosa koji je dogovoren u Washingtonu ne narusava suverenitet BiH, ne narusava Dayton, izjavio je Ljubic.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje da li to znaci da i Republika Srpska moze traziti konfrederalne odnose sa SR Jugoslavijom, on je izjavio da se niukom slucaju ovo pitanje ne moze rijesavati reciptoritetom. Tim prije, tvrdi, sto Hrvatska i Federacija vec imaju specijalne veze.

Odluka Republike Hrvatske o "povratku Washingtonskom sporazumu" uslijedila je kao reakcija na aktuelno otezanje i sporenja u vezi sa Lukom Ploce. U isto vrijeme kad je izjava hrvatskih celnika lansirana u eter, dopredsjednica tamosnje Vlade Ljerka Mintas-Hodak izjavila je da se uzurbano priprema sporazum o posebnim odnosima s Federacijom, koji ce obuhvatiti i prolaz kroz Neum i uvjet najma dijela Luke Ploce.

Za Luku Ploce, kategoricna je Mintas-Hodakova, Hrvatska ce pripremiti svoje prijedloge i uvjete, jer ne prihvata americke. U hrvatskim prijedlozima i uvjetima precizirace se velicina slobodne zone, ko bi njome upravljao, kakvi bi se poslovi u njoj obavljali, ko bi rjesavao eventualne sporove, te koliki bi bili rokovi ugovora o najmu.

Vec pominjani Izetbegovicev savjetnik Mirza Hajric tvrdi da obaveza Republike Hrvatske o najmu Luke Ploce Bosni i Hercegovini i dalje ostaje, te da tu ne bi trebalo biti nesporazuma.

"Obaveze oko Luke Ploce dogovorene su u Washingtonu i nisu u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom. Sve ono sto sadrzi sporazum iz Washingtona, a sto je protivno sporazumu iz Daytona treba da se eliminise. Samo ono sto je zajednicko ili sto se ne dovodi u protivrjecnost je vazece", tvrdi Hajric.

Visoki duznosnik Federacije, koji je zahijevao da ostane anoniman, tvrdi da je Republika Hrvatska ponudila prijedlog znajuci, vec unaprijed, da ga Federacija ne moze prihvatiti. "Oni su stvari postavili ovako. Mi vam nudimo konfederaciju propisanu Washingtonskim sporazumom, vi je necete jer kazete da nije u skladu sa Daytonom. Necete li konederaciju i Washingtonski sporazum, znaci necete ni Luku Ploce," tvrdi ovaj izvor.

Celnici Federacije nisu se do sada oglasavali u javnosti zvanicnim saopcenjem. O hrvatskoj ponudi, koja prema tvrdnjama naseg izvora "izgleda neiskreno, ali i krajnje ozbiljno" (izrekli su je najblizi suradnici predsjednika Tudjmana, pozivajuci se na njegovu suglasnost) tek se treba cuti konacan stav entitetske vlasti. Ovdasnja agencija BH Press (bliska vladajucim strukturama) prenijela je u nedjelju izjavu clana americkog ekspertnog tima Louis Sella, koji tvrdi da ce Sjedinjene Americke Drzave, ako se sa Republikom Hrvatskom ne postigne dogovor o najmu na barem 30 godina, ponovno aktuelizirati Washingtonski sporazum koji predvidja najam luke Ploce na 99 godina.

Iako je od javnog istupa clanova hrvatske vlade, Mate Granica i Gojka Suska, proteklo vec dva dana, nijedna politicka partija sa podrucja Federacije nije zvanicno reagirala. Ni Ured visokog predstavnika, koji je izmedju ostalog svojevremeno insistirao na usaglasavanje Washngtonskog i Daytonskog sporazuma, nije se obratio javnosti povodom ovog pitanja.

Sandra KASALO (AIM Sarajevo)