NI MINISTRE NE MOZEMO VRATITI U STANOVE

Sarajevo Oct 17, 1997

Interview: VLADIMIR SOLJIC, predsjednik Federacije BiH

AIM, SARAJEVO, 17.10.97. Zazivljavanje Federacije Bosne i Hercegovine, ali i stabiliziranje odnosa partnera u vlasti, predstavnika SDA i HDZ, u posljednje vrijeme znatno je otezano ucestalim teroristickim napadima, ishitrenim postupcima i istupima pojedinaca, te nedostatkom politicke volje da se ovakva situacija prevlada. Prvi covjek Federacije, njen predsjednik Vladimir Soljic, zbog mnogih (ne)dogadjanja, ali i nekih svojih postupaka koji mu se stavljaju na dusu, nasao se na udaru javnosti.

Ovdasnja javnost zamjerila Vam je zbog ispracaja, sa splitskog aerodroma u Haag, deset Hrvata osumnjicenih za ratne zlocine?

  • Ja bih se stidio da drugacije radim. Imam zivotno iskustvo, pratio sam mnoge dogadjaje. Navescu neke primjere Bosnjaka , tako da Bosnjaci, koji me ionako optuzuju, sami prosude. Svojevremeno je Esad Cimic, kada je dosao u raskorak sa ondasnjom politikom, primijetio ljude, svoje prijatelje, koji cim ga vide, na sto metara promijene pravac. Rodila se sumnja protiv njega i odmah su ga poceli napustati prijatelji. Sjecate li se pokojnog Hamdije Pozderca. Nije mogao disati koliko su ga okruzivali njegovi nazoviprijatelji. Cim je dosao pod sumnju, a zna se da je ta sumnja bila neopravdana, da je bila protiv jednog naroda, bilo mu je vrlo siroko u Parlamentu BiH, par stolica oko njega nije bilo nikog. Razlicit je pojam optuzeni i krivac. Ja razlikujem ta dva pojma. Kada oni koji su optuzeni budu proglaseni krivim, tada cu ja o tome zauzeti svoj stav. Dok sud ne kaze svoje misljenje oni su za mene nevini. U toj grupi optuzenih je i pokojni Alilovic, koji je umro puno prije optuzbe i koji je bio u Holandiji u vrijeme u koje ga se optuzuje za zlocine koje je navodno radio. U toj grupi postoji jedan moj prijatelj, Ivica Santic. Neka pitaju Bosnjake, obicne ljude, sta misle o Santicu. On je ovdje bio ministar, nikakvih problema nije bilo. Ako i on bude osudjen ja cu to prihvatiti, ali malo je to teze povjerovati. Tu je i gospodin Katava, za kojega je Mujazinovic, koji svjedoci protiv Blaskica, ne znajuci o cemu se radi, izjavio da je Katava s njim bio i pio kavu i to bas u vrijeme dogadjanja u Ahmicima za koje se optuzuje, i licno mu garantirao da ce ga zastititi.. Ako ti ljudi budu proglaseni zlocincima, onda ja to osjecam kao moj los potez. Medjutim, opcenito smatram u ovim vremenima kakva jesu, da sve treba prepustiti sudu. Ja osudjujem svaki zlocin i zlocinca ali dok mu se to zakonski ne dokaze, svoj potez ne smatram nicim losim.

Znaci li to da je vas ispracaj bio privatan, kao covjeka i prijatelja nekih od tih ljudi, a ne u funkciji predsjednika Federacije?

  • Apsolutno. Ja sam prijatelj sa Santicem i toga se ne stidim. Ja cvrsto vjerujem, za one koje ja poznam, a dobro poznam Santica, da je nevin. Za ostale, za koje se dokaze krivica, ja ih uopce ne zelim pravdati, i govorim za one sto znam.

Sredstva informiranja tom prilikom su prenijela vasu izjavu da ce se o porodicama optuzenih brinuti Federacija.

  • Ma ne Federacija. Mislim da tako nisam ni rekao, a ako sam i rekao to je onda lapsus. Brinuce se njihove opcine, i asocijacije naroda kojem oni pripadaju.

Znaci da ce takva pomoc biti vaninstitucionalna?

  • Ma, naravna stvar. O tome uopce ne treba govoriti. Briga nece izostati, jer sta sada ako su optuzeni mi treba da pobijemo njihovu djecu i njihove obitelji.

Izlozeni ste i kritici zbog izbora Mije Brajkovica za savjetnika za ekonomska pitanja sa R Hrvatskom? Da li je to gotova stvar i je li proslo odredjenu proceduru,konsultacije sa dopredsjednikom Federacije?

  • Kada se radi o gospodinu Brajkovicu treba uzeti u obzir vrijeme, da kazem, koje nije optereceno ratom. Neka oni koji su u Sarajevu sada, koji znaju kakav je on bio, uspijesan direktor i priznata osoba u svakom pogledu kao takvog ga i promatraju. Medjutim, da li se svatko jednako snalazi kao domaci, kao doma, kako to mi kazemo, u podrucju u kojem se sticajem okolnosti nalazi kao sto je Brajkovic, o tome ne bih sudio. U gospodarstvenom smislu o Brajkovicu mislim sve najbolje. Upravo bi trebali pozdraviti to sto sam ga na neki nacin pozvao da radi posao koji zna. A o onom drugom poslu kojeg je do sada obavljao nemam potrebe da pricam.Vrlo je logicno da on obavlja ovaj posao, naravno ako i druge okolnosti budu ispunjene.

Da li je ispostovana procedura po kojoj se treba utvrditi ta funkcija, odnosno, upoznat dopredsjednik Federacije Ejup Ganic?

  • Pa kada se radi o mom kabinetu ne postoji neko savjetovanje, jer ja sam imenovao svoje savjetnike. Ni gospodin Ganic nije mene pitao, ni ja njega. I to ne bi ne trebalo pontencirati. Jer ako bi Brajkovic, uvjetno govoreci, radio poslove za cijeli prostor i oba naroda, tu se mozemo usuglasavati. U protivnom, on ce biti moj osobni savjetnik.

Znaci li to da ta odluka jos nije zvanicna?

  • Ja sam na kraju krajeva imenovao svoje savjetnike i izaslanike, ja na to imam pravo. Ne smatram da je to toliko vazno da bi se sada oko toga pravila neka drama.

    Nedavno su u Gradskom odboru HDZ Mostar te u Vladi Hercegovacko- neretvanskog kantona izvrsene odredjene smjene. Da li je to posljedica odredjenog profiliranja stranke, jos od ranije najvaljivanog i ocekivanog?

  • Brajkovic bas i nije bio raspolozen da bude predsjednik tamosnje vlade. Sam je ocijenio da je to za njegove godine i obveze u Aluminijskom kombinatu previse. Puno puta je i od mene osobno, i na forumima, trazio da se razrijesi te duznosti. Sto se to sada poklopilo na neki nacin sa zeljama drugih i htjenjima mnogih , mozda i odredjenim pritiscima, to je nesto drugo. Medjutim, on je vec dugo, dugo trazio da obnasa neku drugu funkciju. Mislim da ce Brajkovic daleko bolje raditi poslove koji su blize gospodarstvu, ekonomiji, ali nije moje da sudim.

Da li to znaci da te smjene, pa potom i ove najnovije u Hercegbosanskoj zupaniji, zupana Mirka Bakovica, ali i najavljene ostavke tamosnjih HDZ-ovih funkcionera, Filipa Andrica, Branka Antunovica, Joze Ursa, Mirka Mihaljevica, nisu rezultat unutarstranackih previranja?

  • Svako vrijeme i svaka situacija trazi drugaciji profil ljudi, i mislim da ni ove promjene koje mi radimo unutar HDZ-a nece imati stete za samu stranku.

Kako komentirate pisanje hrvatskih novina o smjeni, po nalogu SAD-a, predsjednika HDZ BiH Boze Rajica i postavljanja na tu duznost aktualnog Ministra vanjskih poslova BiH Jadranka Prlica?

  • O navedenim promjenama za sada nije bilo rijeci. To su zlonamjerna nagadjanja i manipulacije. Mi smo o izvrsenim i mnogim drugim, mogucim promjenama razgovarali i one ce biti izvrsene kada Predsjednistvo HDZ BiH ocijeni da su one neophodne i korisne. Izvrsene promjene u Hercegbosanskoj zupaniji nisu izazvale nikakve potrese. Ne mora se vjerovati niti shvatiti kao alibi za eventualne nove promjene, ali dio visokih duznosnika bi se rado odmorio ili promijenio radno mjesto.

Federalni je Parlament u nekoliko navrata trazio da Vi i dopredsjednik napravite odredjenu reviziju stanja u Federaciji. Do sada se niste oglasili.

  • Ja nikada ne bjezim od javnih zahtjeva i misljenja i ja sam u principu za javnost rada. Mislim da svako od nas treba da polaze racun za svoj rad. Posto ja imam malo duzi jezik, ja cu vam reci da oni koji to zahtijevaju, treba da malo preispitaju svoj rad. Kada se radi o Ganicu i meni mislim da rezultata ima, i onima koji traze nase izvjesce iz normalnih razloga ja cu priloziti. Oni koji svoje neznanje i neke svoje razloge zele pravdati time, njima necemo izaci u susret.

Mozete li komentirati i uopce uticati na provedbu svih onih dogovorenih, ali i nerealiziranih obaveza sa foruma, pocev od izvjesca policije o brojnim incidentima prilikom povratka prognanika u Bugojno, Stolac, ubojstava u Jajcu, Travniku, podmetanja eksploziva u Mostaru?

  • Uticaj i funkcija koju Ganic i ja imamo su velike. Ali, ako ja kazem da u Federaciji u kojoj sam, eto, celnik ne mogu osigurati da se suci Vrhovnog suda, na primjer,vrate u svoje stanove, ili recimo nasi ministri, ovdje u vladi Federacije i Vijecu ministara. Ovdje u Sarajevu oni ne mogu doci u svoje stanove. Placa se hotel 5.000 maraka mjesecno. Neka se onda javnost upita zasto se i ovo ne moze regulirati. Nije to samo do mene i Ganica. Puno je toga, na zalost, sto nije, a trebalo bi biti u nasoj moci.

Mozete li imenovati nekog od celnika koji ne mogu da ostvare svoje pravo na stan?

  • Nije uputno imenovati one koji su po uticaju i rangu visi od mene, a nema ih puno.

U nizu teroristickih napada koji unose strah i nemir kod gradjana je i podmetanje eksplozivne naprave pred ulaz u Katolicki skolski centar u Sarajevu. Kako Vi komentirate taj dogadjaj?

  • Zatrazio sam, skupa sa dopredsjednikom Ganicem od Ministra federalnog MUP-a, Mehmeda Zilica i njegovog zamjenika Joze Leutara kompletnu informaciju o pocinjenim teroristickim aktima na prostoru Federacije i stanju istrage. Sada, evo i kroz ovaj intervju, trazim da nalaz javno objave, naravno osim dijelova koji bi stetili istrazi. Koliko mi je poznato u Sarajevu su teroristicki akti vrseni samo, ili vecinom na objektima koji znace katolicko ili hrvatsko. To ce vjerovatno olaksati istragu.

Mislite li da ce mjera Vlade Kantona Sarajevo o novcanoj nagradi za informacije o pociniocima pomenutog teroristickog akta biti ucinkovita, i hoce li iko u vlasti snositi odgovornost zbog nepovoljne bezbjednosne situacije u F BiH?

  • U normalnim zemljama to je normalan akt. U nasim okolnostima to ne bih ni komentirao. Ako niti jedan teroristicki akt nije otkriven, onda se zna tko je odgovoran neposredno, i jedino oni mogu reci sta ih onemogucava da otkriju teroriste. Bar ovdje u Sarajevu ne mogu navoditi razloge da im se onemogucava angaziranje federalnog MUP-a, ili sigurnosnih sluzbi. Ako se ovako nastavi situacija ce potpuno izbjeci ispod kontrole. Posljedice bi mogle biti nesagledive. Mislim da je tu, dakle, najveca odgovornost policije. Ne vjerujem da bas nista nisu mogli otkriti. Nije rasvjetljen nijedan incident, otkriven nijedan pocinitelj teroristickog akta. Zato malo zacudjuje to toliko otimanje policije za istragu u Mostaru, ako nisu otkrili ko je postavio bombu pod crkvu u Sarajevu, ko je rusio kuce u Bugojnu, u Kaknju. Ti isti ljudi koji nisu otkrili ko je ranije rusio dzamije u Tomislav Gradu, odjednom, bi sada zajedno otkrili pocinioca u Mostaru. Ja bih volio da oni to otkriju, ali se prije moraju dokazati na manjim incidentima. Ja cu biti vrlo zadovoljan ako se to korjenito promijeni i ako budu tako efikasni da svaki zlocinacki akt otkriju i osude.

Ako tvrdite da je odgovornost na federalnoj policiji, sto je s ostavkama ili smjenama celnika resornog ministarstva, sto bi bila logicna posljedica takvog tijeka stvari?

  • Oni jesu neposredno odgovorni, ali su puno odgovorniji oni koji su u mogucnosti da ih blokiraju, i uticu da oni to ne rade. Tu nema dvojbe. Mislim da ne postoji veliki interes jedne politike da otkrije ko je rusio kuce u Bugojnu, jer to sigurno nije niko s Marsa, ili, hajmo reci, dosao iz Crne Gore. Vrlo lako je locirati o kojem se krugu ljudi radi i ako je samo grupa u pitanju, oni bi to mogli pronaci.

Dokle se doslo sa reorganiziranjem i ustrojem zajednicke policije?

  • Mislim da nema vise razloga da se s tim odugovlaci, i ako postoje razlozi, oni su banalni. Ja sam zatrazio, Ganic i ja zajedno, od Leutara i Zilica dva izvjesca. Jedno, o popisu svih teroristickih akata u ovoj godini i stanja u kojem se nalazi istraga. Drugo o problemima zbog kojih se ne ustrojava zajednicka policija. Mi to trazimo bez obzira na zahtjev federalnog Parlamenta i to cemo uvrstiti u jednu informaciju koju cemo
    nas dvojica prezentirati.

Velike polemike u javnosti izazvala je odluka Ministarstva za obrazovanje o stvaranju "etnicki cistih odjeljenja", mogucoj segregaciji ucenika? Sta vi mislite o takvom obrazovnom programu, to prije sto je na prostorima Hercegbosanske zupanije vec dogovorena dvojna nastava za bosnjacke i hrvatske ucenike?

  • Ja podrzavam Dayton. Znaci da je obrazovanje na razini zupanija, da nema vise slucajeva da neko osmisli obrazovanje, a drugi ga financira. Omoguceno je da ljudi izbalansiraju potrebe i mogucnosti,
    da budu maksimalno slobodni u izboru programa koji zele. Ima nekih stvari koje su mozda dobre, ili nisu. Na primjer da hrvatska djeca izucavaju povijest da je HVO neprijateljska vojska, to je neprihvatljivo. Mislim da i tu treba biti demokratican. Nije to tako jednostavno. Mnogi sto dodju iz bijelog svijeta ovamo drze nam lekcije, i to oni koji su nakon prestanka drugog svjetskog rata, godinama nosili mrznju i nesuradnju . Nije bas Nijemac normalno setao po Francuskoj i Holandiji poslije tog rata, a on nama sada govori kako bi mi trebali za kratko vrijeme da rijesimo te nase probleme. Puno je trebalo vremena kada su crnci mogli poci u skolu od vremena kada je zakon donesen da mogu zajedno sjediti i uciti sa bijelcima. Mozda nam je malo previse lekcija iz svijeta, sto ne znaci da su one zlonamjerne.

Mirjana MICEVSKA (AIM Sarajevo)